Ταξιδια

Λήμνος

Ανεξερευήνητη και παρθένα ομορφιά

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 577
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λήμνος
© Intime / ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Στο κέντρο του Βόρειου Αιγαίου, η Λήμνος μπορεί να είναι γνωστή σε κάποιους ως φανταρονήσι αλλά, αν της δώσεις την κατάλληλη προσοχή, θα σε ανταμείψει με την ιδιαίτερη ομορφιά της. Μικρές και μεγάλες παραλίες σε εμφανή ή κρυφά σημεία, φιλόξενοι κάτοικοι, μακραίωνη ιστορική παρουσία. Η μυθολογία θέλει τον Ήφαιστο να προσγειώθηκε εδώ. Τυχαίο; Και το σημαντικότερο: Ακόμα δεν έχει τουριστικοποιηθεί, πράγμα που αντανακλάται τόσο στο τοπίο όσο και στις τιμές.

Τι να δεις

Πρωτεύουσα της Λήμνου και βασικό λιμάνι είναι η Μύρινα, η οποία με το που ρίξεις άγκυρα στο νησί σε κερδίζει με τα νεοκλασικά κτίσματά της αλλά και το βενετσιάνικο κάστρο που εδράζεται στην κορυφή της από το 1186 μ.Χ. Μια βόλτα στο λόφο του κάστρου θα σου χαρίσει το φυσιολατρικό θέαμα ελαφιών που κυκλοφορούν ελεύθερα (προστατεύονται και σιτίζονται από το Δήμο Μύρινας). Να κάνεις βόλτα στο βενετσιάνικο λιµάνι και στην αγορά της Μύρινας, να περιπλανηθείς στο λιθόστρωτο δρόμο του Ρωμαίικου Γιαλού. Αξίζει την επίσκεψή σου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας. Στη Λήμνο έχεις να δεις πολλά αν αγαπάς το περπάτημα. Από τον Κοντιά µε τους πέτρινους µύλους στις Σαρδές, στο παλιό και ερηµωµένο Πεδινό, στον Κότσινα μέχρι το Ρεπανίδι και το Κοντοπούλι, από την παραλία του Μούδρου και του Εβγάτη μέχρι την Παναγία την Κακκαβιώτισσα, στο Ρέµα του Κατσαΐτη. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε αυτοκίνητο για να την κατακτήσεις σε όλη της την έκταση και ομορφιά – άλλωστε το οδικό δίκτυο, είτε ασφαλτοστρωμένο είτε χωματόδρομοι, είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα στον Άγιο Χαράλαμπο, πρώτες πρωινές ηλιαχτίδες στην Ηφαιστεία. Στην Πολιόχνη σε περιμένει μια από τις αρχαιότερες ευρωπαϊκές πολιτείες, ενώ στο Ιερό των Καβείρων η Σπηλιά του Φιλοκτήτη. Κι αν είσαι λάτρης του σπα, κι από αυτό θα βρεις, στα Θέρμα.

Πού να κολυµπήσεις

Αμέτρητες και εξαίσιες οι παραλίες της, εξωτικές, πρασινογάλαζες, ρηχές, για κάθε κολυμβητικό γούστο: με βότσαλα ή άμμο, ήλιο ή ίσκιο, άνεμο ή κάλμα, ερημικές ή πολυσύχναστες. Αναλόγως με τον άνεμο, διαλέγεις και παραλία. Οι βόρειες και οι ανατολικές πάντως έχουν ζεστότερα νερά από τις νότιες θάλασσες. Αν δεν έχεις ομπρέλα θαλάσσης, μην ανησυχείς, δεν θα ξεροψηθείς, καθώς στις περισσότερες παραλίες του νησιού υπάρχουν μόνιμες ψάθινες ομπρέλες (δωρεάν) για να αράξεις. Αν ψάχνεις οργανωμένους χώρους, θαλάσσια σπορ και beach bar καταστάσεις, διαλέγεις Μύρινα, Πλατύ (τα μπιτς μπαρ της σερβίρουν και τέλειες σπιτικές λεμονάδες), Εβγάτη, Θάνο και τα δύο Φαναράκια, Μικρό και Μεγάλο. Σε αυτές τις παραλίες έχει αρκετό κόσμο και αρκετά παιδάκια, αλλά όλοι οι καλοί χωράνε. Πιο εναλλακτικός ο Κοκκινόβραχος (παραλία των Καμινίων) και το Λουρί, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Εξαιρετικός και ο Αϊ-Γιάννης στον Κάσπακα, πολύ κοντά στη Μύρινα. Αναζητάς κρυστάλλινους όρμους και αμμόλοφους; Κατευθύνεσαι στο Γομάτι με τις περιβόητες αμμοθίνες. Η παραλία της Νεφτίνας βρίσκεται κάτω από το Ηρώο των Καβείρων, ενώ σούπερ είναι και ο Ζεματάς. Για μοναχικές καταστάσεις προτείνεται η Αγια-Σωτήρα, λίγο μετά την Πλάκα. Υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο να κολυμπάς μόνος! Εξωτικό και το Κέρος, όπου θα πετύχεις και το Keros Surf Club. Στη σπάνια περίπτωση που δεν θα φυσάει, θα απολαύσεις κολύμπι σε κατάλευκο βυθό και ζεστά νερά. Αν φυσάει, θα παίξεις με τα κύματα. Ο Παρθενόμυτος προϋποθέτει ότι δεν λυπάσαι το αυτοκίνητό σου και δεν έχεις πρόβλημα να το ταλαιπωρήσεις στο χωματόδρομο, όμως η κατάληξη θα σε αποζημιώσει για το ταρακούνημα. Λέγεται ότι εκεί κολύμπησε και η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς (του Καρόλου).

Πού να µείνεις

Μια πολύ καλή λύση είναι το Meltemi Studios & Apartments (2254061046) στον Άγιο Ιωάννη. Πετρόχτιστα πολυτελή σπιτάκια σε προσιτότατες τιμές και ευγενέστατοι ιδιοκτήτες. Ανάλογης αισθητικής και η Λιθόεσσα (2254022098), επίσης στον Άγιο Ιωάννη, με ευρύχωρα δωμάτια και θέα στο Αιγαίο. Στην ίδια περιοχή και οικονομική λύση είναι και η Αλιώτιδα (2254024406). Αξιοπρεπέστατα δωμάτια σε πολύ ικανοποιητικές τιμές θα βρεις και στο Πλατύ, όμως αν είσαι διατεθειμένος να επενδύσεις στην πολυτέλεια, θα βρεις ακριβά θέρετρα στα οποία έχουν περάσει κατά καιρούς επώνυμες προσωπικότητες. Σε απόσταση ανάσας από τη θάλασσα το Ακτή Μύρινα (2254023686), που παλιότερα είχε επιλέξει ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Στις σουίτες της Νεφέλης (2254023551) αγαπούσε να μένει ο αείμνηστος Νίκος Κούρκουλος, ενώ το Lemnos Village (2254023500) στο Πλατύ διαχρονικά μαγνητίζει τους celebrities.

Πού να φας & να πιεις

Πρωινό στο «Ποδήλατο», στο Ρωμαίικο Γιαλό (ξεχωρίζουν οι κρέπες του). Μπουγάτσα στο Άχνη και κανέλα στο κέντρο της Μύρινας. Ζεστά ψωμάκια αλλά και κομμάτια πίτσας από το φούρνο του Χρυσάφη ασυζητητί – έχει πολλούς, είναι μεγάλη η οικογένεια των Χρυσάφηδων! Η κουζίνα της Λήμνου θα σου αφήσει την καλύτερη γεύση των διακοπών, γαστρονομικές λιχουδιές και εξαιρετικά τοπικά γεύματα. Ζυµαρικά, αλανιάρη κόκορα µε φλοµάρια και κουνέλι στιφάδο θα δοκιμάσεις στην ταβέρνα Μαντέλλα στις Σαρδές. Ψάρι και μεζέδες στον Γιαννάκαρο στον Κότσινα και στον Κόσμο στη Μύρινα. Τέλεια κεφτεδάκια, αλλά και λαγός στιφάδο στο Σινιάλο στη Μύρινα. Ο Μενέλαος στο Διαπόρι έχει ψαρομεζέδες και επιβάλλεται μια επίσκεψή του. Για κοτοπουλάκι και σούβλες γενικώς στον Σώζο, στο Πλατύ (μέσα στο χωριό, στην πλατεία), αλλά να πάτε νωρίς για να πιάσετε τραπέζι. Το Έννοια Πο’χς, στα Λύχνα, είναι το πιο ιδιαίτερο μαγαζί του νησιού, που σερβίρει «πειραγμένη» ελληνική κουζίνα εξ ολοκλήρου βασισμένη στα τοπικά προϊόντα, δίπλα στην εκκλησία του χωριού. Στο Σαν άλλοτε στον Κοντιά θα φάτε τίμια, νόστιμη, ελληνική, νησιώτικη κουζίνα. Για ψητά και σούβλες στον Μερακλή στην Τσιμάνδρια. Ωραία και η ταβέρνα στον Άγιο Χαράλαμπο, με μεζέδες θαλασσινούς και κρεατικά, και το καλύτερο ηλιοβασίλεμα. Πολύ νόστιμη στραπατσάδα και ομελέτα με πατάτες στα Παιδιά της Ρωμανίας στο Ρωμανό. Στα Ηλιοβασιλέματα και στο Ακρογιάλι στον Άγιο Ιωάννη μπορείς να δοκιμάσεις και κασπακιανό αρνί ή κατσίκι – μαγεία! Πριν φύγεις από το νησί, δοκίμασε τα φλομάρια (κάτι σαν χυλοπίτες), τα γλυκά βενιζελικά, τα τοπικά τυριά (καλαθάκι, μελίχλωρο και κασκαβάλι) και τα κρασιά του. Στον Άγιο Δημήτριο, η κυρία Φωτεινή Γκαράλη φτιάχνει γκουρμέ φλωμάρια, που αξίζει να πάρεις καθώς επιστρέφεις στο σπίτι. Νυχτερινή ζωή υπάρχει στη Μύρινα, αλλά μη φαντάζεσαι εξαλλοσύνες. Καραγκιόζης και Καρνάγιο, μερικές επιλογές, ενώ πολύ αξιοπρεπή είναι και τα μπαράκια τόσο στο Πλατύ όσο και στον Άγιο Ιωάννη (δοκίμασε το Ethnik).


Αστυνοµία Μύρινας: 2254022200

Αστυνομία Μούδρου: 2254071201

Λιµεναρχείο: 2254022225

Δήµος: 2254350000

Πρώτες Βοήθειες: 2254350400

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ