Ταξιδια

Διαδρομές στη Βόρεια Εύβοια

Επειδή η θάλασσα είναι ακόμα ζεστή και οι νύχτες γλυκές.

11721-35222.jpg
Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 314
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8324-19068.jpg

Επειδή η θάλασσα είναι ακόμα ζεστή και οι νύχτες γλυκές. Επειδή αναπολούμε τις καλοκαιρινές διακοπές. Επειδή μας αρέσει να ταξιδεύουμε. Μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και ξεκινάμε να ανακαλύψουμε τη βόρεια Εύβοια, τόσο κοντινή, τόσο ωραία και τόσο άγνωστη.

● Για να φτάσεις (εναλλακτικά με ferry-boat από Αρκίτσα) περνάς από τη Χαλκίδα, τη μητρόπολη των ουζερί. Οφείλεις λοιπόν μια στάση, και μια και είναι στο δρόμο σου προτείνω το ουζερί Τέσκος, στην παραλία της Αρτάκης. Φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά, σε πολύ καλές τιμές.

● Έχεις ακόμα 85 χλμ. μέχρι τη Λίμνη: περνάς από Ψαχνά-Προκόπι-Μαντούδι, ορεινή διαδρομή με μπόλικες στροφές, όμως το τοπίο σε αποζημιώνει. Η Λίμνη έχει ατμόσφαιρα νησιού, ένα φυσικό λιμανάκι με ουζερί και ψαροταβέρνες, παραδοσιακά σπίτια με κεραμοσκεπές, στενά σοκάκια, και από επάνω το πευκόφυτο όρος Καντήλι που βουτάει στα ήσυχα νερά του Ευβοϊκού.

● Σημείωσε και δύο εξαιρετικές ταβέρνες λίγο έξω από τη Λίμνη: Άστρον (22270 31487) στα Κατούνια και Bella Vista (22270 31418) στο δρόμο προς Ροβιές. Εξπέρ και οι δύο στους θαλασσινούς μεζέδες και στην καραβιδο/αστακομακαρονάδα.

● Συνεχίζεις για Ροβιές: μια σύντομη παραθαλάσσια διαδρομή σπαρμένη με πεύκα και μικρές παραλίες. Πού θα μείνεις το βράδυ; Να ξυπνάς το πρωί μέσα στον ελαιώνα και μέσα σε 2 λεπτά να βουτάς στα κρυστάλλινα νερά μιας μοναχικής παραλίας. Χωρίς σπίτια, δρόμους, αυτοκίνητα, μόνο τα «Χρώματα», 6 αυτόνομα studios στη θέση Καμάρες, 1-2 χλμ. αφού περάσεις τον οικισμό Ροβιές (22270-71322, 694 4244539, www.xrwmata-apartments.gr).

● Στα 20 χλμ. βόρεια βρίσκεται η Αιδηψός, η πρωτεύουσα των ιαματικών νερών. Και στην άκρη της το Thermae Sylla Spa (22260 60100, www.thermaesylla.gr), κατά το περιοδικό “Condé Nast Traveller” ένα από τα 10 καλύτερα Thermal Spa στον κόσμο.

● Από την Αιδηψό, ξεκίνα να κάνεις τον κύκλο της Λιχάδας, τη χερσόνησο στο βορειότατο άκρο της Εύβοιας. Μια στάση στο γραφικό ψαροχώρι Άγιος Γεώργιος και μετά στο λιμανάκι στα Λουτρά Γιάλτρων. Θα περάσεις το Γρεγολίμανο, τον Κάβο που ατενίζει τα όμορφα Λιχαδονήσια και τον Φάρο της Βασιλίνας. Ο χωματόδρομος στριμώχνεται ανάμεσα στα πεύκα που κατεβαίνουν ως τη θάλασσα. Όχι, δεν πήρες λάθος δρόμο, συνεχίζεις. Δεν χρειάζεται να σου πω πού θα σταματήσεις, θα το καταλάβεις μόλις αντικρίσεις μια υπέροχη μυστική παραλία…

● Επιστροφή στις Ροβιές. Μια καταπράσινη ορεινή διαδρομή ανεβαίνει στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και από εκεί στους καταρράκτες της Δρυμώνας. Η βλάστηση εδώ είναι οργιώδης, θα σου φανεί ότι βρίσκεσαι στα βουνά της Πίνδου, όμως σε χωρίζουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Για λίγη παραπάνω πεζοπορία, ακολούθησε το σηματοδοτημένο μονοπάτι που οδηγεί νότια από τους καταρράκτες, μέσα στο πυκνό δάσος.

● Από τη Δρυμώνα συνεχίζεις προς Κερασιά, και μετά προς Παπάδες. Ένας σύντομος χωματόδρομος θα σε φέρει στο περίφημο Δασικό Χωριό Papades Village (22270 51008, 698 4606289, www.papades-village.com). Chalets country style, πλήθος δασικά μονοπάτια και δραστηριότητες στη φύση. Στα 10 χλμ., η παραλία των Βασιλικών. Έχουμε ήδη περάσει στο Αιγαίο

● Και όταν τα μελτέμια κοπάζουν, η πλευρά αυτή της Εύβοιας αποκαλύπτει κάποιες από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Νότια ακριβώς από το Ψαροπούλι –τη μεγάλη παραλία των Βασιλικών– κρύβεται ακόμα μια ανώνυμη, μοναχική και υπέροχη…

● Όμως τα πιο όμορφα δεν εξαντλούνται στις παραλίες. Οι ορεινές διαδρομές του Δήμου Αρτεμισίου θα σου αποκαλύψουν εικόνες που δεν είχες φανταστεί. Φαράγγια, καταρράκτες και ρεματιές μέσα σε παρθένα δάση. Θαυμάσιες αφετηρίες για trekking τα χωριά Αγδίνες και Τσαπουρνιά Αρτεμισίου.

● Ώρα να κατηφορίσουμε προς την Αγία Άννα. Ωραία μεγάλη παραλία και το γνωστό κάμπινγκ Club Agia Anna (210 3602202, 22270 97250, www.clubagiaanna.gr). Ζήσε τη μοναδική εμπειρία των yurts, άνοιξε την πάνινη θολωτή σου στέγη και κοιμήσου με όλες τις ανέσεις κάτω από τα αστέρια!  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ