Τεχνολογια - Επιστημη

Ο Mark Zuckerberg και η σύζυγός του χρηματοδοτούν ιατρικές έρευνες με 3 δισ. δολάρια

Το όραμα του διάσημου ζεύγους για την επόμενη δεκαετία 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
325557-671700.jpg
EPA/ANDREW GOMBERT

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, δεσμεύτηκαν ότι θα παρέχουν 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση ιατρικών ερευνών μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Σαν Φρανσίσκο, τόνισαν ότι απώτερος στόχος τους ήταν η «θεραπεία, πρόληψη ή έλεγχος όλων των ασθενειών μέχρι τα τέλη του αιώνα».

Το διαμοιρασμό των κεφαλαίων θα αναλάβει το Chan Zuckerberg Initiative, που δημιούργησαν από κοινού τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο ιδρυτής του Facebook τόνισε πως αυτή τη στιγμή ξοδεύονται 50 φορές περισσότερα χρήματα για την θεραπεία αρρώστων ανθρώπων από ό,τι για την αντιμετώπιση των ασθενειών που τους κάνουν να αρρωσταίνουν εξαρχής, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Ταυτόχρονα, παρουσίασε τρεις άξονες που θα καθοδηγήσουν τις επενδύσεις του ίδιου και της συζύγου του:

Τη συνεργασία επιστημόνων και μηχανικών, τη δημιουργία εργαλείων και τεχνολογίας που βοηθούν στην έρευνα και την αύξηση της κινητικότητας στη χρηματοδότηση επιστημονικών ερευνών ανά τον κόσμο.

Η σύζυγος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ πρόσθεσε ότι έχουν ήδη επενδυθεί 600 εκατομμύρια στη δημιουργία ενός νέου ερευνητικού κέντρου, του Biohub, που θα φέρει κοντά μηχανικούς, επιστήμονες υπολογιστών, βιολόγους, χημικούς και άλλους ειδικούς.

Σε πρώτη φάση, το Biohub θα εργαστεί στο Cell Atlas, έναν «χάρτη» που περιλαμβάνει τα διαφορετικά είδη κυττάρων τα οποία ελέγχουν τα ζωτικά όργανα του σώματος, καθώς και στην Infectious Disease Initiative, που θα  εστιάσει στην ανάπτυξη νέων τεστ και εμβολίων για ιούς όπως ο HIV, ο Έμπολα και ο Ζίκα, μεταξύ άλλων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ