- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
Αυτή είναι η συνήθεια των χιμπατζήδων μετά τη σεξουαλική πράξη - γιατί ξέρουν να φροντίζουν το σώμα τους
Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ρίχνει φως στις πρακτικές υγιεινής τους


Η συνήθεια των χιμπατζήδων μετά τη σεξουαλική πράξη - Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ρίχνει φως στις εντυπωσιακές πρακτικές υγιεινής τους
Οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που έχουν μια σειρά από συνήθειες υγιεινής, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει και στο παρελθόν ότι οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν έντομα για να περιποιηθούν τις πληγές τους και τις πληγές των άλλων, ενώ οι ουρακοτάγκοι έχουν παρατηρηθεί να περιποιούνται τις πληγές τους με χυμούς και μασημένα φύλλα φυτών με γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης οι χιμπατζήδες σκουπίζουν τα οπίσθιά τους και καθαρίζονται ακόμη και μετά τη σεξουαλική πράξη. H μελέτη προσφέρει νέες γνώσεις σχετικά με την εν λόγω συμπεριφορά στους χιμπατζήδες, αποκαλύπτοντας ότι και αυτοί εφαρμόζουν μασημένο φυτικό υλικό στις πληγές τους, και υποδηλώνει ότι η φροντίδα που σχετίζεται με την υγεία θα μπορούσε να είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ αυτών των πρωτευόντων απ' ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
"Εμείς οι άνθρωποι θέλουμε να φανταζόμαστε τους εαυτούς μας μοναδικούς με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Και νομίζω ότι για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι η υγειονομική περίθαλψη ήταν ένας από αυτούς τους τρόπους με τους οποίους εμείς οι άνθρωποι είμαστε ξεχωριστοί", δήλωσε η δρ Elodie Freymann, μία από τις συγγραφείς της μελέτης.
Αλλά, πρόσθεσε, οι μελέτες, δείχνουν ότι τα ζώα στη φύση γνωρίζουν πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους - και να χρησιμοποιούν τέτοιες δεξιότητες σε άλλους - όταν είναι άρρωστα ή τραυματισμένα.
Αυτό, πρόσθεσε η Freymann, δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην προέλευση των σύγχρονων ανθρώπινων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και στην πολυσυζητημένη ιδέα ότι τα μη ανθρώπινα ζώα είναι ικανά για ενσυναίσθηση ή αλτρουισμό.
«Νομίζω ότι όσο περισσότερο βρίσκουμε περιπτώσεις ζώων που βοηθούν το ένα το άλλο χωρίς άμεσο όφελος για τα ίδια, τόσο περισσότερο συγκεντρώνουμε στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό είναι κάτι που επίσης δεν είναι τόσο μοναδικά ανθρώπινο όσο πιστεύαμε κάποτε», είπε.
Γράφοντας στο περιοδικό Frontiers in Ecology and Evolution, η Freymann και οι συνεργάτες της αναφέρουν πώς μελέτησαν τις κοινότητες Sonso και Waibira των χιμπατζήδων της ανατολικής Αφρικής στο δάσος Budongo της Ουγκάντα.
Η ομάδα συνδύασε τις παρατηρήσεις από μια περίοδο τεσσάρων μηνών για κάθε κοινότητα με παρατηρήσεις της κοινότητας Sonso που καταγράφηκαν επί τρεις δεκαετίες.
Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι οι χιμπατζήδες συνήθως τραυματίζονταν είτε από μάχες μεταξύ τους είτε από παγίδες, ενώ η ομάδα εντόπισε 23 περιπτώσεις αυτοφροντίδας για τις πληγές και στις δύο κοινότητες, που κυμαίνονταν από το γλείψιμο των πληγών, το ταμπονάρισμα με φύλλα και το πάτημα με τα δάχτυλα, μέχρι την εφαρμογή μασημένων φύλλων.
«Ορισμένα από τα φυτά που οι χιμπατζήδες φαίνεται να στοχεύουν να εφαρμόζουν στις δικές τους πληγές έχουν γνωστές ιδιότητες επούλωσης πληγών και επίσης έχουν γνωστές βιοδραστικές ιδιότητες που σχετίζονται με την επούλωση πληγών ή την πρόληψη κατά της μόλυνσης», δήλωσε η Freymann, αν και δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν οι χιμπατζήδες είχαν επίγνωση αυτών των ιδιοτήτων.
Οι χιμπατζήδες ασχολήθηκαν και με άλλες μορφές αυτοφροντίδας, όπως το να χρησιμοποιούν φύλλα για να σκουπίζουν τα γεννητικά τους όργανα μετά τη σεξουαλική πράξη καθώς και να αφαιρούν παγίδες από τον εαυτό τους.
Η ομάδα βρήκε επίσης περιπτώσεις χιμπατζήδων στην κοινότητα Sonso που βοηθούσαν ο ένας τον άλλον - ακόμη και όταν δεν είχαν σχέση - με ενέργειες όπως η αφαίρεση παγίδας, η περιποίηση πληγών και - σε μια περίπτωση - το σκούπισμα του πέους ενός συνομηλίκου τους μετά το σεξ.
Η Δρ Caroline Schuppli, του Ινστιτούτου Max Planck για τη Συμπεριφορά των Ζώων στη Γερμανία, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η έρευνα είναι πολύτιμη και κατατοπιστική και θα βοηθήσει τους μελλοντικούς ερευνητές να καθοδηγήσουν τον εντοπισμό βασικών συμπεριφορών στο πεδίο.
Η Schuppli σημείωσε επίσης ότι η ύπαρξη τέτοιων συμπεριφορών στους χιμπατζήδες έχει επιπτώσεις στην προέλευση της υγειονομικής περίθαλψης στους ανθρώπους.
«Νομίζω ότι σημαίνει σίγουρα ότι οι γνωστικές ικανότητες που χρειάζονται για την εκτέλεση αυτών των συμπεριφορών, είναι κοινές μεταξύ ανθρώπων και χιμπατζήδων», δήλωσε. «Και είναι πολύ πιθανό ότι οι κοινοί μας πρόγονοι είχαν ήδη αυτές τις ικανότητες».
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιστορική γέννηση στο Ζωολογικό Κήπο του Μαϊάμι
Αποκαλύψεις για τον ρόλο της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και πολιτικών παραγόντων
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τις γευστικές ενώσεις στα μούρα αρκεύθου, βασικό συστατικό του
Τι ανησυχεί τους επιστήμονες
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέγονται επί πέντε δεκαετίες
Τι αναφέρει έρευνα που πραγματοποιήθηκε
Έρευνα δείχνει ανησυχητική επιδείνωση ξηρασιών και πλημμυρών παγκοσμίως, ξεπερνώντας τις προβλέψεις
Μετακίνηση σε μολυσμένες περιοχές συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο - Ανάγκη για παρεμβάσεις
Το νέο project που «χτίζεται» με τα υπέρ και τα κατά του
Αναγκαιότητα η συνδυασμένη προσέγγιση που συνδέει πολιτική, τεχνολογία και κοινωνική συμμετοχή
Επειδή η αιολική ενέργεια δεν είναι μόνο πράσινη, είναι και δίκαιη!
Μείωση εκπομπών, χαμηλότερο κόστος, περισσότερες θέσεις εργασίας
Έχουμε φωτιές, πλημμύρες, οικολογικές καταστροφές – τώρα έχουμε και έναν όρο που περιγράφει το άγχος που μας προκαλούν
Μια συνέντευξη για τις αθέατες συνδέσεις της κατανάλωσης
Προτάσεις, καλές πρακτικές και παραδείγματα, για το σήμερα και την επόμενη μέρα
Τις συσκευές μας, από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη, μπορούμε να τις ανακυκλώσουμε σε πάνω από 16.000 σημεία συλλογής σε όλη τη χώρα
Η νέα καμπάνια της εταιρείας μάς προτρέπει να της «βγάλουμε το λάδι»
Υπεύθυνα και ουσιαστικά βήματα προς τον ενεργειακό μετασχηματισμό της
Tο όραμα πίσω από τη δράση «Η Ενέργειά σου, για τη Φροντίδα του Υμηττού»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.