Ταξιδια

Η Πάτμος του Δημήτρη Κάσδαγλη

Το δώρο της Αποκάλυψης. Επίτρεψέ του να σε παρασύρει σαν κύμα μακριά, μέχρι εκεί που ξεθωριάζουν όλα και γίνονται φως

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 710
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Κάσδαγλης

Ο εικονογράφος Δημήτρης Κάσδαγλης μιλάει για τη δική του Πάτμο.

Πάρε βαθιά ανάσα! Με αυτό το μακρουβούτι θα φτάσουμε μέχρι τα Δωδεκάνησα. Περίμενε να καθαρίσει λίγο η πρωινή ομίχλη για να δούμε πού ακριβώς βρισκόμαστε... Με το καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου να δεσπόζει στην κορυφή της νήσου, δεν χωράει αμφιβολία, είμαστε στην Πάτμο!

Τι να ψάχνει άραγε εδώ ο ταξιδιώτης προσκυνητής; Από τη Σκάλα στη Χώρα, έχει ανήφορο για το Μοναστήρι! Μια τυρόπιτα πατινιώτικη και ένα γλυκό πουγκί αργότερα, και είμαστε έτοιμοι για την ανάβαση. Χαμένος σε στενά δρομάκια και στοές κάτω από μεσαιωνικές αψίδες, άραγε θα βρεις εκεί πάνω την απάντηση που θα σε ξεδιψάσει;

Κρυμμένο κάπου στα μισά του δρόμου για το Μοναστήρι, βρίσκεται το Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Έχει ακουστεί η φωνή του Θεού σε αυτό το μέρος, και σε φτάνει σαν μακρινή ηχώ το δέος των όσων ειπώθηκαν και καταγράφηκαν, σαν αστραπόβροντο καταιγίδας που έπεται. Μια προειδοποίηση που τρομάζει, είναι ταυτόχρονα μια υπενθύμιση που καθησυχάζει. Όλα όσα έρχονται, θα περάσουν. Στωικά, λοιπόν, συνεχίζουμε.

Η Αλήθεια της Πάτμου κρύβεται σε αυτή τη βεβαιότητα. Μπορείς να τη διακρίνεις στα πρόσωπα και στην ευγενική συμπεριφορά των Πατινιωτών, στους δρόμους και τα σπίτια, στα χωράφια τους – ακόμη και στα ζωντανά του νησιού! Προσπάθησε, λοιπόν, να δεις εκ νέου όλα όσα σε περιβάλλουν και θεωρείς δεδομένα. Ίσως τώρα σου αποκαλύψουν την πραγματική τους φύση. Αυτό είναι το αληθινό σουβενίρ που παίρνεις από την Πάτμο. Το δώρο της Αποκάλυψης. Επίτρεψέ του να σε παρασύρει σαν κύμα μακριά, μέχρι εκεί που ξεθωριάζουν όλα και γίνονται φως. Αναρωτιέμαι, βυθισμένος σε αυτή τη θάλασσα γαλήνης, μπορείς να ονειρεύεσαι ακόμα Κύνοπα;

(Ο Κύνωψ ήταν πανίσχυρος μάγος που καταποντίστηκε στο λιμάνι της Πάτμου έπειτα από εντυπωσιακή μονομαχία θαυμάτων με τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και ο θρύλος λέει πως θα παραμείνει πετρωμένος εκεί μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία.)


* Ο Δ.Κ. είναι εικονογράφος. Συνεχίζει να φτιάχνει τις γνωστές κουκουβάγιες του και να τις αφήνει τριγύρω για να τις ανακαλύψετε (www.instagram.com/dimitrioskasdaglis/)

Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό της Πάτμου εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ