Τεχνολογια - Επιστημη

«Λυπούμαστε για την αναστάτωση» - Η απάντηση της σουηδικής Ακαδημίας για την διαρροή των νικητών του Νόμπελ Χημείας

«Είναι πολύ κρίμα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Λυπούμαστε για την αναστάτωση» - Η απάντηση της σουηδικής Ακαδημίας για την διαρροή των νικητών του Νόμπελ Χημείας
Βραβεία Νόμπελ © Pixabay

Νόμπελ Χημείας: Η απάντηση της σουηδικής Ακαδημίας για την διαρροή - Τι ανέφερε ο γενικός γραμματέας της επιτροπής

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, η οποία επιλέγει τους επιστήμονες που τιμώνται κάθε χρόνο με το Νόμπελ Χημείας, εξέφρασε σήμερα «τη βαθειά της λύπη» για τη διαρροή των ονομάτων των φετινών νικητών σε σουηδικά μέσα ενημέρωσης αρκετές ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

«Είναι βεβαίως πολύ κρίμα. Λυπούμαστε βαθύτατα γι'αυτό που συνέβη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της επιτροπής που απονέμει τα Νόμπελ Χανς Έλεγκρεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου που εστάλη κατά λάθος.

Το email που έβαλε «φωτιά»

Η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet δημοσίευσε αντίγραφο ενός email, για το οποίο δηλώνει ότι είναι της Ακαδημίας και στο οποίο κατονομάζονται οι νικητές του φετινού Νόμπελ Χημείας ως οι Μούντζι Γκ. Μπαουέντι, Λούις Ι. Μπρους και Αλεξέι Εκίμοφ.

«Το Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2023 τιμά την ανακάλυψη και την ανάπτυξη κβαντικών κουκκίδων, νανοσωματιδίων που είναι τόσο μικρά που το μέγεθός τους καθορίζει τις ιδιότητές τους», αναφέρει παράλληλα η επίσης σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter (DN) επικαλούμενη και αυτή email της ακαδημίας. Ο Γιόχαν Άκβιστ, πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής των Νόμπελ Χημείας της Ακαδημίας, δήλωσε ωστόσο στο Reuters:

«Είναι ένα λάθος της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών. Η συνεδρίασή μας αρχίζει στις 09:30 ώρα κεντρικής Ευρώπης (10:30 ώρα Ελλάδος), άρα καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Οι νικητές δεν έχουν ακόμη επιλεγεί».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ