Πολεις

Θεσσαλονίκη

Νέα πιάτα (ή ο ουρανίσκος την άνοιξη)

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 252
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38739-87298.jpg

n

Η κυρία Βιργινία Λεβή μάς ζαχαρώνει τη μέρα


Νέα πιάτα (ή ο ουρανίσκος την άνοιξη)

● Κόκκινη πλατεία: Τσάι με ιβίσκο, μήλο και cranberry. Σερβίρεται στο καφέ-μπαρ Haven, στη στοά  Λεβή, Βενιζέλου 3.

● Μους με μαρτσιπάν πράσινου φιστικιού από το ζαχαροπλαστείο της Βιργινίας Λεβή, στη Χρυσοστόμου Σμύρνης 10.

● Τιραμισού και τσιζκέικ από το deliverάδικο “Pasta Pazza”, της Αγγελάκη. Παριζιάνικο, σε λέω!

● Χωριάτικη σε αλοιφή από το «Ελιά Λεμόνι Casual», στο εμπορικό κέντρο Μακεδονία. Χωριάτικη σαλάτα, δηλαδή, κοπανημένη όμως μέχρι να γίνει μεζεκλίδικος πολτός. Μαζί με την μπριζόλα σούβλας, οδηγούν τον ουρανίσκο σε ανοιξιάτικο παραλήρημα. - Σ.Τ. , Β.Μ.


n

Σινέ Σαλονίκη

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Νέα άφιξη στο Λιμάνι. Φορέματα της Βουγιουκλάκη και της Καρέζη, το δίκωχο του Τάκη Κανελλόπουλου, συλλεκτικοί «Εξώστες» με εντιτόριαλ του Τάσου Μιχαηλίδη, αμόρσες, αίθουσα με 3D προβολή της ιστορίας του σινεμά, merchandise όπου μπορείς να αγοράσεις ακόμα και t-shirt με στάμπα τη Γεωργία Βασιλειάδου, vintage κάμερες. Κόστισε 600.000 ευρώ, που εκμαιεύτηκαν από το Γ’ Κοινοτικό Πακέτο, παραδόθηκε εντός deadline, ακτινοβολεί την ιστορία του ελληνικού σινεμά αλλά και την πολυπράγμονα σοφία του διευθυντή του Βασίλη Κεχαγιά. Ε-ξαι-ρε-τι-κό! - Σ.Τ. , Β.Μ.


Λευκός Πύργος records

● Xaxakes, «Πονάν’ τα χείλη μου απ’ τα φιλιά»: Το single που προοιωνίζει τη μεγάλη επιστροφή. Μέχρι τον Μάιο, που θα βγει ο δίσκος του, ο Νάστας ρομαντζάρει ασύστολα, με το τραγούδι να παίζει στα ράδια και να λιώνει καρδιές. Βίβα!

Ίνφο, “Beyond”: Έριξαν περισσότερες στροφές, φόρεσαν κλαμπίσιο κοστούμι, και ορίστε πώς η τοπική σκηνή σκοράρει στα dance floors με περηφάνια.

● Olympic Games, “Drags and Models”: Οι Five Star Hotel και οι Lovelab τζάμαραν ειδικά γι’ αυτό το τραγούδι, ενώνοντας κιθάρες και beat boxes. Εμπνευσμένο από την ιστορία του γνωστού μοντέλου που συνελήφθη με τέσσερα κιλά κόκα. Κάποιοι όμως τον θυμούνται απλώς σαν Τεό.

● Dread Astaire, “Midnight Special”: Κι αυτοί έχουν έτοιμο δίσκο, γκαραζιέρικο, αληταράδικο, περήφανο και ανεξάρτητο. Η διασκευή τους στον Λιντ Μπέλι είναι γκοσπελική, ευλαβική, ταξιδιάρα, σαν να διασχίζεις δρόμους νύχτα, όπου το μόνο φως που λάμπει είναι κάτι που δείχνει με εκκλησία, αλλά εντός δεν είναι παρά μπαρ όπου μεθοκοπούν ραγισμένες καρδιές. - Σ.Τ. , Β.Μ.


Μετάφραση, τώρα!

Ύστερα από πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ) και με σκοπό την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν πρόσφατα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων μεταφρασμένα σε ξένες γλώσσες. Πρόκειται για τα «Θάνατος από το πουθενά» του Νεοκλή Γαλανόπουλου (Τόπος), «Το κόκκινο ξενοδοχείο - Η αδύνατη αναπαράσταση» της Μαρίας Ευσταθιάδη (Κέδρος), «Καφέ Λούκατς - Budapest noir» του Κώστα Καλφόπουλου (Άγρα), «Τι ζητούν οι βάρβαροι» του Δημοσθένη Κούρτοβικ (Ελληνικά Γράμματα), «Η ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη (Κέδρος), «Μεταξύ συρμού και αποβάθρας» της Έλενας Μαρούτσου (Καστανιώτης), «Ο δρόμος για την Ουρανούπολη» του Τόλη Νικηφόρου (Νεφέλη), «Κωνσταντινούπολη - Των ασεβών μου φόβων» του Γιάννη Ξανθούλη (Μεταίχμιο) και «Για να δει τη θάλασσα» της Ευγενίας Φακίνου (Καστανιώτης).  Άξιοι! - Θ.Μ.


Ομιλείτε τη νέαν θεσσαλονικήν;

● «Έχω θέμα» = κάτι έγινε, κάτι γίνεται

● «Δε νιώθει», «δε με συναισθάνεται» = κόλλησε ο υπολογιστής

● «Το ’χω», «δεν το ’χω» = κατάλαβα, αγνοώ

● «Και τέτοια» = και τα λοιπά

● «Λιμός» = κομψευόμενος β’ κατηγορίας, τζιτζιφιόγκος

● «Ντελίβι» = delivery boy

● «Χαλίμανδρος» = γόμαρος, ντερέκι, μποϊλής

● «Φρεντ Αστέρ» = μπάρμαν που φτιάχνει φρέντο καπουτσίνο αστέρι

● «Με στέγνωσε» = με πρόδωσε, με έδωσε στεγνά

● «Λεκές» = μαλάκας (στο τρυφερό)

● «Κωλομπαριά» = παπατζιλίκι

● «Νταμαρλήδες» = φυλή που τη συναντάς γωνία Λεωφόρου Νίκης και Βενιζέλου, αφού συχνάζουν στην τριπλέτα των μπαρ Must, Coral και Coralaki

● «Χτισμένοι» = οι νέοι, που φορούν τριγωνικά μπουφάν μηχανοδήγησης χειμώνα καλοκαίρι, μείξη σφίχτη και κάμακα

● Ο «νταμαρλής», εκ του «νταμάρι» = είναι ογκόλιθος κοινωνικής συμπεριφοράς και κόρτε. Κορίτσια, δικοί σας. - Σ.Τ. , Β.Μ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ