Τεχνολογια - Επιστημη

Η Γουάνγκ Γιαπίνγκ έκανε τον πρώτο της διαστημικό περίπατο

Έξω από τον υπό κατασκευή κινεζικό διαστημικό σταθμό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Γουάνγκ Γιαπίνγκ έγινε η πρώτη Κινέζα αστροναύτης που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο
Η Γουάνγκ Γιαπίνγκ έγινε η πρώτη Κινέζα αστροναύτης που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο © Twitter

Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαστημικός περίπατος από μια Κινέζα αστροναύτη, έξω από τον υπό κατασκευή κινεζικό διαστημικό σταθμό.

Ιστορία έγραψε η Γουάνγκ Γιαπίνγκ το βράδυ της Κυριακής αφού έγινε η πρώτη Κινέζα αστροναύτης που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο έξω από τον υπό συναρμολόγηση νέο διαστημικό σταθμό της Κίνας.

Οι δύο αστροναύτες του τριμελούς πληρώματος του σκάφους Shenzhou-13, το οποίο έχει προσδεθεί στον υπό κατασκευή σταθμό Tiangong, ολοκλήρωσαν με επιτυχία ένα διαστημικό περίπατο διάρκειας 6,5 ωρών, σύμφωνα με το CNN και το Space.com. Είναι η πρώτη φορά που οι Κινέζοι αστροναύτες βγήκαν από το σκάφος τους από τις 16 Οκτωβρίου, όταν είχαν φθάσει στον σταθμό.

Η Γουάνγκ είναι η δεύτερη Κινέζα στο διάστημα, μετά την Λιού Γιανγκ, την πρώτη γυναίκα που είχε συμμετάσχει στην αποστολή Shenzhou-9 το 2012. Η Γουάνγκ είχε βρεθεί στο διάστημα για πρώτη φορά το 2013 με την αποστολή Shenzhou-10, αλλά τότε δεν είχε κάνει διαστημικό περίπατο.

Συνολικά, μόνο 15 γυναίκες - οι περισσότερες Αμερικανίδες της NASA - έχουν "περπατήσει" στο διάστημα από τότε που έκανε την αρχή η σοβιετική κοσμοναύτισσα Σβετλάνα Σαβίτσκαγια το 1984. Ο πρώτος Κινέζος αστροναύτης που έκανε διαστημικό περίπατο, ήταν ο Zhai Zhigang με την αποστολή Shenzhou-7 το 2008, ο οποίος σήμερα είναι κυβερνήτης του Shenzhou-13 και αυτός που συνόδευσε την Γουάνγκ στον πρώτο της διαστημικό περίπατο.

Το πλήρωμα του Shenzhou-13 θα πραγματοποιήσει δύο ακόμη διαστημικούς περιπάτους κατά την εξάμηνη παραμονή του στον κινεζικό σταθμό, μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάθε άλλη προηγούμενη κινεζική επανδρωμένη αποστολή. Ο σταθμός αναμένεται να είναι πλήρως επανδρωμένος και λειτουργικός έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ