- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα σχέδια
Το Holocaust Memorial Museum and Education Center For Human Rights είναι ένας φόρος τιμής στην εβραϊκή κοινότητα της πόλης
Ναι, σε τρία χρόνια. Τότε θα αποπερατωθεί και θα δοθεί προς χρήση και επίσκεψη το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Το Holocaust Memorial Museum and Education Center For Human Rights, όπως είναι το πλήρες όνομά του. Όχι μόνο ένας φόρος τιμής στην πολυπληθή εβραϊκή κοινότητα της πόλης, της «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» όπως ονομαζόταν στο παρελθόν, μιας και έως το 1940, προ ναζιστικού πογκρόμ δηλαδή, ζούσαν εδώ 50.000 Εβραίοι, αλλά κι ένα κέντρο μνήμης και εκπαίδευσης ενάντια στο μίσος και τον ολοκληρωτισμό. Στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, εκεί που «από εδώ ως τα διυλιστήρια ο αέρας βρωμάει», όπως στο τραγούδι «Μοτοκούζι» των Στέρεο Νόβα, μια ανάσα από το λιμάνι αλλά και τον «σταθμό» της σημερινής Κτηνιατρικής, μα τότε κέντρο διαλογής της φυλής των Δαυίδ για τα κτηνώδη στρατόπεδα του Άουσβιτς και του Μπέργκεν - Μπέλσεν. Εκεί που τις νύχτες οι τραβεστίνοι βγαίνουν για μεροκάματο και τις μέρες παιδιά ανέμελα πάνε για shopping ή σινεμά στο mall του One Salonica. Εκεί θα αναγερθεί το μουσείο.

Μυρίζει εγκατάλειψη μια ζωή αυτή η περιοχή παρόλο που κάποτε τα σχέδια ανάπλασης τής έταζαν μεγαλεία οικιστικά και αναπτυξιακά. Όμως το 2020 όλα θα αλλάξουν. Γιατί νομοτελειακά, χαζεύοντας τις μακέτες και τους φωτορεαλισμούς αυτού του έργου, το ανθρώπινο, το ουμανιστικό και το κοσμοπολίτικο πρόσωπο της πόλης θα καθρεφτίζεται εντός αλλά και γύρω του. Για το υπό ανέγερση Μουσείο το μπάτζετ πάει ως εξής: δέκα εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και άλλα τόσα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μια έκταση που παραχωρήθηκε από την Κρατική Εταιρεία Σιδηροδρόμων στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Συγκινητικά μεγαλειώδες, φανός θυέλλης ενάντια στις καταιγίδες της λήθης και της μισαλλοδοξίας, το μουσείο αυτό έρχεται για να απαλύνει, να διαφωτίσει και να εξάρει την ανοχή και την ανεκτικότητα, ειδικά σε μια εποχή που πανευρωπαϊκά και παγκόσμια μοιάζει τόσο φοβική απέναντι σε διαφορετικούς θεούς και αίματα από τα «δικά μας». Αλελούια Hallelujah.

Τα σχέδια του Holocaust Memorial Museum and Education Center for Human Rights ανήκουν στα αρχιτεκτονικά γραφεία EK A Efrat - Kowalsky Architects (Ισραήλ) και Heide & Von Beckerath (Γερμανία). Τα νέα επεξεργασμένα τελικά σχέδια θα παρουσιαστούν από το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ισραηλιτική Κοινότητα στις 27 Ιανουαρίου (Διεθνής, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι «πάνκηδες» του Μεσαίωνα, τα βέβηλα τραγούδια του 12ου, ο θείος Έρνεστ και ο Φιντέλ, στην Αλεξάνδρου Σβώλου
Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, το «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης μάς καλεί στο Pink Together, αποδεικνύοντας ότι η φροντίδα του εαυτού μας παραμένει μια πράξη αγάπης
Η ανάπλαση του ΦΙΞ και το μεσοπολεμικό αποτύπωμα του Brick Expressionism στη Θεσσαλονίκη
Χάρη, μίλα λίγο για Θεσσαλονίκη που θέλω κάτι να δω!
Ο Χάρης Θεοφράστου εκστασιάζεται όταν ακούει να ουρλιάζουν τα πιτσιρίκια από τα σχολεία της Ικτίνου
Τράπεζες, καπνός, μνήμες, σαμπάνιες και Kodak
Η εμπειρία ενός Silent Book Party
Τελικά, χαρακτηρίζει τον Θεσσαλονικιό το «χαλαρά»;
Mήπως πολυτέλεια στην πόλη είναι απλώς η ελευθερία να συνυπάρχουμε;
Αστικές διαδρομές με τη δημοσιογράφο, ραδιοφωνική παραγωγό και συγγραφέα
Ζωγραφικές δίπλα στη θάλασσα από την πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού Mataroa
Ένα «πράσινο» αίνιγμα της Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη αποκτά μια διαφορετική έκθεση για τη street art
Έρωτες και λαγνείες στους 45 βαθμούς Κελσίου
Η γοητεία του vintage design στο Junk Shop της Καλαμαριάς
Από το μετρό και το FlyOver μέχρι το λιμάνι, τη ΔΕΘ και τις νέες υποδομές υγείας, ένα μεγάλο επενδυτικό κύμα μεταμορφώνει την πόλη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.