Τεχνολογια - Επιστημη

Μπορείς να φανταστείς τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη να ξεπηδούν από το κινητό σου;

Μια εφαρμογή μετατρέπει το Αρχαίο Δράμα και τους αρχαίους ελληνικούς μύθους σε πρωτότυπα διαδραστικά εκπαιδευτικά βιβλία-παιχνίδια

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο κινητό σου, από τους Διαμαντή Καραναστάση, Φίλιππο Φωτιάδη και Σταύρο Γασπαράτο

The Birds: Οι Όρνιθες, το αριστούργημα του Αριστοφάνη, για πρώτη φορά στο κινητό σου, από τους Διαμαντή Καραναστάση, Φίλιππο Φωτιάδη και Σταύρο Γασπαράτο.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια εφαρμογή μετατρέπει το αρχαίο δράμα και τους αρχαίους ελληνικούς μύθους σε πρωτότυπα διαδραστικά εκπαιδευτικά βιβλία-παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Σημαντικοί και διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους, στο καινοτόμο αυτό εγχείρημα της νέας ελληνικής start-up που ξεκινά να κατακτήσει τον κόσμο προσφέροντας ένα υψηλό καλλιτεχνικό, παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό αποτέλεσμα: Διαμαντής Καραναστάσης (Σύλληψη - Σκηνοθεσία – Αφήγηση), Φίλιππος Φωτιάδης (σχεδιασμός εικόνων) και Σταύρος Γασπαράτος (Μουσική Σύνθεση - Ηχητικός Σχεδιασμός). Στη σειρά «Αρχαίο Δράμα», όπου όλη η ιστορία αναπτύσσεται μέσα από διαδραστικές σελίδες στις οποίες ο χρήστης έρχεται σε επαφή με τον εκάστοτε μύθο ανακαλύπτοντας τις δράσεις, το λόγο, τα κείμενα και τους ήχους, η αρχή γίνεται με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και στο επόμενο διάστημα καταφθάνουν ο «Προμηθέας» του Αισχύλου και η «Ελένη» του Ευριπίδη.

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο κινητό σου, από τους Διαμαντή Καραναστάση, Φίλιππο Φωτιάδη και Σταύρο Γασπαράτο

Η διαδραστική αυτή εκπαιδευτική εφαρμογή για παιδιά είναι διαθέσιμη σε App Store και Google Play για iOS και Android συσκευές, αποκλειστικά από την Birigogo, και λειτουργεί ήδη σε ελληνικά και αγγλικά, ενώ ετοιμάζονται εκδόσεις και σε νέες γλώσσες. Μάλιστα κατέκτησε την κορυφή των Ελληνικών charts στο App Store της Apple, μόλις μέσα σε 2 ημέρες από την επίσημη ανακοίνωσή του.

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο κινητό σου, από τους Διαμαντή Καραναστάση, Φίλιππο Φωτιάδη και Σταύρο Γασπαράτο

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη

Δυο Αθηναίοι φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, ονειρεύονται να ζήσουν σ’ έναν τόπο όπου θα επικρατεί η ηρεμία, η χαρά και η ειρήνη. Θα συναντήσουν τον τσαλαπετεινό και τότε ο Πεισθέταιρος θα σκαρφιστεί να ιδρύσουν μια νέα πόλη, την πόλη των πουλιών στους αιθέρες, στο μεσοδιάστημα μεταξύ του κόσμου των ανθρώπων και του κόσμου των θεών.

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο κινητό σου, από τους Διαμαντή Καραναστάση, Φίλιππο Φωτιάδη και Σταύρο Γασπαράτο

Θα καταφέρουν να φτιάξουν τη δική τους Νεφελοκοκκυγία; Θα βρουν τη βοήθεια που χρειάζονται ή θα συναντήσουν αντιστάσεις; Τα υπόλοιπα πουλιά, θα δείξουν τον ίδιο ενθουσιασμό; Τι λόγο θα έχουν οι θεοί σ’ αυτό; Είναι εύκολο να ονειρεύεσαι κάτι εντελώς καινούριο; Πόσο εύκολο είναι τελικά να χτίσεις τη δική σου ουτοπία;

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο κινητό σου, από τους Διαμαντή Καραναστάση, Φίλιππο Φωτιάδη και Σταύρο Γασπαράτο
Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο κινητό σου, από τους Διαμαντή Καραναστάση, Φίλιππο Φωτιάδη και Σταύρο Γασπαράτο

Διαμαντής Καραναστάσης: Ο άνθρωπος πίσω από το birigogo.gr

Η σύλληψη και η δημιουργία των εφαρμογών ανήκει στον Διαμαντή Καραναστάση (www.diamantiskaranastasis.com & www.dacos.gr) που υπογράφει τη σκηνοθεσία, τα κείμενα και όλη την παραγωγή και υλοποίηση των νέων πρωτότυπων διαδραστικών εφαρμογών και εκφωνεί και την ελληνική αφήγηση των κειμένων. Πρόκειται για μια ιδέα της οποία η υλοποίηση είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς προσπάθειας.

Διαμαντής Καραναστάσης
Διαμαντής Καραναστάσης

O Διαμαντής Καραναστάσης είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Τελειόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Εργάζεται στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο από το 1998. Έχει αναλάβει την παραγωγή σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Η φωνή του έχει επενδύσει πάνω από 7500 τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις, καθώς και πολλά ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές καθώς και επιλεγμένες ταινίες παιδικών animation studio movies (Μαδαγασκάρη fransice, Ice Age francise, Star Wars Clone Wars κ.α.). Με το ιδιόκτητο post-production studio DACOS, έχει αναλάβει εκατοντάδες οπτικοακουστικές παραγωγές. Έχει σκηνοθετήσει τη μεγάλου μήκους ταινία ΑΙΜΑ (παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία - μοντάζ - post production). Η ταινία έχει τις εξής διακρίσεις:

Βραβεία - Υποψηφιότητες

 • Βραβείο Επιτροπής, SPECIAL JURY PRIZE-WORLD CINEMA DRAMATIC (Διαμαντής Καραναστάσης), AMSTERDAM FILM FESTIVAL 2012 (Ολλανδία)
 • Βραβείο Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής (Σταύρος Γασπαράτος), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2013.
 • Υποψηφιότητα για βραβείο καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου (Βίκυ Βολιώτη), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2013.
 • Βραβείο BEST CONCEPT FOR FICTION FILM (Διαμαντής Καραναστάσης), LONDON GREEK FILM FESTIVAL 2013 (Λονδίνο)
 • Βραβείο BEST ACTRESS (Βίκυ Βολιώτη), LONDON GREEK FILM FESTIVAL 2013
 • Βραβείο BEST SCREENPLAY (Διαμαντής Καραναστάσης), LONDON GREEK FILM FESTIVAL 2013
 • Βραβείο SPECIAL FESTIVAL MENTION (Διαμαντής
Καραναστάσης), NOIDA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2014 (Ινδία)
 • Βραβείο HONORABLE MENTION (Διαμαντής Καραναστάσης), INDIE GATHERING INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2014 (Η.Π.Α.)
 • Βραβείο GOLD AWARD (Διαμαντής Καραναστάσης) INTERNATIONAL MOVIE AWARDS (Ινδονησία)
 • Βραβείο AWARD OF RECOGNITION - Feature Film (Διαμαντής Καραναστάσης), THE indieFEST (Aug 2018, La Jolla, USA)
 • Υποψηφιότητες, Best Foreign Language Feature Film / Best Original Score / Best Original Screenplay of a Foreign Language Film / Best Editing of a Foreign Language Film, International Filmmaker Festival of World Cinema LONDON 2016 (Ηνωμένο Βασίλειο)

Άλλες συμμετοχές σε φεστιβάλ

 • Επίσημη συμμετοχή, GIJON INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2012 (Ισπανία)
 • Επίσημη συμμετοχή, ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ-ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2012
 • Επίσημη συμμετοχή, SAN FRANCISCO GREEK FILM FESTIVAL 2013 (Η.Π.Α.)
 • Επίσημη συμμετοχή, VUKOVAR FILM FESTIVAL 2013 (Κροατία)
 • Επίσημη συμμετοχή, COLUMBIA GORGE INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2014 (Η.Π.Α.)

Toν Δεκέμβρη του 2020 πραγματοποίησε τη σκηνοθεσία, την κινηματογράφηση αλλά και όλο το post production, για το έργο «ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ» (Ανδρέα Φλουράκη) στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές. Τον Απρίλιο του 2021 ολοκλήρωσε τη μεσαίου μήκους ταινία του «11 μ.μ.», με πρωταγωνιστές την Αθήνα, τους άδειους δρόμους της και τους κλειστούς χώρους πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας. Τον Μάιο του 2022 σκηνοθέτησε και κινηματογράφησε του έργο «Freddy». Το πρωτότυπο αυτό web-theater γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Το 2022 ανακοινώνει τη δημιουργία και λειτουργία της πρώτης εφαρμογής για κινητά και τάμπλετ που μετατρέπει το Αρχαίο Δράμα και τους αρχαίους ελληνικούς μύθους σε ένα πρωτότυπο διαδραστικό εκπαιδευτικό βιβλίο-παιχνίδι, έχοντας μαζί του ως βασικούς καλλιτεχνικές συντελεστές τον διεθνή βραβευμένο μουσικό, συνθέτη και sound artist Σταύρο Γασπαράτο και τον Αρχιτέκτονα – Ζωγράφο – Εικονογράφο Φίλιππο Φωτιάδη.

Δείτε τα εξώφυλλα που έχει σχεδιάσει ο Φίλιππος Φωτιάδης για την Athens Voice: Τεύχος 403, Τεύχος 622, Τεύχος 665, Τεύχος 756, Τεύχος 766

Περισσότερα στο www.birigogo.gr
ή απευθείας από τα stores
Για Android: www.bit.ly/3S3J4Yd

ΠΡΟΣΦΑΤΑ