Περιβαλλον

Αποκατάσταση 165 χιλ. στρεμμάτων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα

H δράση εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δάσος
© Unsplash/ Brian Garrity

 Ταμείο Ανάκαμψης: Αποκατάσταση 165 χιλ. στρεμμάτων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα

Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο με τίτλο «ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ», ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στην αναδάσωση 16.500 εκταρίων (165.000 στρεμμάτων) υποβαθμισμένων, από φυσικές καταστροφές, δασικών οικοσυστημάτων της ελληνικής επικράτειας με στόχο την αποκατάστασή τους, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία του περιβάλλοντος και των υποδομών έναντι φυσικών καταστροφών.

Η δράση ανήκει στον πυλώνα «Πράσινη Μετάβαση», στον Άξονα «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας», με υπουργείο ευθύνης το ΥΠΕΝ (Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ.

Στόχοι του σχεδίου είναι:

• Συμβολή στη στρατηγική της ΕΕ για τα δάση και τον δασικό τομέα
• Αποκατάσταση δασικών οικοσυστημάτων και διακοπή της απώλειας βιοποικιλότητας
• Ρύθμιση των εκπομπών αερίων άνθρακα
• Προστασία ανθρώπινων υποδομών από φυσικές καταστροφές
• Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προώθηση της απασχόλησης

Η δημόσια δαπάνη που προτείνεται προσεγγίζει τα 194 εκατ. ευρώ (ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός ΠΔΕ πάντως ξεπερνά τα 248 εκατ. ευρώ), με τη συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης να ανέρχεται σε 156,44 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πάντως ότι το ΤΑΙΠΕΔ και η μονάδα PPF μέσα στο 2022 έχουν προωθήσει συμβάσεις δεκάδων εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό δεκάδων δρυμών της χώρας αλλά και περιαστικών δασών στην Αττική. Πλέον, προχωρά και η δράση των έργων αναδάσωσης των δρυμών που έχουν καεί το 2021 ή και πιο πίσω.

Στο φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των απαραίτητων κρατικών δασικών φυτωρίων ώστε να αυξηθεί η παραγωγική τους δυναμικότητα και να μπορούν να παράγουν το μέγιστο αριθμό δενδρυλλίων, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για το κύριο έργο των αναδασώσεων του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης. Εκτός από τις παραδοσιακές τεχνικές φύτευσης, θα χρησιμοποιηθούν πειραματικά καινοτόμες λύσεις, όπου είναι δυνατόν, όπως για παράδειγμα με τη χρήση drone.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ