- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Calilo: To πολυτελές θέρετρο της Ίου εντάσσεται στον παγκόσμιο χάρτη της τουριστικής βιωσιμότητας
Ένα σύγχρονο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που υποστηρίζει τον αειφόρο τουρισμό στην Ελλάδα
Το Calilo Resort στην Ίο συγκαταλέγεται σε ένα από τα 11 καλύτερα βιώσιμα ξενοδοχεία στον κόσμο στην ταξιδιωτική στήλη του Αμερικανικού περιοδικού Veranda
Βιωσιμότητα. Μία έννοια που φαίνεται να μας απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και σίγουρα δεν πρόκειται για μία ακόμη τάση της εποχής που αναμένεται να ξεχαστεί με τον «κώδωνα» του επόμενου κινδύνου. Αντίθετα, αποτελεί στάση ζωής που υιοθετείται όλο και περισσότερο, είτε σε ατομικό επίπεδο -βιώσιμο νοικοκυριό- είτε σε συλλογικό επίπεδο -επίπεδο επιχείρησης, κυβερνήσεων και ολόκληρου του κοινωνικού ιστού, αποδεικνύοντας ότι όποιες μελλοντικές προκλήσεις και αν προκύψουν, η επίτευξη στόχων βιωσιμότητας θα αποτελεί πάντα σημαντικό θέμα της ατζέντας.
Φυσικά, η βιωσιμότητα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες έννοιες και στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, αποτελώντας κριτήριο για την επιλογή προορισμού και καταλύματος για τους σύγχρονους ταξιδιώτες. Τα θέρετρα και τα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διατήρηση και την προστασία του φυσικού τους τοπίου και την ελαχιστοποίηση της παραγωγής αποβλήτων. Φωτεινό παράδειγμα είναι η ανάδειξη ενός ελληνικού καταλύματος στην ταξιδιωτική στήλη του Αμερικανικού περιοδικού Veranda, ως ένα από τα καλύτερα βιώσιμα ξενοδοχεία στον κόσμο, εκπροσωπώντας επάξια το βιώσιμο πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού. Ο λόγος για το Calilo Resort στην Ίο.
Στο παρθένο νησί του Αιγαίου, ένα πολυτελές θέρετρο μιας οικογενειακής επιχείρησης αποτελούμενο από 30 σουίτες, δημιουργήθηκε έχοντας στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του -πλάι στην ιδιωτικότητα την πολυτέλεια και την επαφή με τον πολιτισμό, την τέχνη και την φύση- την αειφορία και τον οικοτουρισμό. Πρόκειται για ένα χώρο που σέβεται το παραδοσιακό ύφος της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, αλλά ταυτόχρονα καινοτομεί καλύπτοντας τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη πάντα με σεβασμό στον πλανήτη. Πώς άλλωστε θα ήταν ένα ξενοδοχείο στο οποίο εναρμονιζόμαστε πλήρως με τη φύση, αν αυτό δεν συμβάδιζε με τις ανάγκες διατήρησης του περιβάλλοντος;
Το Calilo εκτός από ήσυχο καταφύγιο με υψηλά ποιοτικές και πολυτελείς υπηρεσίες με έντονα το αίσθημα της φιλοξενίας, αποτελεί ένα εμπνευσμένο πρόγραμμα διάσωσης του περιβάλλοντος και το όραμα μιας οικογένειας. Κεντρικό σημείο του οράματος του Ομίλου Calilo είναι να αποτελεί ένα σύγχρονο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας τον αειφόρο τουρισμό μέσα από μια περιβαλλοντοκεντρική προσέγγιση. Μια προσέγγιση που φαίνεται στις πρωτοβουλίες για την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού τοπίου της Ίου, αλλά και στην υιοθέτηση διαδικασιών για τη φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Με κινητήριο δύναμη την αγάπη τους για την Ίο και με σεβασμό στη διατήρηση του φυσικού της τοπίου, η οικογενειακή επιχείρηση στηρίχτηκε στο όραμα για ένα προορισμό που θα μεταδίδει τη μαγεία και θετική αύρα του νησιού και που δε θα μοιάζει με κανένα άλλο, και έτσι το 2019 ιδρύθηκε το Calilo. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε στενή συνεργασία με την τοπική κοινότητα παρέχοντας έτσι άμεσα οικονομικά οφέλη στον τόπο τους μέσω της υπεύθυνης τουριστικής ανάπτυξης. Εφαρμόζοντας ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται σε ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή δόμησης, δέσμευσή της οικογένειας είναι να οικοδομήσουν μόλις το 1% των εκτάσεων που έχουν στη διάθεσή τους -και όχι το 10% που προβλέπεται για τουριστικές επενδύσεις-, και να αφήσουν το υπόλοιπο αδόμητο, ακατέργαστο, αυθεντικό. Κατά αυτό τον τρόπο, θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του νησιού προστατεύοντας το από την υπερανάπτυξη και αλλοίωση που ακολουθεί κατά βάση το μαζικό και αλόγιστο τουρισμό.
Παράλληλα, ένα από τα παλαιότερα και πιο δυνατά βιώσιμα project είναι το “Elektra Olive Tree Project”, το οποίο υλοποιείται από τον Όμιλο Calilo από το 2013. Είναι μια πρωτοβουλία προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος με στόχο την αποκατάσταση των οικοτόπων που είχαν προηγουμένως καταστραφεί από τις πυρκαγιές και την αποψίλωση δασών. Μέχρι σήμερα, έχουν φυτευτεί περισσότερα από 68.000 ελαιόδεντρα και θάμνοι- ενώ προγραμματίζονται ακόμα 20.000 για το 2023. Επιπλέον, μέσω αυτού, διασώθηκαν 625 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα (τα περισσότερα από αυτά ηλικίας άνω των 300 ετών), τα οποία επρόκειτο να κοπούν και να πωληθούν για καυσόξυλα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αντ’ αυτού, μεταφέρθηκαν στην Ίο, όπου τους δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία να συνεχίσουν την υπεραιωνόβια ζωή τους. Σημαντικό είναι ότι το 97% από αυτά έχουν επιβιώσει και σήμερα ευδοκιμούν στο νησί που αποτελεί το νέο τους σπίτι.
Σε όλο αυτό συμμετέχουν και οι θαμώνες του Calilo, αφού γίνονται συμμέτοχοι της συνολικής προσπάθειας. Μέσω του εν λόγω προγράμματος, οι επισκέπτες στα καταλύματα του Ομίλου Calilo έχουν την ευκαιρία να υιοθετήσουν ένα από τα αρχαία ελαιόδεντρα, αποκτώντας το προνόμιο να επιλέξουν ένα αρχαιοελληνικό όνομα για να ονοματίσουν το δέντρο τους. Έτσι, η σύνδεση τους με τη φύση αποκτά όνομα και ουσία. Κατά αυτόν τον τρόπο, έρχονται πιο κοντά στην ελληνική φύση και παράδοση, και ταυτόχρονα δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με το νησί, μέσα από τη σχέση τους με την Αφροδίτη, την Ηλέκτρα, τον Ερμή, τη Νιόβη, την Αθηνά και τα υπόλοιπα δέντρα του προγράμματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να επιστρέφουν στο νησί -γιατί ως γνωστόν «γυρνάς εκεί που αγαπάς»-, ενώ έχουν σημειωθεί περιπτώσεις να προβαίνουν σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία και κοινωνία.
Ακόμη, πάνω από το 80% της συνολικής έκτασης των επενδύσεων του Ομίλου σχεδιάζεται να αποτελέσει Περιοχές Προστασίας, όπου διατηρείται ο δασικός χαρακτήρας και το φυσικό ανάγλυφο και απαγορεύεται κάθε μορφή δόμησης. Επιτρέπεται μόνο η κατασκευή έργων αναβάθμισης των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, ενώ οι όποιες επεμβάσεις αποτελούν προϊόν περιβαλλοντικής εκτίμησης, εξαιρετικά περιορισμένης κλίμακας, με χρήση φυσικών υλικών και ελαχιστοποιημένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Το Calilo αναδεικνύεται ανάμεσα στα κορυφαία βιώσιμα ξενοδοχεία, καθώς ο Όμιλος δε σταματάει εκεί και πραγματοποιεί επιπλέον μια σειρά από παράλληλες δράσεις με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Χαρακτηριστικές είναι η κατασκευή δεξαμενών συλλογής βρόχινου νερού για αντιμετώπιση της λειψυδρίας και πυροπροστασία, οι δράσεις κυκλικής οικονομίας, η τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων και το σύστημα διαχωρισμού ανακυκλώσιμων υλικών, όπως και η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στις εγκαταστάσεις του. Επίσης, ο Όμιλος έχει φροντίσει για μια σειρά περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων λειτουργίας του, ενώ σχεδιάζει την υλοποίηση συστήματος παροχής αλμυρού νερού στις κολυμβητικές δεξαμενές, τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για τη μέτρηση περιβαλλοντικού αποτυπώματος και πρόγραμμα μείωσης της πλαστικής ρύπανσης στο νησί.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι δράσεις είναι πολλές και έχουν πολύ θετική επίδραση στον πλανήτη μας και ειδικότερα για τα μικρά νησιά των Κυκλάδων, των οποίων η περιβαλλοντική αναβάθμιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για να προστατευτούν από φαινόμενα όπως λειψυδρία, πυρκαγιές, αλλά και τις συνολικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Είναι φανερό πως η Στρατηγική Επένδυση Εθνικής Σημασίας που πραγματοποιεί ο Όμιλος Calilo στο όμορφο νησί των Κυκλάδων, υλοποιείται μέσα από ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που στηρίζεται στην αναβάθμιση της Ίου. Δεν είναι τυχαίο ότι έως σήμερα o Όμιλος έχει επενδύσει €1,5 εκατ. για δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας, λαμβάνοντας συνεχώς υπόψη τον αντίκτυπο του κοινωνικού και περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.
Το Calilo, η Ίος και κατ’ επέκταση ο ελληνικός τουρισμός προσελκύει επισκέπτες από όλο τον πλανήτη, αποτελώντας παγκόσμιο πόλο έλξης με το ανάλογο ενδιαφέρον από το διεθνή τύπο. Έτσι, το όραμα της οικογένειας πίσω από το Calilo θα παραμείνει ζωντανό στην πίεση του χρόνου. Το Calilo Resort θα αποτελεί έναν κορυφαίο, ποιοτικό και βιώσιμο ταξιδιωτικό προορισμό και η Ίος θα στέκεται σαν όμορφο στολίδι για τις μελλοντικές γενιές των κατοίκων και των επισκεπτών της. Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός τουρισμός θα κατέχει όλες τις προοπτικές για να ηγηθεί της τουριστικής ανάπτυξης παγκοσμίως- ένα παράδειγμα βιωσιμότητας προς μίμηση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.