Ταξιδια

Η Αστυπάλαια του Αλέξανδρου Μπουρδούμη

«Η Αστυπάλαια είναι κάτι ριζωμένο στην καρδιά και στην ψυχή μου»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 880
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αστυπάλαια του Αλέξανδρου Μπουρδούμη

Ο Αλέξανδρος ηθοποιός Μπουρδούμης γράφει για τη δικιά του Αστυπάλαια.

Η Αστυπάλαια για μένα είναι το νησί που έχω αισθανθεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλο κοντά στον δικό μου ψυχισμό. Στη δική μου ματιά, στο πώς τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν όμορφα, τρυφερά, μαγικά, σε έναν καλοκαιρινό τόπο-τοπίο που δεν «αφήνεται» στον αχαλίνωτο τουρισμό του ελληνικού καλοκαιριού. Τη γνώρισα πριν από περίπου 15 χρόνια μέσα από την αγαπημένη μου φίλη Βένια Καραγιάννη, έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μου, που πορευτήκαμε και πορευόμαστε μαζί όλα αυτά τα χρόνια.

Εκεί έμεινα σε ένα μικρό σπίτι πολύ όμορφο στο περίφημο κάστρο της Αστροπαλιάς, στον τόπο που κάποτε οι άνθρωποι πολεμούσαν και υπερασπιζόντουσαν την ίδια τους τη ζωή. Είναι ένα από αυτά τα σπιτάκια που μοιάζουν με μικρό παράδεισο, με δωμάτια το ένα πάνω από το άλλο και το κάστρο σαν να σε προστατεύει, όπως παλιά. Η Αστυπάλαια είναι η «πεταλούδα του Αιγαίου», όπως την αποκαλούν. Η πεταλούδα είναι μία και μοναδική, ζει για μια μέρα και σίγουρα θα ανταμείψει τον επισκέπτη της όποτε και αν βρεθεί εκεί. Έχω πάει και νωρίς το καλοκαίρι, την έχω επισκεφτεί και Σεπτέμβρη, πολλές φορές μέσα στον χρόνο και πάντα με έχει ανταμείψει με την ομορφιά της. Οι μαγικές παραλίες της –τα Καμινάκια, οι Βάτσες, ο Άγιος Ιωάννης, το Λιβάδι– αξίζουν τις βουτιές σου, ενώ τα ατελείωτα ηλιοβασιλέματα, ειδικά πάνω στο κάστρο, αλλά και η χαραυγή εκεί είναι μοναδικά τοπία. Αξίζει επίσης μια βουτιά στα γύρω νησάκια της. Τα καταγάλανα νερά εκεί είναι συγκλονιστικά, όπως άλλωστε και σε όλο το Αιγαίο. Στο νησάκι Κουνούπες, εξωτικό μέρος, μπορείς να κάνεις μια μονοήμερη εκδρομή με την παρέα σου. Το φαγητό είναι υπέροχο, από τα παραδοσιακά ζυμαρικά μέχρι και το περίφημο λαμπρινό, το γεμιστό κατσικάκι ή αρνί. Γεύσεις αρώματα και καλή παρέα συνθέτουν το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό. Καλή παρέα για μένα σημαίνει οι άνθρωποι του νησιού που είναι ταγμένοι εκεί, όπως ο καλός φίλος Γιάννης που θα σε κεράσει στο καφενείο του, θα φας λουκούμι και θα πιεις ένα ποτηράκι ρακί.

Μέσα στα σοκάκια του κάστρου και στην πλατεία της Χώρας συναντάς τους ανθρώπους που είδες το πρωί στις παραλίες να απολαμβάνουν στιγμές κάτω από τον ήλιο. Το νησί περπατιέται και έχει μια άγρια ομορφιά. Αν βρεθείς στο πιο ψηλό σημείο του θα δεις από πάνω αυτήν την απέραντη θέα του Αιγαίου. Η Χώρα της Αστυπάλαιας είναι ένας ωραίος κύκλος γνωριμίας γύρω από τον ίδιο σου τον εαυτό που μοιάζει όμως και με το πανηγύρι του νησιού τον Δεκαπενταύγουστο.

Η Αστυπάλαια είναι οι άνθρωποί της και για εμένα άνθρωπος της ζωής μου είναι η Βένια, οπότε θα έλεγα ότι έχω κάτι προσωπικό με το νησί. Η Αστυπάλαια είναι κάτι ριζωμένο στην καρδιά και στην ψυχή μου. Καλή επιστροφή στο νησί να έχουμε όλοι!

*Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης είναι ηθοποιός.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ