Τεχνολογια - Επιστημη

Χρήστος Ταραντίλης: Ποιες ειδικότητες θα έχουν ζήτηση στο μέλλον

Ο βουλευτής συμμετείχε σε συνεδρίαση για τη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την Αγορά Εργασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τεχνητή Νοημοσύνη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Τεχνητή Νοημοσύνη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © Pixabay

Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει την ανάγκη για τεχνικές δεξιότητες που αυξάνουν τη ζήτηση σε συγκεκριμένες ειδικότητες στο μέλλον, σύμφωνα με τον Χρήστο Ταραντίλη.

Την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή» σε συνεργασία με την Επιτροπή για την Απασχόληση & τις Κοινωνικές Υποθέσεις διοργάνωσαν κοινή δημόσια συνεδρίαση, για να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την αγορά εργασίας.

Στη συζήτηση δόθηκε ειδική έμφαση στις επαγγελματικές δεξιότητες και τις ειδικότητες που θα είναι αναγκαίες στο μέλλον λόγω της ταχείας εξέλιξης της τεχνολογίας αυτής καθώς και στους τρόπους προσαρμογής της αγοράς εργασίας σε αυτό το πλαίσιο.

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Χρήστος Ταραντίλης συμμετείχε διαδικτυακά στο πάνελ ειδικών για την τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των δεξιοτήτων, όπου Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων κατέθεσαν ερωτήματα για τις προκλήσεις και τις στρατηγικές αντιμετώπισής τους.

Ο κ. Ταραντίλης ανέλυσε όλο το φάσμα των δεξιοτήτων που είναι αναγκαίες για μία επιτυχή αφομοίωση της τεχνολογίας αυτής από την αγορά εργασίας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το όφελος του συνόλου της κοινωνίας.

Aνέδειξε, επίσης, σε απολύτως αναγκαίες αφενός τις τεχνικές δεξιότητες όπως τη βασική μαθηματική σκέψη, τη στατιστική και τη μηχανική μάθηση (machine learning) και αφετέρου τις κοινωνικές δεξιότητες (soft skills) της επικοινωνίας, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής λήψης αποφάσεων.

Χρήστος Ταραντίλης: Ειδικότητες που θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλη ζήτηση

Επιπρόσθετα, έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα ειδικοτήτων που θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλη ζήτηση στο μέλλον, όπως αυτές των:

  • Επιστημόνων δεδομένων (data scientists),
  • των μηχανικών δεδομένων (data engineers) και
  • των υπευθυνων προστασίας δεδομένων (data protection officers).

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία και στη μεγάλη σημασία της απόκτησης αυτών των βασικών δεξιοτήτων από το ευρύτερο σύνολο των εργαζομένων. Για τους λόγους αυτούς σημείωσε ότι η καλλιέργεια των βασικών αυτών δεξιοτήτων θα πρέπει να ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών της Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τέλος, ανέδειξε σε υψηλή προτεραιότητα την εμβληματική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση ενός πλαισίου κανόνων δεοντολογίας και ηθικής ως προς την ανάπτυξη και λειτουργία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών.  

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.