Ταξιδια

Λίμνη Κάρλα - Μαυροβούνι - Βόλος

Μία άκρως φθινοπωρινή πρόταση των «Διαδρομών στο Ελληνικό Τοπίο»

113114-649307.jpg
Κώστας Ζαροκώστας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
113053-224221.jpg

Μια λίμνη που κάποιοι, στο όνομα της άστοχης ανάπτυξης, θέλησαν πριν 60 χρόνια να την εξαφανίσουν, στερώντας από τον Θεσσαλικό κάμπο ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα του.

Ένα βουνό που σίγουρα δεν αποτελεί γνωστό χειμερινό τουριστικό προορισμό.

Μια πόλη που την τιμάμε κυρίως για τα τσίπουρα και τους μεζέδες της.

Όμως η πόλη αυτή έχει τεράστια ιστορία, το βουνό αυτό κρατάει μυστικά μόνο για περίεργους από κούνια, η λίμνη αυτή δίνει ζωή και πλούτο σε ολόκληρο τον κάμπο.

Αυτή η άλλη Ελλάδα ζει ακόμα δίπλα στους δρόμους της βιασύνης και της πολυασχολίτιδας, αναπνέει γεμάτη υγεία, ανθίζει με χαμόγελο και μαραίνεται υπερήφανα μέσα σε απίθανα χρώματα που ομορφαίνουν τις εποχές, όπως τούτο το Φθινόπωρο που τις μέρες του μετράμε.

 image

Πάμε λοιπόν, στο βυζαντινό μοναστήρι του Φλαμουριού, που δραπέτευσε από τον Άθω για να χωθεί στα δάση του Μαυροβουνίου.

Πάμε στη Κερασιά με τις περισσότερες και σπανιότερες αυτοφυείς άγριες ορχιδέες της Ευρώπης. Πάμε να ακολουθήσουμε τα μονοπάτια του Βένετου μέσα στα δάση που κάθε χρόνο αυτές τις μέρες δίνουν ραντεβού όλα τα όνειρα του Φθινοπώρου.

Πάμε στις όχθες της Κάρλας να συναντήσουμε ψιλόλιγνα λιμνοπούλια. Πάμε σε δύο οικισμούς, το Σέσκλο και το Διμήνι που ζήσανε πολύ πριν γεννηθεί η ιστορία.

Και μετά από όλα αυτά πάμε να περπατήσουμε, να ξεναγηθούμε και να γνωρίσουμε αυτή την άγνωστη στους πολλούς μαγική «ολοστρόγγυλη» πόλη….. και στην συνέχεια, ας καθίσουμε στην παραλία για κανένα τσιπουράκι με τον ανάλογο για την περίπτωση μεζέ.

image

Πρώτος σταθμός της τριήμερης, τετραήμερης, πενταήμερης εκδρομής μας ο Αλμυρός. Εδώ θα θαυμάσουμε τα ευρήματα από τις ανασκαφές στις Φθιώτιδες Θήβες(Νέα Αγχίαλος), στην ελληνιστική πόλη του Άλου, καθώς και στο εκτεταμένο νεκροταφείο των τύμβων (9ου αι. π.Χ.)στον Πλάτανο Αλμυρού.

Γειτονικά στην πόλη βρίσκεται και το δάσος Κιουρί σε έκταση 1100 στρεμμάτων με τεχνητές λίμνες και διαμορφωμένους χώρους αναψυχής.

Σε κοντινή απόσταση και ο υγροβιότοπος στην περιοχή Ζηρέλια. Συνεχίζουμε για το Βελεστίνο (αρχ Φερές), τόπος καταγωγής του Ρήγα Φεραίου και για τους προϊστορικούς οικισμούς Σέσκλο (μέσα 7ης χιλ. π.Χ.) και Διμήνι (τέλος 5ης χιλ. π.Χ.). Αφήνοντας τους κύριους δρόμους κατευθυνόμαστε προς την λίμνη Κάρλα (αρχ. Βοιβηίς) και το χωριό Κανάλια. Αξίζει μια στάση στον βυζαντινό ναό του Αγ. Νικολάου (τέλη 12ου αι.) και μια βόλτα στο ανάχωμα της λίμνης Κάρλας. Αυτή την εποχή δεν λείπουν οι Αργυροπελεκάνοι, οι Φαλαρίδες, τα Σφυριχτάρια, οι Χουλιαρομύτες, οι Κορμοράνοι και πολλά άλλα παρυδάτια πουλιά που κυρίως στις απογευματινές ώρες μαζεύονται στις όχθες για φαγητό και συναναστροφή.

Εδώ στο χωριό Κανάλια βρίσκεται και το πολύ ενδιαφέρον μουσείο Λιμνιαίου Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.) που στεγάζεται σε παλιό κινηματογράφο.

Από τα Κανάλια ο δρόμος ανηφορίζει προς τα χωριά Βένετο (Β. Πήλιο) και Κεραμίδι (όρια Μαυροβουνίου και Β. Πηλίου). Ένας γειτονικός στην περιοχή δρόμος οδηγεί στην Κερασιά με το δίτοξο πέτρινο γεφύρι.

image

Εδώ στεγάζεται και το Κέντρο Έρευνας και Προστασίας της αυτοφυούς ορχιδέας σε συνεργασία με το εργαστήριο Ανθοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τα τέλη του Μάρτη μέχρι και τα μέσα του Μάη η ευρύτερη περιοχή γίνεται ο παράδεισος των φίλων και παρατηρητών της άγριας ορχιδέας μιας και έχουν καταγραφεί 107 είδη, πολλά από τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια.

Η ανάβαση από τον ασφαλτόδρομο στην ιστορική Πάνω Κερασιά (καταστράφηκε εξ ολοκλήρου από τους Γερμανούς στην κατοχή), είναι τελείως απαραίτητη αφού και το χωριό αλλά και ο χωμάτινος δασικός δρόμος που φεύγει προς το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Φλαμουριού βρίσκονται στο ομορφότερο τοπίο του Β. Πηλίου.

Δάση από τεράστιες καστανιές, βελανιδιές και πλατάνια, ρεματιές με νερά και μια αίσθηση ότι κάπου μέσα από τις φυλλωσιές θα ξεπροβάλλει η μορφή του σοφού Κένταυρου Χείρωνα, δάσκαλου του Ασκληπιού και μέντορα του Αχιλλέα.

Μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και μόνο με 4Χ4 αξίζει η διαδρομή Κάτω Κερασιά-Μονή Σουρβιάς.

Οι πιο αξιόλογες πεζοπορικές διαδρομές της ευρύτερης περιοχής είναι:

• Άνω Κερασιά-Μοναστήρι Φλαμουριού: 2 ώρες (μονοπάτι –αγροτικός). Για όσους επιθυμούν μικρότερη διαδρομή : θέση Σταυρός, όπου και σταματάει ο χωματόδρομος, Μονή Φλαμουριού 25΄

• Άνω Κερασιά – Μοναστήρι Σουρβιάς :2 ώρες και 40΄(μονοπάτι-αγροτικός)

• Άνω Κερασιά – Βένετο :2 ώρες και 30΄(δασικός-μονοπάτι-λιθόστρωτο)

• Μονή Φλαμουριού- Βένετο : 2 ώρες και 20΄(μονοπάτι-λιθόστρωτο)

• Βένετο – Παλιά Μιτζέλα-Πουρί: 9 ώρες και 30΄(μονοπάτι-λιθόστρωτο-αγροτικός)

• Μονή Σουρβιάς – Γεφύρι Καρυάς- Μακρυνίτσα:5 ώρες (μονοπάτι-λιθόστρωτο-αγροτικός)

• Κανάλια –Κεραμίδι: 4 ώρες (μονοπάτι-άσφαλτος-λιθόστρωτο)

• Γλαφυρά (Κάπουρνα) – Λίμνη Κάρλα : 1 ώρα και 30΄(αγροτικός-λιθόστρωτο)

Μόλις 1,5 χιλ. από τον Βόλο στα Πευκάκια βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Δημητριάδος της πόλης που ίδρυσε τον 3ο αι. π.Χ. ο Δημήτριος ο Πολιορκητής.

Η αυλαία της εκδρομής μας θα πέσει στο Βόλο και σίγουρα στα γνωστά τσιπουράδικα της παραλίας, αφού βέβαια πριν θα έχουμε επισκεφθεί και ξεναγηθεί στα τόσα αξιοθέατά του.

Πρώτη επίσκεψη στο Αθανασάκιο αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται σε ένα θαυμάσιο νεοκλασικό του 1909. Συνεχίζουμε στο Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή με την μεγάλη συλλογή που περιλαμβάνει έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, τοιχογραφίες των Παγώνηδων, έργα του λαϊκού ζωγράφου Ν. Χριστόπουλου καθώς και 560 σπάνια αντικείμενα της λαϊκής τέχνης του Πηλίου.

Επόμενος σταθμός η Αγ. Τριάδα με την αγιογράφηση σε ελεύθερη απόδοση των μορφών από τον πολύ σημαντικό ζωγράφο του Γιώργο Γουναρόπουλο.

Θα συνεχίσουμε με την επίσκεψη στο καταπληκτικό Δημαρχείο του Βόλου, έργο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη με τις μεγάλου μεγέθους ξυλογραφίες του χαράκτη Τάσσου και τις ποιητικές φωτογραφίες από τον παλιό Βόλο του Στ. Στουρνάρα. Μετά το Μουσείο της πόλεως του Βόλου καθώς και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, θα περπατάμε τα γραφικά δρομάκια του κάστρου του Βόλου στην γραφική περιοχή «Παλιά».

image

Το πέρασμα μας από τον ονειρικό σιδηροδρομικό σταθμό θα μας ταξιδέψει νοερά στην ρομαντική εποχή τα τέλη του 19ου αι., όταν ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο σχεδίαζε και εκτελούσε το δίκτυο, τις γέφυρες και τους σταθμούς των Θεσσαλικών σιδηροδρόμων.

image

INFO: Ένα μεγάλο μέρος των προαναφερθέντων θα πραγματοποιήσουν οι «Διαδρομές στο Ελληνικό Τοπίο» από το πρωί της Τετάρτης 25/11 έως το βράδυ της Παρασκευής 27/11. Απαραίτητα: παπούτσια και μπαστούνια πεζοπορίας, ψάθα και το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου «Ποιός θυμάται τον Αλφόνς» (εκδ. Μεταίχμιο). Προαιρετικά: κιάλια και μαγιό για την πισίνα. Οι δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό και ημιδιατροφή θα γίνουν στο Valis Resort Hotel στην Αγριά του Βόλου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210-6080477, 210-6085640 και 6974931477


Φωτογραφίες: Βασίλης Συκάς  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ