Ταξιδια

Το Google Street View στην Γροιλανδία

Κοιτώντας παγόβουνα από το κατάστρωμα των Vikings (έστω και σε virtual εκδοχή)

87978-190857.jpg
Καλλιστώ Γούναρη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88615-178601.jpg

Στην δική μου ταξιδιωτική λίστα η Γροιλανδία είναι μέσα. Κάποιοι, κάπου κάπως, κάποτε θα βρεθούμε (και) εκεί. ‘H τουλάχιστον μπορούμε να ελπίζουμε. Σε αυτήν επιθυμία δεν υποβόσκει καμιά επιστημονική ανησυχία.

Αν και τα ντοκιμαντέρ με εικόνες από την Aurora Borealis, τα παγοθραυστικά, τα πολικά τοπία, άφησαν κάποιο «κουσούρι» εξερευνητή ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου καταλαγιάζει.

Ίσως και μια αμφιθυμία, ένα δέος απέναντι στα παγόβουνα, ολόκληρα τείχη, που νομίζω ότι μετριάζεται με την ανδρεναλίνη που διακατέχει τα μέλη ακτιβιστικών ομάδων.

Έχω μόνο μια απλή επιθυμία να δω την ζωή των ανθρώπων εκεί, τα αμέτρητα φιορδ και τα μικρά ψαροχώρια με τις άγριες προκυμαίες κόντρα στις άγριες θύελλες.

Μόλις χτες στο Street View της Google, ανέβηκε ένα οδοιπορικό της Γροιλανδίας. «Εικονικό καράβι των Vikings» λέει το δελτίου τύπου στο e-mail μου, και πλέει στο παγωμένο τείχος Ilulissat Icefjord, περνάει περπατώντας από την εγκαταλελειμμένη νορμανδική αποικία, Hvalsey, και από τον πρώτο ναό του Νέου Κόσμου. Σε συνεργασία με το Visit Greenland και το Asiaq, έχει γίνει καλή δουλειά.

To ταξίδι ως εκεί είναι μεγάλο. Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω Κοπεγχάγης και έπειτα με AirGreenland.

image

Ilulissat Icefjord, Γροιλανδία

image

Brattahlid, Γροιλανδία

image

Εκκλησία Hvalsey, Γροιλανδία

image

Άγαλμα του Χανς Έγκεντε, Nuutoqaq, Γροιλανδία

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ