Ταξιδια

H ιστορία πίσω από το βίντεο για τον ελληνικό τουρισμό που έγινε viral

Oh My Greece | Unlock the feeling

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
marketing_greece_omg_3_copy.jpg

H καμπάνια της Marketing Greece, τα αστεία behind the scenes και το fundraising για τους πόρους, οδήγησαν σε ένα ακόμα επιτυχημένο case study

Tι γίνεται όταν συμμαχεί ο ιδιωτικός τομέας με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος; Περισσότερα από 3 εκατ. views, 27 χιλ. shares και 11 χιλ. σχόλια, χωρίς διαφημιστική δαπάνη, πέτυχε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Marketing Greece με την καμπάνια της «Oh My Greece | Unlock the feeling». Όλα αυτά, σχεδιάζοντας μια σειρά στρατηγικών ενεργειών και δράσεων, προκειμένου να προσκαλέσει τους ταξιδιώτες να επισκεφθούν την Ελλάδα και να βιώσουν την εμπειρία των διακοπών στη χώρα μας.

Oh My Greece | Unlock the Feeling

Πώς έφτασε όμως σε αυτό το αποτέλεσμα; Συναντήσαμε την Ιωάννα Δρέττα, CΕΟ της Μarketing Greece, για να μας δώσει μια εικόνα από τη στοχευμένη δουλειά που προηγήθηκε. Όπως μας εξήγησε η ίδια: «Αυτό που θέλαμε κατά κύριο λόγο, ήταν μια ιδέα που θα μπορούσε να προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο το συναίσθημα στην Ελλάδα. Έτσι το βίντεο προέκυψε έπειτα από διαγωνισμό ιδέας με θέμα το συναίσθημα στην εμπειρία, στον οποίο μάλιστα συμμετείχαν 12 διαφημιστικές εταιρείες!».

_dsc0429.jpg

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η μουσική που έντυσε το βίντεο. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, η χώρα μας σε σχέση με τις ανταγωνίστριες σκοράρει υψηλότερα στην επαφή με τον άνθρωπο και στην αίσθηση ελευθερίας. Με βάση αυτό έπρεπε να επιλεχθεί το τραγούδι ώστε να «ξεκλειδώνει» το συναίσθημα και να συμπληρώνει τις εικόνες που δημιουργούνται, χωρίς όμως να πέφτει στην παγίδα του παρωχημένου φολκλόρ που επιλέγεται συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι άνθρωποι της καμπάνιας λοιπόν κατέληξαν σε ένα pop και σύγχρονο τραγούδι που γράφτηκε αποκλειστικά για την καμπάνια και οι στίχοι αφηγούνται το concept της ταινίας. Για την τελική επιλογή της μουσικής έγινε μάλιστα «a or b testing» σε Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία, σε πραγματικές συνθήκες και επιλέχθηκε αυτή που υπερτερούσε.

Η καμπάνια δόθηκε για ένα χρόνο σε τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να τη προβάλλουν σε κοινόχρηστους χώρους. Με την υποστήριξη μάλιστα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ξεκίνησε η διαφημιστική δαπάνη της στο εξωτερικό.

«Έχουμε πολλούς λόγους για να είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι για την καμπάνια “Oh My Greece | Unlock thefeeling”, αλλά για εμάς ο σπουδαιότερος είναι ότι η καμπάνια είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα σε πολλές ιδιωτικές εταιρείες που χρηματοδότησαν το εγχείρημα, πολλούς επαγγελματίες που δούλεψαν με πάθος πολύ σκληρά για αυτή, αλλά και του ΕΟΤ ο οποίος παραχώρησε το λογότυπο της Ελλάδας και θα αναλάβει να ταξιδέψει το μήνυμα μας μέσω διαφημιστικής δαπάνης σε όλο τον κόσμο. Τα μέχρι σήμερα σπουδαία αποτελέσματα μας γεμίζουν με δύναμη και αυτοπεποίθηση για να συνεχίσουμε και να κατακτήσουμε τους επόμενους μεγάλους στόχους μας» μας λέει η Ιωάννα Δρέττα.

Εξίσου ενδιαφέρον fact όμως για το πρότζεκτ αποτελεί και το fundraising που έγινε σε εταιρείες ανεξαρτήτου κλάδου, τουριστικές, αεροπορικές, ξενοδοχειακές, ενοικιάσεων  αυτοκινήτου, τροφίμων, επικοινωνίας και τράπεζες, για την περαιτέρω ενίσχυση της ταινίας. Το τελικό πόσο δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα καθώς το fundraising παραμένει ανοιχτό για την περαιτέρω διάδοση της καμπάνιας.

_dsc0650.jpg

Τα γυρίσματα του βίντεο έγιναν κατά βάση στην Κρήτη και και συμπληρωματικά σε Πάρο, Σύρο, Αθήνα και Μετέωρα. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι συγκινητικές ιστορίες κατά τη διάρκειά τους. Για παράδειγμα, στο Θησείο ένας πλανόδιος πωλητής έκανε δώρο το βιβλίο που διαβάζει ο πρωταγωνιστής στην ταινία ενώ στη Κρήτη μια οικογένεια Ιταλών που είχαν έρθει στα Φαλάσαρνα για να δουν το ηλιοβασίλεμα είπαν ότι είναι το καλύτερο ηλιοβασίλεμα που έχουν δει σε όλο τον κόσμο. Στα Μετέωρα, που γυρίστηκε η τελευταία σκηνή της ταινίας, ένα ζευγάρι Ισπανών μόλις είχαν παντρευτεί και είχαν επιστρέψει στην ίδια θέα που είχαν έρθει 10 χρόνια πριν, τότε που μόλις είχαν γνωριστεί. Η σκηνή που μια οικογένεια τρέχει στην παραλία είναι πραγματική οικογένεια κι όχι ηθοποιοί.

a6305525.jpg

«Στο Φαράγγι των Μεσκλών, σε ένα πολύ στενό και κάπως δύσβατο σημείο, την ώρα του γυρίσματος διακόψαμε για μισή ώρα γιατί ήρθε μια εκδρομή με ηλικιωμένους που είχαν ενθουσιαστεί με το γύρισμα και έκαναν 45 λεπτά να περάσουν κι έβγαζαν φωτογραφίες μαζί μας. Στο Σεϊτάν λιμάνι ένας άνδρας που είχε έρθει να κάνει το μπάνιο του μας έπιασε την κουβέντα για το τι κάνουμε και δεν μας άφηνε να φύγουμε αν δεν πίναμε από το κρασί του και δεν τρώγαμε τους μεζέδες που έφτιαξε για εμάς» θυμούνται οι συντελεστές της ταινίας.  

ioanna_dretta_photo.jpg
Ιωάννα Δρέττα

«Το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ένας συνδυασμός από φύση, πολιτισμό, γαστρονομία, συνήθειες και τρόπο ζωής. Είναι όμως και κάτι ακόμα, πιο άμεσο και πιο βαθύ:  Η επαφή με τους ανθρώπους. Η σχέση με τους ντόπιους. Η εγγύτητα και η οικειότητα. Πρέπει πραγματικά να καταλάβουμε πόσο υπερτερούμε σε αυτό το επίπεδο και πόσο αγαπητοί γινόμαστε. Η φιλοξενία για τους επισκέπτες μας δεν είναι μόνο οι άριστες συνθήκες διαμονής. Είναι στον ίδιο ή και σε μεγαλύτερο ίσως βαθμό η εγκαρδιότητα των ντόπιων, η ευκολία της επαφής, η αμεσότητα, η φιλικότητα, το χαμόγελο» μας λέει η Ιωάννα Δρέττα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ