Ταξιδια

Οι Σπέτσες της Όλγας Κεφαλογιάννη

Το νησί που μπορείς να επισκεφθείς καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όλγα Κεφαλογιάννη

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, δικηγόρος και Βουλευτής Α' Αθηνών, μιλάει για τις δικές της Σπέτσες.

Είναι οι Σπέτσες ένα νησί που μπορείς να επισκεφθείς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου; Είναι, το λέω με βεβαιότητα, διότι έμεινα εκεί (λόγω συνθηκών) σε όλη τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Τότε ήταν που ανακάλυψα ότι, εκτός από τις παραλίες που τον χειμώνα σού δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις υπέροχες διαδρομές, όπως για παράδειγμα στη Ζωγεριά, ακολουθώντας όλο το μονοπάτι προς την εκκλησία, υπάρχουν και διαδρομές στο μέσο του νησιού, όπου ανακαλύπτει κανείς ένα υπέροχο δάσος.

Φτάνοντας στην κορυφή βλέπεις την Πελοπόννησο, την Ύδρα, τη Δοκό… Νομίζω πρέπει όποιος επισκεφτεί το νησί να ανακαλύψει το μονοπάτι για τη Βίλα Χαρά και να κάνει τον περίπατο που καταλήγει στη μαγική κατοικία με την πλούσια ιστορία όπου ο John Fowles έγραψε ένα από τα αγαπημένα μου μυθιστορήματα, τον «Μάγο».

Όμως οι Σπέτσες έγιναν για μένα, μετά το Ρέθυμνο και την Κρήτη, ένας αγαπημένος τόπος, γιατί εκεί ουσιαστικά δέσαμε τη ζωή μας με τον σύζυγό μου, τον Μίνω. Κι έτσι κάναμε πέρσι τον γάμο μας μόνο με τις οικογένειές μας κάτω από τον ουρανό των Σπετσών, σε μια τελετή που θυμόμαστε και οι δύο με απέραντη τρυφερότητα.

Εκείνος μου έδειξε τα μέρη που πήγαινε από μικρός και μοιραζόμαστε πια μαζί. Το «Καφενείο» στην Ντάπια, που ξεκίνησε με τις κλασικές ψάθινες καρέκλες και τον ελληνικό καφέ στη χόβολη, αλλά σήμερα είναι το κεντρικό σημείο συνάντησης, η βεράντα του ξενοδοχείου Ποσειδώνιο, που διατηρεί μια αίγλη από τα παλιά, για φαγητό στην ταβέρνα του «Πάτραλη» στην Κουνουπίτσα (διαχρονική αξία του νησιού) και ο κοσμικός «Ταρσανάς» στο Παλιό Λιμάνι για φρέσκο ψάρι. Φυσικά το αγαπημένο μου Il Posto στην Ντάπια για παγωτό μηχανής ή το Alfi’s για το σορμπέ bitter σοκολάτα. Κλασική επιλογή το μπαρ Spetsa στον Άγιο Μάμα και το Bikιni στο Παλιό Λιμάνι για μετά. Και φυσικά το καλά κρυμμένο μυστικό, η ταβέρνα Παχνί, με την ωραία αυλή όπου τρως λαχταριστά παϊδάκια!

Αυτό που κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο το νησί είναι πως, καθώς απαγορεύονται τα αυτοκίνητα, τα «ιππήλατα» δηλαδή, τα αμαξάκια είναι ένα κοινό μεταφορικό μέσο, όπως την παλιά εποχή και όχι μια τουριστική ατραξιόν, όπως συμβαίνει σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Το νησί των Σπετσών έχει μια ιδιαίτερη θέση πια στην καρδιά μου. Είναι ένας γλυκός τόπος, ένα μικρό νησί με μεγάλη ιστορία, μια ανάσα από την Αθήνα, που διατηρεί ακόμη και σήμερα μια ανόθευτη ομορφιά.

* Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι δικηγόρος, βουλευτής Α΄ Αθηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ