- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σύρος: Ο Θέμης Καραμουρατίδης γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice
Οι αγαπημένοι μου προορισμοί συνδυάζονταν πάντα με αγαπημένους ανθρώπους που συναντούσα φτάνοντας εκεί. Έτσι και η Σύρος, ως μόνιμος τόπος κατοικίας ενός από τους καλύτερούς μου φίλους, έγινε το νησί που κάθεται αυτοκρατορικά στην πρώτη θέση των επιλογών μου για διακοπές. Πολλά χρόνια τώρα βρίσκω όσες μέρες μπορώ μέσα στο καλοκαίρι και πηγαίνω για να ξεκουραστώ. Γιατί η Σύρος προσφέρεται για απόλυτη ξεκούραση και ηρεμία. Αν είσαι από αυτούς που πηγαίνουν διακοπές για να τους βγει η ψυχή σε ξέφρενα πάρτι, να γκομενίσουν ασύστολα, να τους μαζεύουν μεθυσμένους από παγκάκια και αξιοποιούν κάθε λεπτό διακοπών τους σαν να είναι το τελευταίο όλης της ζωής τους, τότε είμαι στη δυσάρεστη θέση να σου ανακοινώσω ότι η Σύρος δεν είναι για σένα (σου ’χω προορισμούς και για αυτό, αλλά άλλη φορά). Έχει άλλους ρυθμούς, πιο γλυκούς. Και αν σ’ αρέσουν αυτοί οι ρυθμοί θα περάσεις όμορφα, όπως εμείς περνάμε τόσα καλοκαίρια εκεί.
Κάνοντας ατελείωτες βόλτες: Στην πανέμορφη Ερμούπολη με τις ορθόδοξες και φραγκικές εκκλησίες, το περιβόητο δημαρχείο, το θέατρο Απόλλων (μικρογραφία –μου λένε οι Συριανοί φίλοι μου– του Scala di Μilano) ή ανεβαίνοντας μέχρι την Άνω Σύρο (μια βόλτα που εγώ έκανα τρία χρόνια μετά την πρώτη μου επίσκεψη στο νησί, αλλά αξίζει όλη την ανηφόρα και το δρόμο).
Τρώγοντας: Πολύ ωραία και συνέχεια. Πέρα από τα τσιμπούσια στο μπαλκόνι του φίλου μου του Μάρκου (φοβερός μάγειρας με ειδικότητα στα λεγόμενα «χοντρόψωμα»), όταν αποφασίζουμε να βγούμε για φαγητό η πρώτη μας επιλογή είναι το θεϊκό ιταλικό εστιατόριο Άμβυξ στο λιμάνι, που σχεδόν ποτέ δεν έχει τραπέζι αλλά έτσι και το βρεις τρως απλές, καθαρές και συναρπαστικές γεύσεις. Αγαπάμε τη Φιλομήλα στην Αζόλιμνο με τους χειροποίητους μεζέδες, ενώ έχουμε περάσει αξέχαστα βράδια στο Αλλού Γυαλού στο Κίνι, στην υπέροχη αυλή, τρώγοντας πεντανόστιμα πιάτα πλάι στο κύμα. Και επίσης, τη μέρα που θα κάνεις τη βόλτα στην Άνω Σύρο, να πας για φαγητό στο 50-50 με το ωραίο μπαλκονάκι του. Το παγωτό είναι μονόδρομος στη Σύρο: ο Ιταλός κάπου κοντά στο λιμάνι διεκδικεί την πρωτιά για μένα προσωπικά στα καλύτερα παγωτά που έχω φάει ποτέ (και όπως μπορείς να υποψιαστείς, έχω φάει αρκετά παγωτά στη ζωή τούτη).
Πίνοντας: Όπως έχεις καταλάβει, δεν θα βρεις τα ξέφρενα μπαρ στη Σύρο. Και να τα βρεις δεν θα στα πω εγώ, γιατί ο Μάρκος μεθάει με ένα κρασί και η Ελένη πίνει μόνο μεταλλικό νερό, οπότε δεν είχα ποτέ κανένα σύμμαχο στην ασυδοσία. Ωστόσο, έχει πολλά cool μέρη να πιεις το ποτάκι σου. Ένα σωρό όμορφα μπαράκια χωμένα στα στενά κάτω από το δημαρχείο και προς το λιμάνι με πολύ ωραίες μουσικές επιλογές, τα καφέ που είναι αραδιασμένα στο λιμάνι και τ’ αστέρια κοντά στην εκκλησία του αγίου Νικολάου (ανεβοκατεβαίνεις σκάλες και σου βγαίνει λίγο η γλώσσα αλλά αποζημιώνεσαι από το υπέροχο τοπίο και την ωραία μουσική).
Κάνοντας βουτιές: Εμείς έχουμε βρει τη δική μας ιδιωτική σχεδόν παραλία λίγο μετά τον Μέγα Γιαλό (τη βαφτισμένη πλέον από τον Μάρκο touloupi’s bay), αλλά εσύ που είσαι νέος και βράζει το αίμα σου ακόμα να πας στις Αγκαθωπές, στο Κίνι ή στο Δελφίνι, στα κοσμοπολίτικα μέρη, για να συναντήσεις «έξυπνα μουτράκια και δροσιστικά κοκτέιλ».
Βλέποντας σινεμά: Στο θερινό σινεμά δίπλα στην πλατεία του Δημαρχείου καιγόμαστε με block buster που δεν θα βλέπαμε υπό άλλες συνθήκες ή παιδικές ταινίες που παντού και πάντα θα βλέπαμε. Γκοντάρ μην περιμένεις.
Παρακολουθώντας παραστάσεις και συναυλίες: Κάθε χρόνο στην Ερμούπολη γίνονται ένα σωρό εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα από θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ κλασικής μουσικής, μέχρι Νατάσα Θεοδωρίδου, Βurger Ρroject και Νίκο Κυπουργό. Σίγουρα κάτι θα βρεις που θα σε ενδιαφέρει. Εγώ βρίσκω πάντα.
Υπάρχουν τόσα πολλά ακόμα που μπορείς να κάνεις και να δεις στη Σύρο, Γαλησσά και Ντελαγκράτσια, κι ας σου ’ρθει συγκοπή και δεν συμμαζεύεται, όμως, πρώτον, και για αυτά που σου είπα και μόνο αξίζει να πας και, δεύτερον, ψάξε και λίγο μόνος σου. Κυρίως εστίασε το ψάξιμό σου στο πού θα μείνεις, γιατί εγώ έμενα πάντα στο σπίτι του Μάρκου και δεν έχω να προτείνω κάτι. Και επιστρέφοντας μην ξεχάσεις να πάρεις λουκούμια από τη Μαρία Δεναξά και γλυκά από το ζαχαροπλαστείο του Αθυμαρίτη (η μπλακ φόρεστ τούρτα του είναι από μόνη της λόγος να παρατείνεις το ταξίδι σου).
*Ο Θέμης Καραμουρατίδης είναι συνθέτης και τραγουδιστής. Αυτό τον καιρό βρίσκεται στο στούντιο όπου ηχογραφεί ένα δίσκο σε μουσική δική του και στίχους Οδυσσέα Ιωάννου, με ερμηνευτές τον Σωκράτη Μάλαμα και τη Νατάσσα Μποφίλιου. Παράλληλα συμμετέχει στην περιοδεία της Νατάσσας Μποφίλιου με την παράσταση «Πάμε ξανά», που υπογράφει ο ίδιος με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολλές κουλτούρες σε μία χαρούμενη ευρωπαϊκή πόλη των 500.000 κατοίκων. Μπόνους, άφθονος ήλιος για Αγγλία.
Το «εύκολο» νησί, μια ωρίτσα μόνο από τον Πειραιά, με έναν ολόκληρο, διαφορετικό και νησιώτικο κόσμο στα όχι-πολλά τετραγωνικά του
Ένα πολυτελές, παραθαλάσσιο καταφύγιο μόλις 20 λεπτά από την κοσμοπολίτικη Χώρα
Μια νέα πρόταση διαμονής, με θέα που μας θυμίζει γιατί αγαπάμε το Ιόνιο
Ένας οδηγός για την καλύτερη εμπειρία στα Σύβοτα
Στοχευμένη ψηφιακή προβολή για την προσέλκυση επισκεπτών ενόψει των θερινών εκπτώσεων
Είτε αναζητάτε μια χαλαρωτική κρουαζιέρα, μια ιδιωτική μεταφορά ή μια ημέρα γεμάτη δράση στη θάλασσα, θα βρείτε την ιδανική επιλογή για να απολαύσετε το Αιγαίο με τον δικό σας ρυθμό.
Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισής του, το εμβληματικό ξενοδοχείο επιστρέφει ανανεωμένο
Oλοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν μέρη όπου μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα χωρίς μαγιό
Έχει μήκος 24,5 χιλιόμετρα και εντυπωσιάζει με το φωτισμένο εσωτερικό της
Το κυκλαδίτικο νησί κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη στη φυσική ομορφιά και τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει
Μια από τις ομορφότερες ελεύθερες παραλίες που βρίσκονται τσακ-μπαμ μέσα στον αστικό ιστό
Η στρατιωτική τεχνική που εξοικονομεί χώρο
Το Le Gratin άνοιξε στις 18 Ιουνίου, καταλαμβάνοντας τον χώρο του παλιού Bistrot Valois
Αυθεντικές κυκλαδίτικες γεύσεις και το προσωπικό σου transfer για να τις ανακαλύψεις όλες
Η διαμονή μπορεί να γίνει η πιο όμορφη ανάμνηση ενός ταξιδιού
Το demarketing μπήκε στα ευρωπαϊκά χαρτιά πολιτικής. Στην Ελλάδα έχουμε τα μέτρα, δεν έχουμε την καμπάνια.
Κάθε χώρος έχει σχεδιαστεί με έμφαση στη λεπτομέρεια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον διαμονής όπου τα έργα τέχνης εντάσσονται αρμονικά στην αρχιτεκτονική σύνθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.