Τεχνολογια - Επιστημη

Fazlur Rahman Khan: Ποιος ήταν ο ανθρωπιστής που τιμά η Google (video)

Ο άνθρωπος που «ποτέ δεν είχε φανταστεί πως μία μέρα θα έχτιζε ουρανοξύστες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Architect Fazlur Rahman Khan Biography

H Google με το σημερινό της doodle τιμά τον καινοτόμο και ανθρωπιστή αρχιτέκτονα Fazlur Rahman Khan.

Ο Fazlur Rahman Khan -που αν ζούσε σήμερα θα γιόρταζε τα 88α γενέθλιά του- θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους αρχιτέκτονες μηχανικούς στην ιστορία του 20ου αιώνα.

Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1929 στην Ντάκα της Βεγγάλης, πρώην επαρχίας της βρετανικής Ινδίας, η οποία από το 1971 έως και σήμερα αποτελεί το Μπανγκλαντές.

«Ως νέος, ο πατέρας μου ποτέ δεν είχε φανταστεί πως μια μέρα θα έχτιζε ουρανοξύστες. Γεννήθηκε στην ανατολική Βεγγάλη. Οι πτυχιακές σπουδές του τον έφεραν πρώτα στις ΗΠΑ και η υπόσχεση για μια καριέρα γεμάτη προκλήσεις τον οδήγησε σε ένα πολυάσχολο αρχιτεκτονικό γραφείο στο Σικάγο, την εταιρεία Skidmore, Owings & Merrill, στην οποία και παρέμεινε έως το θάνατό του το 1982», λέει η κόρη του Fazlur Rahman Khan για τον ξακουστό πατέρα της.

«Όλα ξεκίνησαν, όταν στη δεκαετία του ’60 και στις αρχές του ’70 οι ΗΠΑ εμφάνισαν μια υψηλή ζήτηση σε χώρους κατοικίας και εργασίας που θα στεγάζονταν σε ψηλά κτήρια. Τα παραδοσιακά σχέδια κατασκευής τέτοιων κτηρίων ήταν πολυδάπανα κι έτσι τα αρχιτεκτονικά γραφεία σχεδίαζαν κτίρια με πολύ λιγότερους ορόφους».

Tο 1972, σε ηλικία 42 ετών, o Fazlur Rahman Khan χαρακτηρίστηκε ως ο «κατασκευαστής της χρονιάς» στις ΗΠΑ. Ο καινοτόμος τρόπος με τον οποίο έχτιζε ουρανοξύστες άλλαξε άρδην τον τρόπο κατασκευής τέτοιων κτηρίων, δημιουργώντας μια ισορροπία ανάμεσα στη δομική αποτελεσματικότητα και την οικονομία.

Ο Fazlur Rahman Khan υπήρξε ανθρωπιστής τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του ζωή. Κατά τη βράβευσή του το 1972, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ο άνθρωπος τεχνίτης δεν πρέπει να χάνεται στην ίδια του την τεχνολογία. Πρέπει να μπορεί να εκτιμά τη ζωή και η ζωή είναι τέχνη, δράμα, μουσική και κυρίως, άνθρωποι».

Πηγή βίντεο: Firuz Design/Youtube

ΠΡΟΣΦΑΤΑ