Ταξιδια

Αεροδρόμια στην εποχή του κορωνοϊού: Το Χονγκ Κονγκ δείχνει το μέλλον

Ρομπότ στον καθαρισμό, θάλαμοι απολύμανσης και θερμομετρήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
New disinfection technologies at Hong Kong International Airport

Το Χονγκ Κονγκ μάς δίνει μια ματιά από το μέλλον των αεροδρομίων με τον κορωνοϊό. Ό,τι ήταν Sci-Fi ή φουτουριστικό είναι τώρα το νέο πραγματικό.

Ρομπότ καθαριστές, συνεχείς θερμομετρήσεις και θάλαμοι απολύμανσης θα είναι πολύ σύντομα συνώνυμα των αεροπορικών ταξιδιών καθώς ο νέος κορωνοϊός θέτει πια τους όρους σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ο νέος κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, δεν θα εξαφανιστεί εν μία νυκτί. Ο διεθνής αερολιμένας του Χονγκ Κονγκ που βλέπει μπροστά μάς προσφέρει μια ματιά από το μέλλον και από το πώς θα είναι οι αίθουσες αναχώρησης και αφίξεων των αεροδρομίων όταν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και τα αεροπλάνα θα αρχίσουν και πάλι να απογειώνονται και να προσγειώνονται.

Στα αεροδρόμια της εποχής του κορωνοϊού η προτεραιότητα θα είναι η απολύμανση και η τεχνολογία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν.  

robot.jpg
Ρομπότ © Photo by Franck V. on Unsplash


Το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, από τα πιο πολύβουα και γεμάτα κόσμο στην Ασία, εκτιμά ότι πολύ σύντομα θα δούμε ρομπότ να καθαρίζουν τους χώρους του, υπαλλήλους να μετρούν συνέχεια τη θερμοκρασία του σώματος των ταξιδιωτών αλλά και κάτι ακόμα πολύ καινούργιο: τους θαλάμους απολύμανσης. Πώς ήταν στην ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar «Μπαπούλας Α.Ε.» το πλύσιμο απολύμανση όσων άγγιζαν παιδιά; Κάτι τέτοιο.

tenor.gif
 

Το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ είναι το πρώτο στον κόσμο που έκανε μια live δοκιμή ενός τέτοιου θαλάμου απολύμανσης που λέγεται, CLeanTech. Η διαδικασία είναι σύντομη, διάρκεια μόλις 40 δευτερολέπτων. Πρώτα γίνεται θερμομέτρηση και στη συνέχεια ο ταξιδιώτης εισέρχεται στον θάλαμο για μια πλήρη απολύμανση.

Σύμφωνα με την αρχή του αεροδρομίου ο θάλαμος «σκοτώνει» όποιον ιό ή βακτήριο έχει κάτσει πάνω στα ρούχα ή στο σώμα χρησιμοποιώντας «νανο-βελόνες». Στη συνέχεια το άτομο στον θάλαμο ψεκάζεται με απολυμαντικό. Αυτά διαβάζει ο Τραμπ και μπερδεύεται.

Προς το παρόν ο θάλαμος CLeanTech χρησιμοποιείται μόνο από το υπαλληλικό προσωπικό του αεροδρομίου. Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως ο θάλαμος απολυμαίνει μεν, αλλά δεν είναι σε θέση να εντοπίσει και να ταυτοποιήσει τον ασυμπτωματικό φορέα της νόσου Covid-19.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ