Τεχνολογια - Επιστημη

Έρευνα: Οι ευφυείς άνθρωποι προτιμούν τη μοναξιά

Πόσο σχετίζεται η εξυπνάδα ενός ανθρώπου με τις σχέσεις; 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341138-709517.jpg

Επιχειρώντας να χαρτογραφήσει τη σύνδεση της ευφυίας και των συναισθημάτων με το βαθμό κοινωνικοποίησης, μια νέα μελέτη συμπεραίνει πως οι έξυπνοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο μοναχικοί.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychology και στην οποία πραγματοποιήθηκε ανάλυση δεδομένων 15.000 ενηλίκων, ηλικίας 18 έως 28, ενώ δείχνει πως οι άνθρωποι που βλέπουν τους φίλους τους πιο τακτικά είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή, εκτιμά πως οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι αισθάνονται ακριβώς το αντίθετο, καθώς η επικοινωνία με τους φίλους φαίνεται πως παράγει αρνητικά συναισθήματα.

Οι μελετητές οδηγήθηκαν, έπειτα από μακρά ανάλυση, πως οι ευφυείς άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερη τη ζωή με το να κοινωνικοποιούνται λιγότερο και να ζούνε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Χρησιμοποιώντας την εξελικτική ψυχολογία, οι ερευνητές του Singapore Management University, υποστηρίζουν θεωρητικά πως τα πράγματα που είχαν θετική επίδραση στους προγόνους μας είναι αυτά που κάνουν ευτυχισμένους τους περισσότερους από τους ανθρώπους και σήμερα, όπως οι φιλίες ή οι σχέσεις συνεργασίας.

Εντούτοις, επισημαίνεται πως τα τεχνολογικά επιτεύγματα μπορεί να έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με τα περιβάλλοντά μας.

Η ερευνήτρια του Brookings Institution Κάρολ Γκράχαμ φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη για την έρευνα, υπογραμμίζοντας πως η μελέτη δείχνει πραγματικά κάτι άλλο.

«Τα ευρήματα εδώ δείχνουν, και δεν είναι έκπληξη, πως αυτοί που διαθέτουν μεγαλύτερη ευφυία και την ικανότητα να τη χρησιμοποιούν, προτιμούν να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για την κοινωνικοποίησή τους γιατί είναι αφοσιωμένοι σε κάποιο άλλο, μεγαλύτερο, σκοπό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ