Πολεις

All day...Γλυφάδα!

Ντυσίματα, επαύλεις, πεζόδρομοι, δένδρα, μια όμορφη πόλη μέσα στην πόλη, πίσω βουνό και στο βάθος… θάλασσα

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 627
27’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
372644-769968.jpg
ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ

Στη Γρ. Λαμπράκη, τη Ζησιμοπούλου και την πλατεία Εσπερίδων έχουν γραφτεί ιστορίες. Οι περισσότερες μ’ έναν καφέ στο χέρι και γυαλί ηλίου απαραιτήτως. Το τραμ αφήνει στην Α. Μεταξά, πιο κέντρο δεν γίνεται, και προσγειώνεσαι ξαφνικά στο προάστιο που είναι πάντα καλοκαίρι. Στον πλανήτη Γλυφάδα οι ρυθμοί γίνονται αργοί. Τα βράδια σε βρίσκουν συνήθως στους ίδιους δρόμους, εκεί που οι all day καφετέριες είναι κυριολεκτικά all day και εισήγαγαν μάλλον τον όρο στο αθηναϊκό λεξιλόγιο. Ντυσίματα, παπαράτσι, επαύλεις, ακριβά διαμερίσματα σε μοντέρνες πολυκατοικίες, όμορφη πόλη μέσα στην πόλη. Κι από την άλλη ιστορίες χρόνων, από παλιά καλή Αθήνα, διάσημοι κάτοικοι, εμβληματικά σπίτια από άλλες εποχές, ιστορικά μαγαζιά-ορόσημα της ποπ κουλτούρας και επιστροφή στην Τερψιθέα για αίσθηση αληθινής γειτονιάς και χρόνια ανέμελα. Βάζουμε σε κουτάκια την «πρωτεύουσα του νότου» που θέλησε να γίνει Κυανή Ακτή.

▶ Στη σημερινή θέση του Δήμου Γλυφάδας βρισκόταν επί αρχαιότητας ο δήμος της Αιξωνής.

▶ Όπου Αιξωνή, βλέπε Αιξωνική Τρίγλη, δηλαδή το μπαρμπουνάκι των Αρχαίων.

▶ Το σημερινό όνομα «Γλυφάδα», που χρησιμοποιείται από τις αρχές του 20ού αιώνα, προέρχεται από κάποια πηγάδια της περιοχής με γλυφό νερό.

▶ Ως το 1830 την έκταση της σημερινής Γλυφάδας κάλυπταν δύο συνεχόμενα τούρκικα τσιφλίκια. Εκτείνονταν από το Χασάνι ως τη Βούλα και από το δρόμο Αθηνών - Βάρης (στους πρόποδες του Υμηττού) ως τη θάλασσα.

▶ Η Γλυφάδα πέρασε την Κατοχή χωρίς πείνα, αφού είχε τα βοσκοτόπια της. Οι κάτοικοι παραχωρούσαν μέχρι και τους κήπους τους για καλλιέργεια. 

▶ Από το 1924 η πώληση γης σε οργανωμένους επαγγελματικούς συλλόγους προσείλκυσε δικηγόρους. Έτσι προέκυψε και η συνοικία «Δικηγορικά».

▶ Στον Ψυχρό Πόλεμο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, υπήρξε στη Γλυφάδα μεγάλη βάση της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

▶ Η παραλία του Αστέρα έγινε οργανωμένη πλαζ το 1959. Η Χριστίνα Ωνάση, η Τζόαν Κόλινς, η Μπριζίτ Μπαρντό, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, διάσημοι τραγουδιστές, ηθοποιοί και πολιτικοί έδειξαν την προτίμησή τους στον κατάφυτο κόλπο με τα καθαρά νερά. 

▶ Σήμερα ο δήμος Γλυφάδας είναι ένας από τους πλουσιότερους οικονομικά δήμους της Αττικής, έδρα πολλών δημόσιων υπηρεσιών (εφορία, πολεοδομία, ΚΕΠ, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Επιθεώρηση Εργασίας, ΟΑΕΔ, ασφαλιστικά ταμεία, αστυνομία) καθώς και της ομώνυμης Ιεράς Μητρόπολης.

▶ Σε σχολείο υπό κατάληψη έδωσαν την πρώτη συναυλία τους τα μέλη της μπάντας «Αντίδραση» που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1985. Με πανκ, hardcore μέταλ ήχο, η μπάντα γνώρισε επιτυχίες μέχρι το 1996, όταν το συγκρότημα διαλύθηκε για να ξαναβρεθεί το 2004. 

▶ Γλυφαδιώτικη ήταν όμως και μία από τις πρώτες punk rock μπάντες που εμφανίστηκαν στην Αθήνα. Πηγαίνοντας πίσω στο 1980, οι Stress μπορεί να μη σύχναζαν στους κεντρικούς δρόμους της Γλυφάδας, αλλά σ’ εκείνη τη γειτονιά έφτιαξαν τη μουσική τους. 

▶ Στην οδό Βάου έζησε ο Βασίλης Τσιτσάνης. Αργότερα μετονομάστηκε και πήρε προς τιμήν του το όνομά του. Οι παλιοί τον θυμούνται να παίζει τάβλι και μουσικές στα κουτούκια της γειτονιάς. Είχε παίξει και στο ξακουστό νυχτερινό κέντρο του ’70 και του ’80 «Τα Δειλινά», που ήταν στις δόξες τους όταν μετακόμισε από τα Πατήσια στη Γλυφάδα.

▶ Οι εγκαταστάσεις των Αστεριών στη Γλυφάδα είναι η πρώτη εφαρμογή οργανωμένου λουτρικού και τουριστικού συγκροτήματος στη μεταπολεμική Ελλάδα. Όπως προέβλεπε η «Καθημερινή» τον Σεπτέμβριο του 1954, η Γλυφάδα και η Βούλα θα γίνονταν η νέα Κυανή Ακτή. Δημοσιεύονταν τότε τα σχέδια ενός ευρύτερου ρυθμιστικού προγράμματος αναμόρφωσης του λεκανοπεδίου Αθηνών, με αιχμή την αξιοποίηση των ακτών της Αττικής, ένα «όραμα» πολιτικών, επιχειρηματιών και πολεοδόμων ήδη από τη δεκαετία του ’20. 

▶ Ο Ωνάσης είχε κάποτε στην ιδιοκτησία του οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων στη Γλυφάδα.

 ▶ Μεταξύ του Δήμου Γλυφάδας και του Δήμου Kunming της επαρχίας Yunnan, στη νοτιοδυτική Κίνα, έχει υπογραφεί σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας. Στο πλαίσιο της σύσφιξης των ελληνο-κινεζικών σχέσεων, στόχος είναι η προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης μέσω της καλλιέργειας υγιών και βιώσιμων τουριστικών σχέσεων! 

▶ Ο δήμος πρωτοτυπεί με δύο σημαντικές πρωτοβουλίες. Στη Γλυφάδα υπάρχει σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, το «i-bike», με 20 ποδήλατα ειδικής κατασκευής για δημόσια χρήση, ενώ στις αρχές του έτους οι δημότες απέκτησαν την εφαρμογή «Γλυφάδα - Fix My City». Διατίθεται δωρεάν, εντοπίζει αυτόματα μέσω GPS τη θέση του χρήστη στο χάρτη και στη συνέχεια καταγράφει το πρόβλημα ή τη βλάβη κάποιας υπηρεσίας, υποδομής ή δημόσιας περιουσίας. Ο χρήστης μπορεί να αποστείλει και σχετική φωτογραφία, ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. 

▶ Για το τέλος ένα μυστικό που ξέρουν λίγοι: ο φούρνος «Ανθέων πίτες, άνωθεν γεύσεις» στην Άνω Γλυφάδα. Διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και είναι από τους καλύτερους της Αθήνας. Εδώ και 24 χρόνια φουρνίζει ζαλιστικές χειροποίητες λιχουδιές και λίγα χρόνια πριν δεν είχε ούτε ταμπέλα!

Είσαι retro Γλυφαδιώτης αν: (*πληροφορίες από τη σελίδα «Σίγουρα είσαι παλιός Γλυφαδιώτης αν…»)

▶ Έχεις κάνει κοπάνα για καφέ στο Olympic.

▶ Έχεις ανέβει τις σκάλες του Δαιδάλου (αίθουσα ψυχαγωγίας –sic– σε όροφο του Ship Inn) κι έχεις κατέβει του Number One για μπιλιάρδο, φλιπεράκια και μπλιμπλίκια.

▶ Ξενυχτούσες στο Up & High και το Fresh στα 90s κι έκανε προσκύνημα στο Divina. 

▶ Δεν ξέρεις εσύ από αριθμημένα λύκεια, τύπου 1ο Λύκειο, 3ο Λύκειο κ.λπ. Εσύ ήξερες ένα Λύκειο στη Γλυφάδα και ένα στην Τερψιθέα. 

▶ Τα 80s τα πέρασες στο Venezia (ιδανικά με πάστα ποντικάκι) στη γωνία Μεταξά και Ανδ. Παπανδρέου, όταν εκείνη λεγόταν ακόμα Αθηνών! Η απόλυτη retro ανάμνηση, εκεί που σήμερα βλέπεις το ΖΑRA Home.

▶ Έχεις φάει πόρτα στο BBG και στο Bitsoula, καθότι πιτσιρικάς και ασυνόδευτος. Αλλά όταν κατάφερες να μπεις έζησες τα καλύτερα.

▶ Μπίρα στο Sassex, αυτό.

▶ Ντισκοτέκ Εσπερίδες και Άντζελα. Σίγουρα έχεις περάσει απ’ έξω, για μέσα διατηρούνται αμφιβολίες.

▶ Εκείνο το Easy Rider, το θυμάσαι;

▶ Σίγουρα τα έχεις πιει στα Alex, Spiders και Astarti.

▶ Ε δεν μπορεί, και το «μεσαίο» Moonshine θα το έχεις επισκεφτεί.

▶ Θυμάσαι σίγουρα τους ελληνοαμερικάνικους τσαμπουκάδες έξω από το Bobby’s αλλά και την πλατεία που γέμιζε Αμερικάνους όταν έπιανε ο στόλος.

▶ Θυμάσαι οπωσδήποτε και το American Toast, αλλά και το ένδοξο σουβλάκι στον Αίνο ακριβώς απέναντι.

▶ Τι να λέμε για το ιστορικό μπεργκεράδικο Queen. Mία ήταν η παραγγελία: ένα τσιζ, πατάτες-μαγιό και θεϊκή βάφλα στο τέλος. 

▶ Έχεις δει ταινιάρες στο Κογκό, στο Ρίο (αχ, εκείνα τα hot dog), στο Αριάν και τι να πεις για το Άννα Ντορ (το εμβληματικό σινεμά που έχτισε τη φήμη του χάρη στους φαντάρους της αμερικανικής βάσης στο Ελληνικό).  

▶ Θυμάσαι το μπλε ξενοδοχείο; Ήταν το Hotel Florida (εκεί που σήμερα βρίσκεται το Florida Mall).

▶ Ίσως να ήσουν κι εσύ στις παρέες που ξεκινούσαν με «όποιο μεταφορικό μέσο» από την πλατεία, για το πάρτι του Λουκιανού στη Βουλιαγμένη.

▶ Έχεις δει Γλυφάδα - Τερψιθέα στο «κλειστό», για να μη σου πω ότι έχεις τσαμπουκαλευτεί κιόλας με τον Τερψιθιώτη κολλητό σου.

▶ Και αν δεν έχεις τσαμπουκαλευτεί με αυτόν, έχεις σίγουρα με κάποιον Φαληριώτη, καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό. 

Eφηβεία στη Γλυφάδα θα πει:

▶ Παγωτό-μηχανής από τον Δούκα, τυρόπιτες και νεγράκια από τον Τάσο και κρέπα από το Golden Crepe στην Γιαννιτσοπούλου.

▶ Μπάσκετ στο Παλέ.

▶ Video games από το Athens Club, βιντεοκασέτες στο Imagine (στο υπόγειο) και στο Plaza στην Κύπρου.

▶ Παιχνίδια από τα Jumbo, τα πρώτα Jumbo της Αθήνας.

▶ Αθλητικά και ρούχα για το σχολείο από το Carambola, άλλο σήμα κατατεθέν της περιοχής, που υποδέχεται ακόμα τους επισκέπτες στο ρεύμα της λεωφόρου Βουλιαγμένης προς Γλυφάδα. Το αγαπημένο outlet έχει γνωρίσει και καλύτερες μέρες, αλλά παραμένει σταθερή αξία. 

▶ Ανεπανάληπτες οικογενειακές στιγμές με πάστες και επικοί καφέδες με παρέα στο Oscar.

▶ Τρεχάλα στην ξύλινη παιδική χαρά, στόχος η κατάκτηση της κορυφής της αράχνης.

▶ Κοπάνα τουλάχιστον μία φορά για να παίξεις bowling στο Blanos.

▶ Καθιερωμένη έξοδος για άραγμα στα Μc Donalds και φαγητό στα πρώτα αμερικάνικα Hambo, Lebels και Wendy’s.

 ▶ Ενηλικίωση –κυριολεκτικά– την πρώτη φορά που δεν έφαγες πόρτα στο Egomio. Έκλεισε μετά από 19 χρόνια το 2014, αλλά πρόλαβε να διδάξει στη νυχτερινή Αθήνα το face control.

▶ Το μεγάλο πλήγμα να βλέπεις το Rich στις φλόγες. Άλλωστε αν η γνήσια γλυφαδιώτικη καφετέρια είχε όνομα θα ήταν μόνο Rich.

▶ Έξοδος για χορό στη ντίσκο Vinilio, ιστορική ντισκοτέκ μέχρι σήμερα.

▶ Σάββατο βράδυ το σύνθημα ήταν «πάμε στο μικρό», εννοούσες ραντεβού στο Villa Mercedes.

Από ψαροχώρι, θέρετρο  - Τα εμβληματικά σπίτια

▶ Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έχτισε στη Γλυφάδα μία μονοκατοικία με πλούσια ιστορία, ενώ πέρασε εκεί και τις τελευταίες του μέρες, λίγο πριν μεταβεί στο Παρίσι όπου και πέθανε το 1975. Αν και το ιστορικό ακίνητο κατεδαφίστηκε αργότερα, ο Ωνάσης το έχτισε με σκοπό να εξασφαλίσει τη μητριά του, ενώ επέλεξε την παραθαλάσσια περιοχή, δίπλα στο σημερινό γήπεδο Γκολφ της Γλυφάδας, για να θυμάται την πατρίδα του τη Σμύρνη. 

▶ Στη Γλυφάδα είχε επίσης σπίτι και ο Αλέκος Αλεξανδράκης, στο οποίο είχε μάλιστα φωτογραφηθεί για τις ανάγκες συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό «Φαντάζιο» τον Σεπτέμβριο του 1969. 

▶ Τα «Παλιά Δειλινά», το κέντρο «νυχτερινής διασκεδάσεως» που φιλοξένησε τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού στεγάζονταν στο «σπίτι του Ζέππου», το οποίο δεν υπάρχει πια.

▶ Η Οικία Πιερίδη, που επίσης δεν υπάρχει πια, βρισκόταν στη Λ. Ποσειδώνος. Σε εκείνο το αποικιακής αρχιτεκτονικής κτίριο στεγάστηκε η Χωροφυλακή της Γλυφάδας και αργότερα η ομώνυμη Πινακοθήκη Πιερίδη.

▶ Στην οδό Ελεθερίας στον Άγιο Νικόλαο, η ερειπωμένη έπαυλη ήταν κάποτε η Οικία Στασινοπούλου. Ο Στασινόπουλος ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Αθηνών Πειραιώς, στον οποίο το κληροδότησε.

▶ Η πιο γνωστή σχολή χορού της παλιάς Γλυφάδας βρισκόταν στην οδό Καραπάνου, εκεί όπου υπήρξε κάποτε η οικία Ζουρούδη. Από εκεί λέγεται πως πέρασαν και οι αδελφές Μπρόγιερ.

▶ Το σπίτι του Τσιτσάνη, στην ομώνυμη οδό βεβαίως.

▶ Η οικία Νικολούδη στην πλατεία Βεργωτή, απέναντι από τα Δελφίνια, αποκλείεται να περάσει απαρατήρητη. Έργο του γνωστού αρχιτέκτονα, της ομώνυμης στοάς του Κέντρου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1927 από τον ίδιο κι έναν μόνο εργάτη. Είχε υπολογίσει να κατασκευάσει το σπίτι ώστε να έχει πολύ φως το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Η κόρη του αρχιτέκτονα, η γνωστή χορογράφος Ζουζού Νικολούδη, έζησε εκεί μέχρι το θάνατό της. 

▶ Στη γωνία Μπακογιάννη και Διαδόχου Παύλου, βρίσκεται η οικία Φακίδη, παραθεριστική κατοικία του Μεσοπολέμου, πολύ μοντέρνα κατασκευή του Στάμου Παπαδάκη (αρχιτέκτονα του Μουσείου Γουλανδρή). 


Ζέτα Δούκα

Ηθοποιός

Ποιο θα ήταν το επιχείρημα για να πείσετε κάποιον να έρθει να μείνει στη γειτονιά σας;

Κυρίως το γεγονός ότι πρόκειται για μια μικρή πόλη, που μπορείς να βρεις οτιδήποτε θελήσεις, πλάι στη θάλασσα. Επίσης ότι αυτή η μικρή πόλη διαθέτει πράσινο και είναι πολύ φροντισμένη, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. 

Τι θα θέλατε να έχει η Γλυφάδα που δεν το βρίσκετε;

Στάση Μετρό για να μην είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε τα αυτοκίνητά μας για να πάμε στο κέντρο (για παράδειγμα). Τα λεωφορεία και ιδιαιτέρως το τραμ δεν εξυπηρετούν ούτε ουσιαστικά ούτε ‒κυρίως‒ από άποψη χρόνου...

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή τη Γλυφάδα;

Το γεγονός ότι πρόκειται για πολλές γειτονιές, αυτόνομες και διαφορετικές, σε μία. Επίσης ότι πλέον έχει πολλές παιδικές χαρές, πλήρως ανακαινισμένες, για να παίζουν τα παιδιά μας και πεζοδρόμια που μπορείς να περπατήσεις ή να σύρεις καροτσάκια...

Πώς θα περιγράφατε την ατμόσφαιρα το Σάββατο το βράδυ;

Αν και αποφεύγω να βγαίνω Σάββατο βράδυ, θα την χαρακτήριζα εκρηκτική και συνεχώς ανανεωμένη σε κόσμο και μαγαζιά! 

Με τους γείτονές σας λέτε καλημέρα;

Ναι, βεβαίως! Ο κόσμος των νοτίων προαστίων γενικότερα είναι πιο ανοιχτός και χαλαρός στην κοινωνική συναναστροφή του. 

Ποια είναι η αγαπημένη σας βόλτα εκεί;

Εξαρτάται τι θέλω να κάνω. Για περίπατο και τρέξιμο, μου αρέσει ο γύρος του γκολφ. Για ψώνια, προτιμώ το κέντρο που το συνδυάζω με κούνιες στην πλατεία Εσπερίδων και για φαγητό/καφέ στην οδό Κύπρου. 

Η Ζ.Δ. από τα τέλη Οκτωβρίου θα συμμετέχει στην παράσταση «Γοργόνες και Μάγκες»,  και συμμετέχει στην ταινία «Νίκος Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή (από 23/11). 


Βέρα Κρούσκα

Ηθοποιός

Ποιό θα ήταν το επιχείρημα για να πείσετε κάποιον να έρθει να μείνει στη γειτονιά σας;

Είναι ήσυχα με όμορφα σπίτια, και δρόμους για υπέροχες βόλτες. Ο Υμηττός δίπλα. Μπορείς εύκολα να τον ανέβεις για να αγναντέψεις τον Σαρωνικό, την Αίγινα, τη Σαλαμίνα, τα πλοία... Έχω το προνόμιο να αγναντεύω την θάλασσα από το σπίτι που μένω.

Τι θα θέλατε να έχει η Γλυφάδα που δεν το βρίσκετε;

Ένα βιβλιοπωλείο σαν την Εστία, και κάποια ιδιαίτερα πράγματα που αγοράζω από τη Σωκράτους, την Αθηνάς, στου Ψυρρή, Μοναστηράκι, Ευριπίδου ...

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή τη Γλυφάδα;

Το κλίμα της. Και το ότι μπορείς να κολυμπήσεις σε ένα τέταρτο ή μισή ώρα σε υπέροχα νερά… μέχρι πρότινος, δυστυχώς. Ελπίζω στο αύριο.

Πώς θα περιγράφατε την ατμόσφαιρα το Σάββατο το βράδυ;

Δεν βγαίνω ποτέ το Σάββατο.

Με τους γείτονές σας λέτε καλημέρα;

Ναι, τις περισσότερες φορές. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό.

Ποια είναι η αγαπημένη σας βόλτα εκεί;

Εκεί ψηλά στον Υμηττό, υπάρχει κάποιο μυστικό... όνειρο πώς να σας το πω;

Η Β.Κ. θα ανεβάσει σε επανάληψη τον μονόλογο «Πού είναι η μάνα σου, μωρή;»


Αντώνης Κοκολάκης

Σύμβουλος επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

Ποιο θα ήταν το επιχείρημα για να πείσετε κάποιον να έρθει να μείνει στη γειτονιά σας;

Η αίσθηση της θάλασσας! Μπορεί να μην τη βλέπω από το διαμέρισμά μου, αλλά την αισθάνομαι στην καθημερινότητα μου και είναι τρομερή η ενέργεια που παίρνεις από αυτήν… Είναι και ο λόγος που επέλεξα να μένω στη Γλυφάδα και δεν το μετάνιωσα ποτέ.

Τι θα θέλατε να έχει η Γλυφάδα που δεν το βρίσκετε;

Δεν έχω αισθανθεί ποτέ κάποια έλλειψη από κάτι.

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή τη γειτονιά;

Μένω στην άνω Γλυφάδα και σε λίγα λεπτά με τα πόδια βρίσκομαι στο βουνό για να κάνω βόλτα το σκύλο μου. Από εκεί η θέα σου κόβει την ανάσα, βλέπεις  τα πάντα μέχρι την Αίγινα… Ο συνδυασμός να είσαι στο βουνό και την ίδια στιγμή να αγναντεύεις την θάλασσα είναι πιστεύω μοναδικός.

Πώς θα περιγράφατε την ατμόσφαιρα το Σάββατο το βράδυ;

Αρκετά κοσμοπολίτικη θα έλεγα, ειδικά το κέντρο της, που κατακλύζεται από νεαρόκοσμο. Φυσικά έχει και πολλά ήσυχα σημεία που μπορείς να επιλέξεις. Η Γλυφάδα είναι τόσο αυτόνομη, που πραγματικά εάν δεν έχεις λόγο να κατέβεις στην Αθήνα, σε καλύπτει σε όλα τα είδη διασκέδασης εκτός του θεάτρου…

Με τους γείτονές σας λέτε καλημέρα;

Ναι λέμε, αλλά δυστυχώς μέχρι εκεί…

Ποια είναι η αγαπημένη σας βόλτα εκεί;

Λατρεύω να περπατάω κοντά στη θάλασσα λίγο πριν τη δύση, όπου τα χρώματα και οι αποχρώσεις που σχηματίζονται είναι ασύλληπτα… εκείνη την ώρα η Γλυφάδα στα μάτια μου γίνεται μαγική!


Φαγητό και ποτό

IceRoll & Mama Thai

IceRoll & Mama Thai

IceRoll & Mama Thai

IceRoll & Mama Thai

IceRoll & Mama Thai

IceRoll & Mama Thai

Το ολοκαίνουργιο IceRoll & Mama Thai μέσα σε λίγες μόνο ημέρες κατάφερε και μας έκλεψε τις καρδιές! Γιατί τα παιδιά είναι ευγενέστατα, ο χώρος όμορφος και άνετος και, κυρίως, γιατί μας σερβίρουν ένα φανταστικό παγωτό που είναι μια κατηγορία από μόνο του, αλλά και εκπληκτική ταϊλανδέζικη κουζίνα. Πάμε στο παγωτό: φτιάχνεται μπροστά σου χρησιμοποιώντας μία 100% natural βάση από φρέσκο γάλα (με βανίλια ή σοκολάτα) ή με γάλα καρύδας (vegan) κι από εκεί και μετά μπορείς να προσθέσεις φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή super foods και να έχεις ένα τέλειο και healthy iceroll, ή να… αμαρτάνεις λίγο παραπάνω βάζοντας αγαπημένες σοκολάτες και γλυκά. Εκεί, στον ίδιο χώρο, μπορείς να απολαύσεις και αυθεντικό ταϊλανδέζικο φαγητό από τα χεράκια της Mama Thai (ή κυρία Χριστίνα), η οποία είναι εκεί και φτιάχνει σπιτικές συνταγές του τόπου της.  Μπορείς επίσης να φτιάξεις το δικό σου πιάτο με noodles συνδυάζοντας τα αγαπημένα σου υλικά. Σίγουρα θα γίνει στέκι σου. Γιαννιτσοπούλου 2, 210 8945009, fb: Iceroll.gr, fb: mamathai.gr


Mutfak

Mutfak

Mutfak

Mutfak

Ένα μαγικό ταξίδι στην Ανατολή, μια ανάσα από το κέντρο της Γλυφάδας, δίπλα στην πλατεία Νυμφών. Εκεί όπου το ανανεωμένο Mutfak εκπροσωπεί επάξια μία από τις πιο γευστικές κουζίνες του κόσμου. Σε έναν πολύ φιλόξενο χώρο, με ευγενικούς ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν, θα απολαύσετε παραδοσιακές, λαχταριστές συνταγές από την Κωνσταντινούπολη, όπως ντολμαδάκια γιαλαντζί, λαχματζούν, πίτα Καισαρείας, κεμπάπ, πίτες, σουτζούκια, γύρο, αρνάκι και καλοψημένα κρέατα, πλούσιες σάλτσες και πολλά ακόμα, που θα σας ταξιδέψουν γευστικά σε κάποια παλιά γειτονιά της Πόλης. Ακόμη, μαζί με τα εξαίσια κρασιά, θα απολαύσετε εκπληκτικά κοκτέιλ με βάση συστατικά της πολίτικης παράδοσης, αλλά και αυθεντικό πολίτικο τσάι. Κι αν θελήσετε να έχετε μια εντελώς ολοκληρωμένη εμπειρία σε αυτό το μαγικό ταξίδι στην Ανατολή, ζητήστε να δοκιμάσετε τον παραδοσιακό ναργιλέ! Λαοδίκης 38, 2108949060, www.mutfak.gr, fb: Mutfak 


KFC

Σταθερή αξία στα νότια 

KFC

KFC

KFC

Η Γλυφάδα και το κοτόπουλο KFC αποτελούν κλασικές αξίες. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Μιλάμε για το πιο όμορφο προάστιο της Αθήνας και το νοστιμότερο κοτόπουλο του κόσμου. Να είναι το φρέσκο και ζουμερό ελληνικό κοτόπουλο Αγγελάκης; Ή μήπως η μυστική συνταγή του συνταγματάρχη Sanders, ιδρυτή των KFC, με τα 11 μυρωδικά και μπαχαρικά που μένει επτασφράγιστη μέχρι και σήμερα; Μάλλον είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο που κάνουν τις φτερούγες του KFC τόσο ακαταμάχητες. Βοηθάει φυσικά και η μαγική αύρα της Γλυφάδας. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερο σημείο για να γευτείς αυτά τα λαχταριστά Hot Wings, το ζουμερό Tower Burger με bacon, το χορταστικό Grander ή το απολαυστικό Boxmaster. Εντάξει πείνασα. Ραντεβού στα KFC; Λαζαράκη 4, www.kfc.gr, Fb: @KFC.GR


Vintage Tostou

Vintage Tostou

Vintage Tostou

Γλυκιά και αφράτη σαν φρεσκοφουρνισμένο ψωμάκι, η κυρία Tostou θα μπορούσε να είναι μια αρχόντισσα της Σμύρνης, είναι όμως το new entry της πάντα ανήσυχης Γλυφάδας. Tostou (Τοστού!) τη φωνάζουν, γιατί τρελαίνεται για ψωμάκια και το φούρνισμα είναι το πάθος της. Το μικρό της όνομα (Vintage) παραπέμπει στο παλαιωμένο πάτωμα από την Ιταλία, στο ζωγραφισμένο στο χέρι τραπέζι, στους κομψούς πολυέλαιους, στα σουπλά που πλέχτηκαν με το βελονάκι, μα πάνω απ’ όλα στη ρομαντική ψυχή της. Θα σε τρατάρει εκλεκτό καφέ, ωραίες σαλάτες, νόστιμα sandwich, μπρουσκέτες και tapas, φτιαγμένα με τα 4 διαφορετικά είδη ψωμιών (focaccia, λευκή μπαγκέτα, ψωμάκι ολικής και πολύσπορο) που ψήνει καθημερινά στην κουζίνα της και που έπειτα γεμίζει με κοτόπουλο, σολομό και πέστροφα, όλα καπνισμένα στο δικό της καπνιστήριο! Να δοκιμάσεις και τα γλυκά της (η lemon pie και το αποδομημένο cheesecake σκί-ζουν!) και τις Κυριακές να έρθεις για brunch (10.00-20.00) από τα χεράκια της. Δευτ.- Σαβ. 07.30-01.30, Κυρ. 10.00-01.30. Σ. Λαζαρίδη 8, 2155558487, Fb: Vintage Tostou


Vinarte 

Vinarte

Vinarte

Vinarte

Ανάμεσα στα τόσα wine bars που συναντάς πια στην Αθήνα, το Vinarte είναι μοναδικό στο είδος του –και μάλιστα το μόνο wine bar στη Γλυφάδα– συνδυάζοντας το wine bar και το wine restaurant μαζί. Γεννήθηκε πριν 4 χρόνια από καθαρό πάθος για την ιταλική κουζίνα, τη μουσική, την τέχνη και –φυσικά– το κρασί. Στη walk in κάβα του, όπου πραγματικά αξίζει να περιηγηθείτε, θα συναντήσετε περισσότερες από 150 ετικέτες επιλεγμένων κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα. Περισσότερες από 30 από αυτές μπορείτε να τις απολαύσετε και σε ποτήρι με τη μέθοδο Coravin, μαζί με ένα γνήσιο ιταλικό γεύμα. Αυθεντικές ναπολιτάνικες πίτσες, χειροποίητη pasta, εκπληκτική bistecca fiorentina και πεντανόστιμα tapas, είναι μερικά από τα πιάτα που θα σας μείνουν αξέχαστα. Όσο για τα κρασιά, επειδή είναι πολλά και η επιλογή δύσκολη, εμπιστευτείτε το sommelier για το ιδανικό food and wine pairing. Πάντα υπάρχει μια καλή δικαιολογία για να επισκεφθείτε το Vinarte, οι Πέμπτες είναι όμως συνήθως η μέρα των ανεβαστικών live, με jazz και swing μουσικές που σε οδηγούν σε μαγικά μονοπάτια. Ο χώρος είναι χωρισμένος σε δύο επίπεδα, με μια ασπρόμαυρη ταινία να παίζει στο background, προσφέροντας μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα και για τα εταιρικά events. Extra tip: Οι τιμές είναι πραγματικά πολύ καλές. Μαραγκού 18, 210 8941511, www.vinarte.gr, Fb: @vinarte.gr 


Pizza Hut

Ο γευστικός πειρασμός της Γλυφάδας 

Pizza Hut

Pizza Hut

Pizza Hut

Ξέρεις ότι βρίσκεσαι κοντά σε ένα εστιατόριο Pizza Hut από το χαρακτηριστικό άρωμα της φρεσκοψημένης πίτσας που σε βάζει από μακριά σε μεγάλο πειρασμό. Το ίδιο συμβαίνει και στο υποκατάστημα της Γλυφάδας, που μπορεί να βρίσκεται στην οδό Λαζαράκη, το… μυρίζεις όμως από τη Λαμπράκη! Ναι, υπάρχει λόγος που η Pizza Hut θεωρείται από όλους τους aficionados “The best quality and flavor pizza”. Πού αλλού θα βρεις αυτές τις απίστευτες ζύμες, όπως την κλασική Pan, όπου μαζί με την πίτσα Special κάνουν έναν μοναδικό συνδυασμό, ή την Cheesy bites (24 μπουκιές με μοτσαρέλα!) που ταιριάζει απόλυτα με μια λαχταριστή Pepperoni Lover’s; Ανάμεσα στις μοναδικές πίτσες που βρίσκεις αποκλειστικά στην Pizza Hut υπάρχει και μια τριμελής dream team: η εκρηκτική Flamenco με πλούσια στρώση από τυρί Philadelphia και chili sauce, η ακαταμάχητη Samba! με πλούσια στρώση από τυρί Philadelphia και honey mustard sauce και η πληθωρική Mediterranean με τα χαρακτηριστικά αρώματα και τις γεύσεις της Μεσογείου. Εκτός από τις θρυλικές πίτσες όμως, στην Pizza Hut μπορείτε να απολαύσετε ορεκτικά, ζυμαρικά, σαλάτες (στα must η δροσερή και απόλυτα γευστική Τabule), καθώς και λαχταριστό κοτόπουλο Wing Street, σοταρισμένο σε μία από τις πρωτότυπες καυτερές ή gourmet σος. Φύγαμε; Λαζαράκη 4,18 118, www.pizzahut.gr, Fb: @PizzaHutGreece


Era Nuts

Era Nuts

Era Nuts

Era Nuts

Η εταιρεία ERA NUTS άνοιξε τις πόρτες της και στη Γλυφάδα. Τα πολυτιμότερα δώρα της φύσης συγκεντρωμένα σε έναν καλαίσθητο και φιλόξενο χώρο. Μια πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων θα αφυπνίσει όλες σας τις αισθήσεις. Μια μικρή γεύση από τα προϊόντα που θα ανακαλύψετε είναι ξηροί κάρποι κλασικοί αλλά και πιο ξεχωριστοί, αποξηραμένα φρούτα από την Έλλαδα και τον κόσμο, σοκολάτες, μοναδικά μείγματα τσαγιού με άνθη και φρούτα. Τα ERA έχουν φροντίσει και για εκείνους που προσέχουν λίγο περισσότερο τη διατροφή τους  με μεγάλη ποικιλία σε super foods και προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Τέλος, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε κρασιά, ποτά  και αποστάγματα σε υπέροχες συσκευασίες δώρου. Καταστήματα ERA υπάρχουν ακόμη στο  Κολωνάκι (Πατριάρχου Ιωακείμ 1, 2114112832) και  στο Νέο Ψυχικό (Ομήρου 2, 2114076506). Λαοδίκης 33-35, 2130001655, www.eranuts.com


Παπαπαρασκευάς

Παπαπαρασκευάς

Παπαπαρασκευάς

Παπαπαρασκευάς

Δεν είναι όποιο και όποιο ζαχαροπλαστείο. Είναι το εργαστήριο που έκανε ξακουστά τα γλυκά της Ξάνθης. Μετά την ίδρυσή του το 1926, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο στην ιστορία των ελληνικών γλυκών. Η καριόκα από εδώ ξεκίνησε την καριέρα της. Το ίδιο και το σαραγλί, που για πρώτη φορά –τη δεκαετία του ’30– άφησε τα σπιτικά κεράσματα και μπήκε σε βιτρίνα. Ο υπόλοιπος αιώνας κύλησε μες στη γλύκα. Ο νουγκάς, το πουράκι, το (εκ-πλη-κτι-κό!) ανώμαλο, ο κουραμπιές, τα μπαντέμ εσμέ, τα αμυγδαλωτά και η σοκολατίνα του, έχουν πια γίνει ξακουστά σε ολόκληρη την Ελλάδα (και όχι μόνο), ενώ τα σιροπιαστά του μετρούν αναρίθμητους πιστούς οπαδούς. Όλοι τους ορκίζονται ότι είναι τα καλύτερα! Το υποκατάστημα στη Γλυφάδα άνοιξε το 2013 και έφερε τη γλύκα στα νότια προάστια. Η αλήθεια είναι πως έλειπε ένα αυθεντικά παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο να μας θυμίζει τη νοστιμιά των γλυκών που δοκιμάζαμε στα παιδικά μας χρόνια. Τα γλυκά εδώ παρασκευάζονται με αγνά υλικά, αποκλειστικά με εξαιρετικές πρώτες ύλες και παραπέμπουν σε αθώες εποχές, τότε που δεν μετρούσαμε τις θερμίδες, παρά μόνο γλείφαμε το σιρόπι από τα δάχτυλα. Ανδρέα Παπανδρέου 13, 2108980220, www.papaparaskevas.gr, Fb: ΠΑΠΑΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ


Mezze

Mezze

Mezze

Mezze

Μοντέρνο και καλαίσθητο μεζεδοπωλείο, που καταφέρνει και συνδυάζει τις προσιτές τιμές με την άριστη ποιότητα, την οποία άλλωστε εγγυάται ο όμιλος Καστελόριζο. Το ξέρω πως θα βρεθείτε σε δίλημμα αν θα επιλέξετε από τις ελληνικές γεύσεις της στεριάς ή της θάλασσας, όμως μη βιαστείτε, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα εξαίσια ορεκτικά που ανοίγουν την όρεξη και στους φαγωμένους, απολαύστε μια δροσερή σαλάτα, παραγγείλετε κάποιο από τα πολύ καλά του αποστάγματα, όπως ούζο, τσίπουρο, κρητική ρακή, ακόμα και κοκτέιλ, και με την ησυχία σας αφεθείτε στη μελέτη του μενού. Εμείς, πάντως, δοκιμάσαμε και προτείνουμε το γιουβετσάκι με γαρίδες και καβουροπίλαφο, αλλά και τις φανταστικές σούβλες. Έτσι όπως ψήνονται, τοποθετούνται στο ανάλογο σκεύος και προσγειώνονται στο τραπέζι σας (για δύο άτομα). Τρεις οι επιλογές: με φιλέτο Black Angus, ντομάτες στα κάρβουνα, μανιτάρια και άλλα λαχανικά, συνοδευόμενα από αληθινές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, σούβλα με κοτόπουλο και πατάτες ή σούβλα με φιλέτο σολομό και βραστά λαχανικά. Τι άλλο να ζητήσει κάποιος πιο απαιτητικός; Ίσως μια χορτοφαγική πρόταση και το Mezze δεν θα του χαλάσει το χατίρι. Άγγ. Μεταξά 34 & Φοίβης 11, 210 8980480, fb: MEZZE Glyfada 


Lunch Βreak

Lunch Βreak

Lunch Βreak

Lunch Βreak

Θυμάστε πίσω, στα παιδικά σας χρόνια, τα σπιτικά μαγειρευτά που αγαπούσατε; Τέτοια φαγητά, καλομαγειρεμένα με αγνά και φρέσκα υλικά θα βρείτε στο Lunch Break, ένα παραδοσιακό μαγειρείο με μοντέρνα αισθητική. Ο σεφ επιμελείται κάθε πιάτο με υψηλά κριτήρια ποιότητας και γεύσης, ενώ στον στάνταρ κατάλογο προστίθενται κάθε μέρα και τρία διαφορετικά πιάτα ημέρας. Μαζί με όλα αυτά θα βρείτε μια σούπα ημέρας, ένα πιάτο χαμηλών θερμίδων, αλλά και ένα διαφορετικό specially made γλυκό. Κι ένα πολύ καλό νέο για τις νέες μαμάδες: καθημερινά μια βρεφική σούπα χωρίς αλάτι και μπαχαρικά, για τα παιδάκια από έξι μηνών έως ενός έτους. Μπορείτε να τα απολαύσετε εδώ, take away ή και delivery. Από Δευτέρα έως και Σάββατο 11.30 με 18.00. Αρτέμιδος 9, 210 8981110, www.lunch-break.gr, fb: lunchbreakglyfada 


Ο Τάσος

Ο Τάσος

Ο Τάσος

Ο Τάσος

Οι τυρόπιτες του Τάσου είναι κάτι σαν θρύλος τον Νοτίων Προαστίων. Δεν είναι μόνο η αφράτη, βουτυρένια ζύμη, ούτε η γέμιση από 100% φέτα Π.Ο.Π. (και μάλιστα ειδική παραγγελία που φτιάχνει ένας παραγωγός στην αρχαία Ολυμπία αποκλειστικά για τον Τάσο). Είναι η μνήμη των παιδικών χρόνων, η δαγκωνιά που σε πάει πίσω σε παιδικές, αθώες αναμνήσεις, τότε που ο παππούς του σημερινού Τάσου πρόσφερε ακριβώς την ίδια τυρόπιτα (η συνταγή δεν έχει αλλάξει) το 1955. Δεν είναι μόνο η τυρόπιτα διάσημη, αλλά από αυτήν ξεκίνησαν όλα. Μετά ήρθαν η κρεατόπιτα, η σπανακόπιτα, η λουκανικόπιτα, τα κοκ, οι σοκολατίνες, η πληθωρική μπουγάτσα και φυσικά τα περιβόητα νεγράκια που δημιουργήθηκαν πρώτη φορά εδώ για να γίνουν αργότερα πανελλαδικό γλύκισμα. Τότε ο παππούς Τάσος τα είχε φτιάξει απλώς για να τιμήσει τον παίκτη του Πανιωνίου, Κώστα Νέγρη. Ο Τάσος δεν έχει κληρονομήσει μόνο την οικογενειακή επιχείρηση όμως, αλλά και το ίδιο πάθος για την τέχνη του, την ίδια εμμονή με την ποιότητα που είχε και ο παππούς του. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να μην φτιάχνεται εδώ από την αρχή μέχρι το τέλος και πάντα από την καλύτερη πρώτη ύλη. Και αυτό, τελικά, σε συγκλονίζει. Τρ.- Κυρ. 07.30-21.30, Δευτ. 07.30-3.30. Μαραγκού 6, 2108943154 


Pere Ubu 

Pere Ubu

Pere Ubu

Pere Ubu

Μετέτρεψε την οδό Κύπρου στην πιο ζωντανή γειτονιά της Γλυφάδας. Δεν είναι μόνο ένα καταφύγιο για όλες τις ώρες, είναι το στέκι με τα χίλια 

πρόσωπα. Το Pere Ubu μεταμορφώνεται κάθε ώρα που περνάει και η φιλοσοφία του ταιριάζει σε όλους. Από τη μία πλευρά θα συναντήσεις το Pere με την μποέμ διάθεση, την ανατρεπτική κουζίνα (τα burgers με τις σπιτικές σάλτσες είναι μια ωδή στο comfort food) και τα cocktails που άφησαν εποχή. Από την άλλη έχουμε το Ubu με τον bio healthy χαρακτήρα, τις προτάσεις χωρίς γλουτένη ή ζάχαρη, τα αγνά προϊόντα μικρών παραγωγών, τους τονωτικούς χυμούς, τα αξεπέραστα homemade flatbreads που ψήνονται σε πετρόφουρνο με ηφαιστειακή πέτρα, και –φυσικά– το λαχταριστό brunch του. Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια εμπειρία 360 μοιρών, δύο συγκοινωνούντα δοχεία που ενώνονται σε μία ηλιόλουστη, χαρούμενη αυλή. Τα βράδια όμως, η ατμόσφαιρα αλλάζει, γίνεται μαγική, και ενώ η νύχτα αρχίζει με ήπιους τόνους καταλήγει στα πιο αξέχαστα πάρτι με εναλλακτικές μουσικές από resident και guest Djs. Μην το σκέφτεσαι. Απλά ζήσε το θαύμα του Pere Ubu απόψε. Κύπρου 74, 2108941450, www.pereubu.gr, fb: PERE.BAR.ROTISSERIE 


Sea Spice 

Sea Spice

Sea Spice

Sea Spice

Στο ολοκαίνουργιο seafood bar-restaurant, αδερφάκι του πασίγνωστου Pere Ubu ακριβώς δίπλα του, τα πρώτα βλέμματα κλέβει η διακόσμηση που απογειώνει το marine style με κοσμοπολίτικους τόνους, παίρνει χρυσές λάμψεις από τα μπρούτζινα φωτιστικά του Bert Frank, δίνει αίσθηση πολυτελούς γιοτ που σε ταξιδεύει νοερά στο Μόντε Κάρλο. Οι μουσικές είναι δυνατές, ο κόσμος έχει διάθεση για πάρτι και μαζεύεται για ποτό ή φαγητό μέχρι αργά στην υπέροχη μαρμάρινη μπάρα. Στην κουζίνα έχει ένα μεγάλο ατού: τον εξαιρετικό σεφ Κώστα Τσίγκα που φτιάχνει υπέροχα πράγματα με όλα τα καλά της θάλασσας. Πρωτότυπα μικρά πιατάκια που έρχονται σε δίσκο για να μοιραστείς με την παρέα, ωραιότατες πάστες  (fettuccine μαύρα με ραγού από ψαρικά και ντομάτα), πιάτα με κρέας που κι αυτά συνδυάζονται με θαλασσινά (φιλέτο με μύδια ή χτένια) ακολουθώντας surf ‘n’ turf «κανόνες». Πολλά είναι αυτά που έρχονται από τη δική τους φάρμα ενώ δεν λείπουν και οι healthy και vegan προτάσεις. Tip: Ξεκίνα με κάποιο καλό κοκτέιλ για να μπεις στο κλίμα, συνέχισε με φαγητό και κάποιο καλό κρασί (ωραία λίστα κρασιών) και μείνε μέχρι αργά ακούγοντας μουσικές και παρακολουθώντας την κίνηση της πάντα πολύ ζωντανής περιοχής. Κύπρου 74, 2121054489, Fb: seaspiceglyfada


Amigos 

Amigos

Amigos

Amigos

Στο Μεξικό λένε ότι «για μια γιορτή, οποιοδήποτε πρόσχημα αρκεί» και τα Amigos της Γλυφάδας και της Νέας Σμύρνης κρατάνε την παράδοση εδώ και 22 χρόνια! Στον καταπράσινο κήπο τους και στη χαρακτηριστική τους «κάζα», που συνδυάζει τα θερμά και έντονα χρώματα της μεξικάνικης παλέτας, μπορείτε να απολαύσετε σε γενναιόδωρες μερίδες παραδοσιακές μεξικάνικες συνταγές φτιαγμένες από τα πιο αγνά υλικά. Λαχταριστά fajitas, τραγανά tacos αλλά και καυτερά chili con carne σας περιμένουν από νωρίς το μεσημέρι για να τα συνδυάσετε με την καλύτερη frozen margarita της πόλης. Ολοκληρώστε το γευστικό σας ταξίδι στο Μεξικό με μια στάση στην πιο ξεχωριστή γωνιά των Amigos στην περήφημη Tequileria. Εκεί, μπορείτε να απολαύσετε το μοναδικό premium Tequila blend των Amigos σε 3 ωριμάνσεις, πάνω από πενήντα ετικέτες Tequila και Mezcal, αλλά και ένα  εθιστικό cocktail από τη λίστα που επιμελήθηκε ο Στέλιος Παπαδόπουλος, βραβευμένος bartender και Brand Ambassador της Jose Cuervo, που πέρυσι αναγνωρίστηκε ως ο πρώτος μη-Μεξικανός Tequila Connoisseur στον κόσμο! Επειδή μεξικάνικο φαγητό χωρίς fiesta δεν εννοείται, τα Amigos σας προσκαλούν στο ρυθμό της γιορτής με δύο Live Salsa Events την εβδομάδα –κάθε Τετάρτη στη Ν. Σμύρνη και κάθε Πέμπτη στη Γλυφάδα– με Λατινοαμερικάνους χορευτές να σας παρασύρουν στα βήματα της salsa με άφθονη Frozen Cuervo Margarita να φλερτάρει τα ποτήρια σας! Κύπρου 65Α, Γλυφάδα, 210 8983167 / Μεγ. Αλεξάνδρου 70, Ν. Σμύρνη, 210 9332220, www.amigos.gr, fb:amigos.gr, Instagram: amigos.gr


Oh Mama 

Oh Mama

Oh Mama

Oh Mama

Ήρθε μέσα στο καλοκαίρι και έπεσε ως μάννα εξ ουρανού στους απανταχού λάτρεις του brunch. Εδώ, βλέπετε, μπορείτε να απολαύσετε αυτή τη λαχταριστή συνήθεια που έχει τρελάνει όλη την πόλη, κάθε μέρα! Λαχταριστά pancakes και waffles, δροσερές σαλάτες, τα άπαντα του αυγού και ένα section για τους health lovers συνωμοτούν για να κάνουν τα μεσημεροαπογεύματά μας άκρως ενδιαφέροντα. Όλα τα πιάτα φτιάχνονται εδώ, αποκλειστικά με αγνά υλικά και δεν υπάρχει τίποτα που να μη θέλεις να το δοκιμάσεις. Μέχρι στιγμής όμως, τα best sellers είναι τα Japanese Pancakes (με λιωμένο βούτυρο και salted caramel cream), το Avocado Toast (με smashed αβοκάντο, cream cheese, chilly flakes, αυγό μάτι και φρυγανισμένο ψωμί) και το Crispy Chicken Waffle (με τραγανό φιλέτο κοτόπουλο, δροσερή σαλάτα μήλου, σέλερι και maple syrup). Αυτά μέχρι τις 6. Το απόγευμα το brunch αποχωρεί διακριτικά για να δώσει τη θέση του σε έναν πληθωρικό κατάλογο, αφιερωμένο στο φαγητό που όλοι αγαπάμε… Φώναξε «comfort food για πάντα!» και παραδόσου στο Under Construction Burger, με την πιο ανατρεπτική παρουσιάση που έχουμε δει σε μπιφτεκόψωμο. Το βράδυ, η Μαμά του brunch γίνεται εντελώς kinky και σερβίρει πρόστυχα cocktails που σε κάνουν να αναψοκοκκινίζεις. “Screaming Orgasm”, “Kinky Play”, “Get Naked” και άλλες signature δημιουργίες ανεβάζουν τα αίματα και σε κρατούν κοντά τους μέχρι τις μικρές ώρες… Tip: Οι τιμές δεν είναι απλά καλές. Είναι… απίστευτες! Κύπρου 48, 2108986049, Fb: Oh Mama, Instagram: @ohmama.gr


Ramino

Ramino

Ramino

Ramino

Ramino

Ο ορισμός της ιταλικής δημιουργικής κουζίνας, σε ένα χώρο όπου κυριαρχούν τα γήινα χρώματα του χαλκού και θα σας φέρει έντονα στο μυαλό κάποιο ατμοσφαιρικό βιεννέζικο μπιστρό. Το μενού, το οποίο επιμελείται ο σεφ, Χρήστος Γιατράκος, περιλαμβάνει όλα τα καλά της Ιταλίας, από όπου έρχονται και τα περισσότερα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, όπως επίσης και τα επιλεγμένα κρασιά. Η αλήθεια είναι ότι το μενού αποτελεί λόγο για πολλές επισκέψεις στο Ramino, γιατί τα πιάτα είναι στ’ αλήθεια μοναδικά. Σαν την πίτσα Corona, σε σχήμα στεφανιού, με σάλτσα τομάτας, πιπεριά, πεπερόνι, ρόκα και λεπτοκομμένο porchetta (καπνιστό σαλάμι), το εθιστικό ριζότο Μιλανέζ, με βοδινή ουρά σε κόκκινη σάλτσα, ή το χειροποίητο νιόκι από μωβ περουβιανές πατάτες και γαρίδες σε σάλτσα bisque. Με την εγγύηση σε όλα του ομίλου Καστελόριζο. Θα πάτε και θα ξαναπάτε και κάθε φορά θα ανακαλύπτετε και κάτι διαφορετικό. Άγγ. Μεταξά 38, 2108944430, www.raminoresto.gr 


Nami Sushi 

Nami Sushi

Nami Sushi

Nami Sushi

“Nami” στα ιαπωνικά σημαίνει «κύμα». Ένα κύμα που έγινε ιδέα και άποψη, αλλά και έργο τέχνης στο πιάτο σας. Το Nami sushi restaurant, μια δημιουργία του Αλέξη Αγγελίδη, η εμπειρία του οποίου στο design βρίσκεται παντού στο χώρο, είναι ένα εστιατόριο με παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα, με το σούσι στα καλύτερά του. Είναι, επίσης, μια temakeria. Η λέξη temaki προέρχεται από το “te” που σημαίνει χέρι και από το “maki”, δηλαδή το sushi roll. Ένα είδος sushi πολύ δημοφιλές στην Ιαπωνία που οι άνθρωποι του Nami το δημιουργούν εξαιρετικά, σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Στο Nami τα πάντα είναι φρέσκα, τα ψάρια κατά κύριο λόγο από τις ελληνικές θάλασσες, η ατμόσφαιρα σχεδόν μυστικιστική. Θα απολαύσετε εξαιρετικά πιάτα, από ορεκτικά προτείνουμε το gyoza με γαρίδες, στα κυρίως ο σολωμός teriyaki είναι ένα θαύμα, το usuzukuri, με τόνο, λαυράκι ή τσιπούρα ή και με τα τρία μαζί, είναι έμπνευση. Μαζί με αυτά, το μενού θα σας προτείνει και κάποια πιάτα με κρέας, πάντα βάσει της ιαπωνικής κουλτούρας, σαν το φιλέτο μοσχάρι teriyaki. Στον ίδιο χώρο και το bar, με τα κοκτέιλ που έχει επιμεληθεί ο Αχιλλέας Πουλημένος να ταιριάζουν απόλυτα με το φαγητό, έχοντας ως βάση το σάκε και συστατικά όπως τους φρέσκους χυμούς, τα αρώματα από ανθόμελο, τα μπαχάρια, τη λεβάντα και τόσα άλλα. Όλα αυτά υπό τους ήχους ατμοσφαιρικής soul και jazz μουσικής, που δένει απόλυτα. Nami, λοιπόν, ένας χώρος ξεχωριστός, με ενέργεια, ευγένεια και φινέτσα, για ένα ταξίδι σε ένα κόσμο μαγικό. Κύπρου 65, 2108985555, www.namisushi.gr, fb: NamiTemakeria 


Opus Inner Pleasure

Opus Inner Pleasure

Opus Inner Pleasure

Opus Inner Pleasure

All day αγαπημένος προορισμός στη Γλυφάδα, σε «απόσταση ασφαλείας» από τη θορυβώδη Ζησιμοπούλου, που κάθε ώρα της ημέρας θα σας δώσει και κάτι διαφορετικό. Ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφέ και χορταστικά πρωινά, ιδανικό για ένα διάλειμμα από τα ψώνια ή για ένα business meeting, ενώ στη συνέχεια η κουζίνα του θα σας προτείνει καλοφτιαγμένες μεσογειακές γεύσεις, πάντα με άριστα υλικά και πρώτες ύλες. Οι άνθρωποί του είναι φιλικοί και εξυπηρετικοί, η διακόσμηση και ο χώρος εντυπωσιάζουν, αλλά πλησιάζει το βράδυ και η διασκέδαση αποτελεί must λέξη για τους θαμώνες του, που ξέρουν καλά να κάνουν τη νύχτα μέρα. Κάθε Τετάρτη το Opus υποδέχεται αγαπημένους καλλιτέχνες στις Unplugged Wednesdays, ενώ οι Πέμπτες έχουν BeLoved Party! Oι Κυριακές από νωρίς με το Greek Royale Party είναι αφιερωμένες στην ελληνική μουσική! Να γίνετε φίλοι στο facebook για να μαθαίνετε εγκαίρως όλα τα events! Άγγ. Μεταξά 48 & Πανδώρας 9, 2108980050, www.opus-glyfada.gr, fb: OPUS Inner Pleasure 


Shopping

Phat Soles

Phat Soles

Phat Soles

Phat Soles

Αν θέλεις να είσαι διαφορετικός, αυτός είναι ο προορισμός σου, καθώς το Phat Soles άνοιξε το 2007 και ήταν η πρώτη sneakers boutique στην Ελλάδα. Εδώ θα βρεις sneakers όλων των γνωστών brands της αγοράς, όπως adidas, Nike, New Balance, Puma, Karhu, σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, αλλά και ιδιαίτερες limited συλλογές. Μη διστάσεις να ρωτήσεις τα παιδιά για όλα τα νέα μοντέλα και τις νέες τάσεις και να δεις που θα έρχεσαι εδώ για να μαθαίνεις και να βλέπεις ό,τι πιο νέο κυκλοφορεί. Σύντομα θα μπορείς να ψωνίζεις και online. Α.Μεταξά 27-29, Γλυφάδα, 2108940340, Ερμού & Κορνάρου 7, Αθήνα, www.phatsoles.com, fb: Phat Soles, 2103310073


FRED

FRED

FRED

FRED

Τα παπούτσια αντικατοπτρίζουν τη διάθεση μιας γυναίκας λέει ένα ρητό. Ευτυχώς που στα FRED βρίσκεις τη μεγαλύτερη ποικιλία παπουτσιών για κάθε σου διάθεση και περίσταση! H συλλογή AW’17 Collection, η οποία σε λίγες ημέρες θα ολοκληρωθεί, όπως πάντα απευθύνεται σε γυναίκες που ξέρουν να υποστηρίζουν το μοναδικό τους στιλ. Υπέροχα σχέδια και πολλά χρώματα που ακολουθούν την τελευταία λέξη της μόδας και ολοκληρώνουν μοναδικά κάθε ντύσιμο. Η σταθερή ποιότητα και η απίστευτη ποικιλία των παπουτσιών θα σε κάνουν να κολλήσεις! Πλατεία Εσπερίδων, Γλυφάδα, 2121059183, www.keepfred.gr


New Cult

New Cult

New Cult

New Cult

Όποιον κι αν ρωτήσεις στη Γλυφάδα, ξέρει τι σημαίνει New Cult – ό,τι ηλικία και να έχει, όποιο κι αν είναι το στιλ του. Το ή μάλλον τα New Cult είναι σήμα κατατεθέν των νοτίων προαστίων και όχι μόνο. Έχουν ντύσει γενιές και γενιές και καταφέρνουν με επιτυχία να παραμένουν σταθερά ένας από τους top shopping προορισμούς της Γλυφάδας. 

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες τα New Cult φέρνουν σταθερά ό,τι πιο φρέσκο κυκλοφορεί στο χώρο της casual μόδας. Το original street ύφος τους με τα χρόνια εξελίχθηκε σε ένα υβρίδιο street και premium wear, με αποτέλεσμα τα New Cult όχι μόνο να αποκτούν συνεχώς νέο κοινό, αλλά να κρατούν και το loyal κοινό τους από τα 90s, τους παλιούς skaters και hip hopers που πλέον μεγάλωσαν και το στιλ τους είναι περισσότερο casual.

Στα τρία καταστήματα New Cult εξαπλώνεται μία μοναδική ποικιλία fashion brands, από τα πιο δημοφιλή μέχρι τα πιο ψαγμένα. Στο Street Store (Αγγ. Μεταξά 9) θα βρεις καθαρά street και sporty επιλογές από τα μεγαλύτερα brands όπως Adidas, Fjallraven, Nike, Crooks & Castles, Sprayground, Cayler & Sons και Burton, αλλά και από brands όπως Two Angle και Staple Pigeon που ενώ κάνουν θραύση στο εξωτερικό, εδώ τα βρίσκεις μόνο στα πιο προχωρημένα καταστήματα όπως τα New Cult. Εκτός από ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, όμως, στο Street Store θα βρεις επίσης decks και εξοπλισμό για το skate σου, spray για να αφίσεις το δικό σου εικαστικό στίγμα στην πόλη και άλλα μικρά αξεσουάρ.

Στον αριθμό 11 της Αγγ. Μεταξά, εντός του εμπορικού κέντρου, βρίσκεται το Supreme Store που έχει επιλογές σε πιο urban ύφος. Εκεί, μεταξύ άλλων, θα βρεις την πολυαγαπημένη Vans, τη σταθερή αξία Levi’s jeans και την ιδιαίτερη Cheap Monday. Δώσε βάση όμως: εάν το στιλ σου είναι απλό και ψάχνεις ρούχα με ενδιαφέροντα graphics και σχέδια που δεν κυκλοφορούν ευρέως, στο Supreme Store θα ανακαλύψεις τα brands Chunk και Smithy’s με τα οποία και θα «κολλήσεις» (thank us later).

Τώρα, για τους πιο premium τύπους η New Cult έχει και το αντίστοιχο Premium Store στην είσοδο της ίδιας στοάς (επίσης νούμερο 11 της Αγγ. Μεταξά). Εκεί θα βρεις πιο premium επιλογές για τον άνδρα και τη γυναίκα από γνωστά fashion brands όπως Replay, Superdry και UGG, αλλά και ανερχόμενα brands που ήδη έχουν κερδίσει το ελληνικό κοινό όπως Khujo (δοκίμασε τα μπουφάν!), Dstrezzed (top για ανδρικά πουκάμισα και chinos) και The Pack Society (premium σακίδια που δεν μοιάζουν με ό,τι άλλο κυκλοφορεί).

Για τους παραπάνω λόγους –αλλά και πολλούς ακόμα που σε αφήνουμε να ανακαλύψεις μόνος/η σου–, μία βόλτα στη Γλυφάδα δεν είναι ολοκληρωμένη εάν δεν περάσεις από τουλάχιστον ένα από τα New Cult Stores. Κι αν δεν σε βγάλει ο δρόμος σύντομα, τσέκαρε το e-shop τους www.newcult.gr όπου αυτή την περίοδο ανεβαίνουν καθημερινά νέα προϊόντα από τα αγαπημένα σου επώνυμα brands! New Cult Street Store, Άγγ. Μεταξά 9, New Cult Supreme Store, Άγγ. Μεταξά 11 (εντός εμπορικού κέντρου), New Cult Premium Store, Άγγ. Μεταξά 11. Facebook: @NewCult Gr, Instagram: @newcultgr


C' est Bon

C' est Bon

C' est Bon

C' est Bon

Ήρθε η στιγμή να γνωρίσεις το ιδανικό μέρος για να ψωνίσεις ποιοτικά ρούχα, παιχνίδια και διακοσμητικά τζιτζιμπλίκια για τα παιδιά, τα ανίψια και τα βαφτιστήρια σου. Η Ζωή άνοιξε αυτό το Kids Concept Store έχοντας στο μυαλό της όλα εκείνα που θα ήθελε η ίδια σαν μαμά να αγοράζει για τα παιδιά της. Ρούχα από οργανικό βαμβάκι, παιχνιδιάρικα αξεσουάρ και ιδιαίτερα διακοσμητικά που ακολουθούν το τρίπτυχο «παιδί-ασφάλεια-design». Εδώ θα βρεις λίγα αλλά premium τεμάχια ανά είδος, τα οποία όταν εξαντλούνται αντικαθίστανται από νέους κωδικούς και έτσι όλα ανανεώνονται διαρκώς. Ένας παράδεισος καλόγουστων και ιδιαίτερων αντικειμένων για παιδιά που δίνει έμφαση στην ποιότητα και κρατά τις τιμές προσιτές. Α. Μεταξά 33 (Florida Mall, ισόγειο), fb/instagram : cestbonstore

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ