Visual Browsing

Με ένα sms και η σακούλα σκουπιδών στην Αθήνα…πάει!

Κλείνεις με το κινητό σου ραντεβού με τον Δήμο, αφήνεις τα σκουπίδια σε ένα σημείο και έρχεται το απορριμματοφόρο να τα μαζέψει. Τόσο απλά!

Πώς θα σας φαινόταν αν η αποκομιδή των απορριμμάτων γινόταν με το κινητό σας σε δεκάδες σηµεία της πόλης; Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ευχόμαστε να έρθει κάποιος να απομακρύνει επιτόπου τα σκουπίδια από τον κάδο που έχει υπερχειλίσει στη γειτονιά και που ειδικά το καλοκαίρι μετατρέπεται σε εστία µόλυνσης και δυσοσµίας.

© Κατερίνα Καμπόσου

Οι παλαιότεροι μάλιστα ίσως ανακαλέσουν μνήμες από τις εποχές που δεν υπήρχαν καν οι κάδοι σκουπιδιών και κατέβαζαν τα σκουπίδια συγκεκριμένες ώρες σε προκαθορισμένα σηµεία των δρόµων. Παρόμοιο σύστημα ισχύει και στον εμπορικό πεζόδρομο της  Ερµού, ωστόσο συχνά τα οχήματα καθυστερούν και οι σακούλες με τα απορρίµµατα µένουν στη μέση του δρόµου. Προκειµένου πλέον να λειτουργεί το σύστηµα µε µεγαλύτερη ακρίβεια, θα παρεμβαίνει η τηλεματική και η κινητή τηλεφωνία σε συνεργασία με τη Vodafone ώστε η αποκομιδή σκουπιδιών με… ραντεβού να λύνει τα χέρια σε εκατοντάδες κατοίκους και καταστηματάρχες του δήμου Αθηναίων.

Πώς λειτουργεί

Σχετικα
Οι 5 στόχοι Γερουλάνου για την Αναγέννηση της Αθήνας
Οι 5 στόχοι Γερουλάνου για την Αναγέννηση της Αθήνας

Βάσει του έως τώρα σχεδιασµού, όλοι οι καταστηματάρχες στην αρχή, αλλά και οι κάτοικοι στη συνέχεια, θα καταγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του δήμου Αθηναίων, το πού δηλαδή ακριβώς δραστηριοποιούνται ή ζουν και τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Θα ενημερωθούν ότι τα απορριµµατοφόρα του Δήμου θα περνούν κάποιες συγκεκριμένες χρονικές στιγμές µέσα στο 24ωρο και θα παραλαμβάνουν τα σκουπίδια από προκαθορισμένα σημεία. ∆ηλαδή ο κάθε επαγγελµατίας –και κάτοικος αργότερα– θα ενηµερώνεται με sms 5 λεπτά πριν ότι το απορριµµατοφόρο πρόκειται να περάσει από το σηµείο αποκομιδής και άρα οφείλει να αφήσει εκεί τα σκουπίδια του.

Τα σημεία που έχουν προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι στην πλατεία Μοναστηρακίου, στον πεζόδρομο της Κοραή, στις οδούς Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Μακρυγιάννη, στη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Βύρωνος καθώς και στην πλατεία Ομονοίας.

Σχετικα
Αποκριά στην Αθήνα - 68 εκδηλώσεις για 15 μέρες
Αποκριά στην Αθήνα - 68 εκδηλώσεις για 15 μέρες

«Η αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας είναι ένα στοίχημα για τη δημοτική μας αρχή και για εμένα προσωπικά που αποτυπώνει τη νέα αντίληψη, το νέο συμμετοχικό μοντέλο διακυβέρνησης που επιλέξαμε να εφαρμόσουμε στην πόλη. Όχι μόνοι μας, αλλά μαζί με όλους τους πολίτες. Μαζί με τους καταστηματάρχες της περιοχής, με τους οποίους βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο. Μαζί με αξιόπιστους εταίρους, όπως η Vodafone Ελλάδας που μέσα από το Ψηφιακό Συμβουλίου συνεργαστήκαμε και προσφέρουμε νέες, καινοτόμες υπηρεσίες στην πόλη. Μαζί με τους κατοίκους και τους επισκέπτες, καθώς μέλημά μας είναι να ξανακάνουμε το κέντρο της πόλης προορισμό περιπάτου και αναψυχής» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης κατά την παρουσίαση της εφαρμογής και επισήμανε μεταξύ των άλλων: «Η “Έξυπνη Αποκομιδή”, με τον νέο αστικό εξοπλισμό, τις πεζοδρομήσεις, τον σύγχρονο φωτισμό και τους κανόνες στη διαχείριση του δημόσιου χώρου, μετατρέπει το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας σε αυτό που οφείλει να είναι ένα σύγχρονο μητροπολιτικό κέντρο. Και δίνει το παράδειγμα για το πώς μπορεί συνεργατικά και αποτελεσματικά να λειτουργεί μια σύγχρονη πρωτεύουσα, όπως η Αθήνα».

Η νέα αυτή εφαρμογή εντάσσεται σε ένα σύνολο εργασιών και παρεμβάσεων ανάπλασης πεζόδρομων που υπάρχουν ήδη, αλλά και στο πλαίσιο ψηφιακών δράσεων στο μεγάλο έργο αποκατάστασης που εκπονεί ο δήμος Αθηναίων στο Εμπορικό Τρίγωνο και την αναβάθμισή του σε τρίγωνο - πρότυπο για τον πεζό, όπως και τη δημιουργία οκτώ νέων σε περιοχή έκτασης 110 στρεμμάτων, η οποία περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Πραξιτέλους, Λέκκα, Περικλέους, Αθηναΐδος και Αγίας Ειρήνης.

Μετά την επιτυχημένη λειτουργία στο Εμπορικό Τρίγωνο του δήμου Αθηναίων, η χρήση της εφαρμογής θα επεκταθεί και σε επιπλέον γειτονιές του κέντρου, μέσα από την υπηρεσία Vodafone IoT Fleet Control και την πλατφόρμα της Vodafone Innovus.

 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Εικόνων Λέξεις: Εννέα εικαστικοί δημιουργοί συνδιαλέγονται με την ποιητική της εικόνας
Εικόνων Λέξεις: Εννέα εικαστικοί δημιουργοί συνδιαλέγονται με την ποιητική της εικόνας
Chili Art Gallery
21.03.2019
Εικόνων Λέξεις: Εννέα εικαστικοί δημιουργοί συνδιαλέγονται με την ποιητική της εικόνας
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5