Τεχνολογια - Επιστημη

Σύγχρονοι καταδότες: Στην Κίνα λανσάρεται εφαρμογή που εντοπίζει αν ο διπλανός σου χρωστάει

Λέγεται «Η ντροπή του χρέους» και μόλις βρεθείς σε ακτίνα 500 μ. από κάποιον που έχει χρέη, σου έρχεται ειδοποίηση

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1984.jpg

Η κυβέρνηση της Κίνας στην προσπάθεια να ελέγξει ολόκληρη την επικράτειά της και κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά στη χώρα, ανέπτυξε μια εφαρμογή με την οποία όσοι τη χρησιμοποιούν μπορούν να μάθουν εάν υπάρχουν γύρω τους άνθρωποι που χρωστούν. Πώς γίνεται όλο αυτό; Η εφαρμογή αποτελεί επέκταση της γνωστής πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat και όσοι κινέζοι πολίτες έχουν πρόσβαση σε αυτήν πλέον μπορούν να ενημερώνονται και για τα οικονομικά δεδομένα των γύρω τους.

5c470f0c2bdd7f345751f832-750-1500.jpg

Συγκεκριμένα, αν χρησιμοποιείς στην κινεζική επαρχία Χεμπέι την εφαρμογή που ανεπίσημα έχει τίτλο Dept Shaming (Η ντροπή του χρέους), μόλις βρεθείς σε ακτίνα 500 μέτρων από κάποιον που χρωστά, σου έρχεται ειδοποίηση. Σύμφωνα με την China Daily, η εφαρμογή ουσιαστικά είναι ένας χάρτης των χρεογράφων και δείχνει την ακριβή τοποθεσία του κάθε οφειλέτη, χωρίς ωστόσο να φαίνεται –ακόμη– στους απλούς χρήστες το όνομα και η φωτογραφία του.

China launches app encouraging users to identify and report debtors

Στόχος της εφαρμογής είναι να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να καταδίδουν τους οφειλέτες που είναι ικανοί να πληρώσουν το χρέος τους. Μια ντροπιαστική εφαρμογή, δηλαδή, που μπορεί να φέρει τους πολίτες τον έναν εναντίον του άλλου και όλο αυτό με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Εκπρόσωπος του Ανωτάτου Λαϊκού Δικαστηρίου του Χεμπέι που βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή, δηλώνει για αυτήν πως «αποτελεί μέρος των μέτρων προκειμένου να τεθούν σε ισχύ οι πολιτικές μας για ένα πιο κοινωνικά αξιόπιστο περιβάλλον». Η δυναμική που έχει η καινούργια εφαρμογή είναι τεράστια, αφού το WeChat χρησιμοποιείται στην Κίνα από περισσότερους από 1 δις ανθρώπους.

Αυτή ωστόσο δεν είναι η μοναδική κινέζικη εφαρμογή που αξιολογεί τους πολίτες. Στην Χανγκτσόου, πρωτεύουσα της επαρχίας Τσετσιάνγκ, βρίσκεται σε λειτουργία το κοινωνικό σύστημα αξιολόγησης που επιβραβεύει τις καλές κοινωνικές συμπεριφορές που ωφελούν την κοινωνία, όπως αιμοδοσία, υγιής τρόπος ζωής, εθελοντική εργασία κ.ά.

Όσοι είχαν χαμηλό κοινωνικό σκορ είχαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Το 2018 υπήρξε ένα γενικό μπλοκάρισμα σε περισσότερες από 11 εκατομμύρια πτήσεις και 4 εκατομμύρια διαδρομές με τα υψηλής ταχύτητας τρένα σε όσους έπαιρναν κακό βαθμό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός
Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί το GenAI Summit της Αθήνας γίνεται θεσμός

Μιλούν στην Athens Voice ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.