Περιβαλλον

Παγκόσμια Ημέρα Υγρoτόπων, 2 Φεβρουαρίου: Τα πολύτιμα οικοσυστήματα του πλανήτη

«Οι υγρότοποι είναι εξαιρετικά σημαντικά οικοσυστήματα. Υποστηρίζουν πολλές μορφές ζωής και επίσης έχουν για τους ανθρώπους και πολλές διαφορετικές αξίες»

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγρoτόπων
Λευκοτσικνιάδες και Μαυροπελαργοί © Hans Glader

Παγκόσμια Ημέρα Υγρoτόπων: Η Περιβαλλοντολόγος Ελένη Γαληνού μιλά στην ATHENS VOICE για την αξία των υγροτόπων και τηv προσφορά τους στο φυσικό περιβάλλον

Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων η σημερινή και στην πραγματικότητα οι υγρότοποι αποτελούν ιδιαίτερα πολύτιμα οικοσυστήματα για τον πλανήτη μας αφού ουσιαστικά υποστηρίζουν μια ευρεία ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Οι υγρότοποι αποτελούν οάσεις ζωής και παράλληλα  «καταφύγιο» για πολλά είδη φυτών και ζώων. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η Περιβαλλοντολόγος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ΒΑ Αιγαίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ελένη Γαληνού εξηγεί στην ATHENS VOICE την αξία των υγροτόπων και τηv προσφορά τους στο φυσικό μας περιβάλλον. Παράλληλα, με δεδομένη και την φυσική ομορφιά αυτών των οικοσυστημάτων, μας μιλά για τον μεγαλύτερο Υγρότοπο της Λέσβου αλλά και για μερικά από τα είδη ζωής που φιλοξενούνται γενικότερα στους υγροτόπους του νησιού.

Λιμνοθάλασσα Μέσσων
Λιμνοθάλασσα Μέσσων

Παγκόσμια Ημέρα Υγρoτόπων, 2 Φεβρουαρίου  - Συνέντευξη με την Ελένη Γαληνού

Ποια είναι η σημασία των υγροτόπων για το ευρύτερο οικοσύστημα;
Οι υγρότοποι είναι εξαιρετικά σημαντικά οικοσυστήματα. Υποστηρίζουν πολλές μορφές ζωής και επίσης έχουν για τους ανθρώπους και πολλές διαφορετικές αξίες. Η σημασία τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς είναι από τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα στον κόσμο: μεταξύ του 1970 και του 2015 περίπου το 35% των υγροτόπων έχει χαθεί και συνεχίζει να χάνεται με αυξανόμενο ρυθμό, μάλιστα 3 φορές μεγαλύτερο από αυτόν που χάνονται τα δάση!

Έλος Παρακοίλων
Έλος Παρακοίλων

Τι προσφέρουν ουσιαστικά στο περιβάλλον;
Οι υγρότοποι είναι το περιβάλλον μας! Μια από τις διαφορετικές μορφές που αυτό μπορεί να έχει. Αποτελούν, όπως λέγεται, «βιολογικά υπερ-συστήματα (supersystems)» καθώς σε αυτούς υπάρχει σχετικά ρηχό νερό, με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία, που οδηγεί σε υψηλή πρωτογενή παραγωγή και την υποστήριξη μεγάλου πλήθους και ποικιλίας ζωντανών οργανισμών.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Λέσβου. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;
Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ολόκληρος ο Κόλπος της Καλλονής, δηλαδή η θάλασσα που αυτός περικλείει μαζί με όλους τους υγροτόπους που βρίσκονται στα παράλιά του ή κοντά σε αυτά. Όμως μεγαλύτερος ξεχωριστός υγρότοπος είναι αυτός της Αλυκής Καλλονής που βρίσκεται στην κορυφή του. Πρόκειται για μια αλυκή που μαζί με τα έλη αλμυρού και γλυκού νερού που βρίσκονται γύρω της, σχηματίζουν έναν πολύ σημαντικό υγρότοπο, ειδικά αν αναλογιστούμε πως δε βρισκόμαστε σε ηπειρωτική περιοχή αλλά σε ένα νησί του Αιγαίου.

Μεσογειακά εποχιακά τέλματα στην Αλυκή Καλλονής
Μεσογειακά εποχιακά τέλματα στην Αλυκή Καλλονής

Πείτε μας μερικά είδη ζώων και πτηνών που ζουν στους υγροτόπους του νησιού;
Οι υγρότοποι υποστηρίζουν τα δικά τους μοναδικά ζώα που δεν μπορούμε να τα βρούμε μακριά τους: αμφίβια, ερπετά, ψάρια, έντομα, πουλιά κ.ά. Τα γνωστότερα πουλιά στους υγροτόπους της Λέσβου είναι τα Φοινικόπτερα (Φλαμίνγκο), καθώς όλο το χρόνο μπορεί κανείς να δει γύρω από τον Κόλπο Καλλονής περίπου 800-1.400 πουλιά. Ξεχωριστά είδη είναι ο Μαυροπελαργός, η Καστανόπαπια, η  Αβοκέτα, ο Καλαμοκανάς, το Ποταμογλάρονο, το Νανογλάρονο, η Πετροτουρλίδα, το Αργυρογλάρονο, κ.ά. Άλλα σημαντικά ζώα, είναι τα δύο είδη χελώνας του γλυκού νερού (Γραμμωτή και Στικτή Νεροχελώνα), ο Πηλοβάτης (ένα είδος φρύνου), ο Ασιατικός Βάτραχος,  δύο είδη νερόφιδων (Βαλτόφιδο και Νερόφιδο) και πολλά είδη από λιβελούλες, πολλές από τις οποίες με κύρια εξάπλωση στην Ασία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ