- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
Η ασεξουαλικότητα και οι μορφές της
Οι ασεξουαλικοί δεν ντρέπονται να δηλώσουν την ταυτότητά τους


Ασεξουαλικότητα: Ασεξουαλικά άτομα επιζητούν συναισθηματικές σχέσεις, αλλά αυτές οι σχέσεις δεν περιλαμβάνουν το σεξ
Η ασεξουαλικότητα είναι μια φύση και μια ταυτότητα όπως η ετεροφυλοφιλία, η ομοφυλοφιλία, η αμφιφυλοφιλία και οι μη δυαδικές κατηγορίες όπως η queer ή η bi-curious. Συνοπτικά μπορεί να πει κανείς ότι η ασεξουαλικότητα (αφυλοφιλία) είναι η έλλειψη ερωτικής έλξης από κάποιο άτομο οποιουδήποτε φύλου· η αδιαφορία για οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα.
Τα ασεξουαλικά άτομα δεν αναζητούν το σεξ· τους είναι είτε απωθητικό, είτε απλώς αδιάφορο. Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, φαίνεται ότι το 2% του πληθυσμού στη Βρετανία αυτοπροσδιορίζεται ως ασεξουαλικό κι ότι το ποσοστό έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια —όχι απαραιτήτως επειδή έχουν αυξηθεί οι ασεξουαλικοί, αλλά μάλλον επειδή μπορούν να το ομολογήσουν στις ερωτήσεις των ερευνητών.
Συνήθως η ασεξουαλικότητα δεν είναι αποτέλεσμα σεξουαλικής κακοποίησης, ούτε μίσους για οποιοδήποτε φύλο. Δεν είναι ούτε κάτι παροδικό ή μια επανάσταση εναντίον του σεξ· δεν σχετίζεται με θρησκευτικές πεποιθήσεις και αναστολές. Στις διαδικτυακές κοινότητες ασεξουαλικών —η αρχαιότερη των οποίων είναι το Asexual Visibility and Education Network (AVEN) που ξεκίνησε το 200 ο Ντέιβιντ Τζέι 1— γίνεται φανερό ότι μερικά ασεξουαλικά άτομα επιζητούν συναισθηματικές σχέσεις, αλλά αυτές οι σχέσεις δεν περιλαμβάνουν το σεξ. Η αποφυγή του σεξ παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα στάσεων: μερικοί άνδρες δεν έχουν ποτέ στύση· άλλοι συναινούν στο σεξ αποκλειστικά για την ευχαρίστηση του συντρόφου τους.
Δεν πρόκειται για φαινόμενο του 21ου αιώνα. Αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι ασεξουαλικοί δεν ντρέπονται να δηλώσουν την ταυτότητά τους. Εξάλλου, πολλαπλασιάζονται οι έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε γιατί μερικοί άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για λειτουργίες που σε πολλούς φαντάζουν θεμελιώδεις. Μια από τις πρώτες σοβαρές έρευνες ήταν εκείνη του Γκάρυ Φ, Κέλι, που, πριν από είκοσι χρόνια, δημοσίευσε μια μελέτη στη Review of General Psychology, ενώ ακολούθησε ένα paper των Μάργκαρετ Τζόρνταν Χάλτερ και Ελίζαμπεθ Μ. Βαρκαρόλης στο Psychology Today.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι σημαίνει για την Gen Z απόλαυση, σύνδεση, επιθυμία; Έξι νέοι άνθρωποι καταθέτουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες.
Οι ασεξουαλικοί δεν ντρέπονται να δηλώσουν την ταυτότητά τους
Αν και πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορεί να γίνει με ασφάλεια, η πραγματικότητα είναι διαφορετική
Δημογραφικά μεγέθη, αμοιβές και στοιχεία για τη social media πλατφόρμα που εκτοξεύτηκε από την πανδημία του Covid κι έπειτα
Πώς τα πρακτορεία όπου σεξεργάτριες παρέχουν σεξ σε γυναίκες έγιναν μια μορφή αυτοφροντίδας στην Ιαπωνία
Τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας για τη σεξουαλικότητα στη Γαλλία
Μεγάλο ποσοστό εφήβων ή ακόμα και μεγαλύτερων ατόμων είτε δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου είτε τα χρησιμοποιούν λανθασμένα. Έτσι, πολλοί μολύνονται και δυστυχώς... το πάθημα δεν γίνεται πάντα μάθημα
Προτάσεις, tips και δοκιμασμένες συνταγές που σου εγγυώνται την επιτυχία
Το πρώτο βίντεο ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των σεξεργαζόμενων ατόμων
Η δημιουργια AI γυναικών, οι επίδοξοι «δημιουργοί περιεχομένου» και οι μεγάλοι κίνδυνοι
Πώς η ιστορική αφήγηση παραμελούσε ή διέγραφε τη λεσβιακή σεξουαλική ταυτότητα
Πώς οποιαδήποτε «συναινετική» σεξουαλική πράξη είναι αποδεκτή στον 21ο αιώνα
Και ενώ η ανεκτικότητα αυξάνεται, µήπως µειώνεται η σεξουαλική ελευθερία;
Μιλήσαμε με γιατρούς και με άτομα που τα χρησιμοποιούν
Γιόρτασε κι εσύ την Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού σωστά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.