Τεχνολογια - Επιστημη

Artemis 1: Αναβλήθηκε η εκτόξευση της αποστολής της NASA στη Σελήνη

Τι συνέβη - Ποια είναι η επόμενη πιθανή ημερομηνία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πύραυλος της αποστολής Artemis 1 της NASA
Artemis 1 - NASA © EPA / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Artemis 1 - Η NASA ακύρωσε τη σημερινή εκτόξευση του πυραύλου στη Σελήνη.

Δεν θα πραγμοτοποιηθεί σήμερα τελικά η επιστροφή της NASA στη Σελήνη, καθώς, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγα λεπτά, ο διευθυντής της εκτόξευσης του Artemis 1, «ζήτησε να σταματήσει η εκτόξευση για σήμερα».

Λίγο πριν τις 14:00 (ώρα Ελλάδος), στην πρόβα, διαπιστώθηκε πρόβλημα στην ανταπόκριση κινητήρα, που «δεν μπορούσε να διορθωθεί». Σύμφωνα με το BBC η ομάδα των τεχνικών προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, καθώς ένας από τους τέσσερις τεράστιους κινητήρες που χρειάζονται για την εκτόξευση του πυραύλου δεν μπορεί να κρυώσει αρκετά.

Ο διευθυντής πτήσης ήθελε να εξετάσει τα δεδομένα και τα μοντέλα υπολογιστών για να δει τι θα γίνει και έκρινε ότι αυτό δεν ήταν δυνατό και ασφαλές. Η εκτόξευση του πυραύλου δεν μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα, υπήρχε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, απέμεναν μόνο δύο ώρες στο πλαίσιο των οποίων θα μπορούσε να εκτοξευτεί ο πύραυλος.

Η επόμενη πιθανή ημερομηνία εκτόξευσης είναι στις 2 Σεπτεμβρίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσουν οι δοκιμές, σημειώνει το CNN.

Artemis 1 - NASA: Ποιο είναι το διαστημικό πρόγραμμα και από πού πήρε το όνομά του

Το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα «Artemis 1» πήρε το όνομα από την αδελφή του Απόλλωνα στην ελληνική μυθολογία, γι’ αυτό επιλέχτηκε αυτό το όνομα ήδη επί προεδρίας Τραμπ. Οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν την επιχείρηση επιστροφής τους στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1972. Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας τέτοιος μεγα-πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι, ήταν το 1973 όταν ένας πύραυλος Κρόνος 5 (Saturn V) μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό Skylab. Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής Artemis 2 γύρω από το φεγγάρι, ώσπου τελικά το 2025 η αποστολή Artemis 3 να προσεληνωθεί, μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη.

Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στο φεγγάρι, ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής Apollon 17 το 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, με πρώτη προσελήνωση της αποστολής Apollon 11 το 1969.

1972: Apollo 17 (NASA)

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει προσεληνώσει με επιτυχία τρεις ρομποτικές αποστολές και σχεδιάζει δική σεληνιακή βάση για τη δεκαετία του 2030, η Ινδία και το Ισραήλ έστειλαν δικές τους σεληνιακές αποστολές το 2019 αλλά απέτυχαν, ενώ μια νοτιοκορεατική αποστολή βρίσκεται καθ' οδόν με στόχο να τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Γενικά υπάρχει κινητικότητα από αρκετές χώρες με προορισμό τη Σελήνη και οι ΗΠΑ έχουν ένα έξτρα ανταγωνιστικό κίνητρο να προλάβουν.

Artemis 1 - NASA: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μη επανδρωμένης αποστολής

Ο SLS μαζί με το Orion έχουν ύψος 98 μέτρων. Ο SLS, που χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να αναπτυχτεί και να κατασκευαστεί, θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με τον «Economist», αποτελεί ένα υπερβολικά ακριβό κρατικό κατασκεύασμα και μια σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων. Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα Άρτεμις είναι οι εταιρείες Boeing για τον SLS και Lockheed Martin για την κάψουλα Orion. 

Οι διαχειριστές αποστολής στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι φόρτωσαν τον πύραυλο κατά τη διάρκεια της νύχτας με 2,76 m λίτρα (730.000 γαλόνια) υγρού οξυγόνου και υγρού καυσίμου υδρογόνου που θα τροφοδοτήσουν την ανάβασή του από τη Γη.

Ο Bill Nelson, διαχειριστής της Nasa και πρώην αστροναύτης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο σκεπτικό του «Artemis 1». Ο Nelson είπε ότι ο απώτερος στόχος είναι η εγκατάσταση των ανθρώπων στον Άρη και ότι η επιστροφή στο φεγγάρι και η οικοδόμηση μιας βάσης εκεί, είναι ένα κρίσιμο σκαλοπάτι για αυτό το ταξίδι: «Πρέπει να είμαστε στο φεγγάρι για πολύ μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από το να προσγειωθούμε όπως παλιά, να μείνουμε μερικές μέρες και να φύγουμε. Αυτή τη φορά θα πάμε πίσω, θα ζήσουμε εκεί, θα μάθουμε εκεί. Θα αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες, όλα αυτά για να μπορέσουμε να πάμε στον Άρη με ανθρώπους. Μπορεί να είναι πλωτοί κόσμοι, μπορεί να είναι η επιφάνεια του Άρη. Αλλά αυτό είναι μόνο μέρος της προσπάθειάς μας να εξερευνήσουμε, να ανακαλύψουμε τι υπάρχει εκεί έξω σε αυτό το σύμπαν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ