Τεχνολογια - Επιστημη

Κάνναβη: 10.000 χρόνια τώρα «γυρίζει» από χέρι σε χέρι (video)

«Οι ιδρυτές του δυτικού πολιτισμού ήταν προϊστορικοί ντίλερ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133104-302839.jpg

Η συστηματική χρήση κάνναβης εμφανίζεται για πρώτη φορά πριν από 5.000 χρόνια, υποστηρίζουν ερευνητές του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, χάρη στο εμπόριο από νομάδες ιππείς των στεπών που, με τα άλογά τους διένυαν μεγάλες αποστάσεις μεταφέροντας προς ανταλλαγή ή πώληση κάνναβη, ακολουθώντας σχεδόν τις ίδιες διαδρομές που αργότερα θα ονομάζονταν «Δρόμος του Μεταξιού».

Οι νομάδες Γιαμνάγια των στεππών της Ευρασίας μαζί με ντόπιους κυνηγούς - τροφοσυλλέκτες και μετανάστες - αγρότες από την Μέση Ανατολή, θεωρείται ότι έπαιξαν κομβικό ρόλο στην εξάπλωση της κάνναβης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η αρχή είχε γίνει πολύ νωρίτερα, από τους ανθρώπους της παλαιολιθικής εποχής τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, οι οποίοι, είχαν ανακαλύψει τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου φυτού.

Η κάνναβη μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ότι αρχικά χρησιμοποιήθηκε και πιθανώς καλλιεργήθηκε στην Κίνα ή στην Κεντρική Ασία. Όμως οι Γερμανοί ερευνητές, επισημαίνουν ότι το φυτό εμφανίζεται σε ανασκαφές τόσο της ανατολικής Ευρώπης όσο και της Ιαπωνίας σχεδόν την ίδια εποχή. Πριν από 10.200 έως 11.500 χρόνια.

«Το φυτό της κάνναβης φαίνεται πώς ήταν ευρέως εξαπλωμένο ήδη πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια», συμπεραίνουν οι ερευνητές χωρίς ωστόσο να είναι σαφής η χρήση που γινόταν (διατροφή, ιατρική θεραπεία, κατασκευής υφασμάτων).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πάβελ Ταράσοφ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Vegetation History and Archaeobotany».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ