Τεχνολογια - Επιστημη

H τεχνητή νοημοσύνη κατέκτησε και το Stratego - Το Deep Mind νίκησε τον άνθρωπο

Άλλο ένα επίτευγμα της τεχνολογίας AI έναντι της ανθρώπινης ευφυΐας - Νίκησε πολλούς εξπέρ του παιχνιδιού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eρευνητές της Deep Mind, θυγατρικής της Google, ανακοίνωσαν ότι η νέα δημιουργία τους, DeepNash διακρίθηκε στο δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι Stratego.
To DeepNash της Google έμαθε να παίζει σε υψηλό επίπεδο το δημοφιλές παγκοσμίως επιτραπέζιο παιχνίδι Stratego © Jumbo Strategy Games

Eρευνητές της Deep Mind, θυγατρικής της Google, ανακοίνωσαν ότι η νέα δημιουργία τους, DeepNash, διακρίθηκε στο δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι Stratego.

Άλλο ένα ανθρώπινο σκαλοπάτι ανέβηκε η τεχνητή νοημοσύνη. Eρευνητές της βρετανικής εταιρείας Deep Mind, θυγατρικής της Google, ανακοίνωσαν ότι η νέα «έξυπνη» δημιουργία τους, DeepNash, έμαθε να παίζει -και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο- το δημοφιλές παγκοσμίως επιτραπέζιο παιχνίδι Stratego.

Ήταν ένα από τα ελάχιστα επιτραπέζια παιχνίδια που μέχρι σήμερα δεν είχε «κατακτήσει» η τεχνητή νοημοσύνη.

Σε μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Science, έκαναν λόγο για επίτευγμα που η κοινότητα του Stratego δεν θεωρούσε εφικτό.

Εδώ και πολλά χρόνια, το Stratego, το οποίο δοκιμάζει την ικανότητα των παικτών στη λήψη σχετικά αργών αλλά πολύ μελετημένων λογικών αποφάσεων, αποτελούσε έναν στόχο-όριο για την έρευνα στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Καθώς αποτελεί ένα παιγνίδι «ατελούς» πληροφόρησης, με όψεις που μένουν κρυφές από τους αντιπάλους, το Stratego με την πολύπλοκη δομή του ενέχει σημαντικές προκλήσεις για τους ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης, σαφώς περισσότερες από ένα άλλο παιγνίδι ατελούς πληροφόρησης, το πόκερ Texas Hold’em, όπου η τεχνητή νοημοσύνη είχε ήδη επιτυχίες.

Stratego Original - The Ultimate Battlefield Strategy Game

Οι μηχανικοί και ειδικοί πληροφορικής της Deep Mind εισήγαγαν μια καινοτόμο μέθοδο που επιτρέπει στο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τους να μάθει να παίζει Stratego και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο.

Eρευνητές της Deep Mind, θυγατρικής της Google, ανακοίνωσαν ότι η νέα δημιουργία τους, DeepNash διακρίθηκε στο δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι Stratego.
Mε την πολύπλοκη δομή του, το Stratego ενέχει σημαντικές προκλήσεις για τους ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης © Jumbo Strategy Games

Όπως έδειξαν οι δοκιμές του στη διαδικτυακή πλατφόρμα gaming Gravon (τη μεγαλύτερη online στον κόσμο για Stratego, το bot DeepNash επιτυγχάνει αποτελέσματα ανάλογα πολύ καλών παικτών.

Το DeepNash κέρδισε οποιοδήποτε άλλο bot που παίζει Stratego, καθώς και πολλούς ανθρώπους εξπέρ του παιχνιδιού. Στον πυρήνα του συστήματος βρίσκεται ένας νέος αλγόριθμος ενισχυτικής μάθησης, ο R-NaD, ο οποίος συνδυάζεται με αρχιτεκτονική βαθέος νευρωνικού δικτύου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ