Περιβαλλον

Στο κυνήγι των καυσόξυλων η Δυτική Ευρώπη - Αποψιλώνονται δάση για να βγει ο χειμώνας (βίντεο)

Η ενεργειακή κρίση και ο αγώνας για να γεμίσουν ξύλα τα τζάκια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυξητικές τάσεις για την αποψίλωση δασών στη Δυτική Ευρώπη
Αυξητικές τάσεις για την αποψίλωση δασών στη Δυτική Ευρώπη © Pixabay

Κόβουν δάση στη Δυτική Ευρώπη για να έχουν ξύλα για το τζάκι - Η ενεργειακή κρίση με το φυσικό αέριο καθιστά μονόδρομο τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ολόκληρα δάση αποψιλώνονται στη Δυτική Ευρώπη, καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες αναζητούν τρόπους να αποκτήσουν δωρεάν καύσιμη ύλη, προκειμένου να βγάλουν τον χειμώνα.

Ο υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Μαντέλης, μίλησε στην ΕΡΤ για την ανάγκη οι κυβερνήσεις και οι πολίτες να στραφούν οριστικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, φροντίζοντας παράλληλα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

«Ο κόσμος ψάχνει να βρει φθηνούς και οικονομικούς τρόπους, ούτως ώστε να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες σε θέρμανση και λόγω του επικείμενου χειμώνα» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Είδαμε ότι το ορυκτό αέριο και γενικότερα όλα τα ορυκτά καύσιμα υπόκεινται σε πάρα πολλές γεωπολιτικές συνέπειες με αποτέλεσμα να βιώνουμε ακραίες αυξήσεις στις τιμές αυτών και άρα ακραίες αυξήσεις και στο ενεργειακό μας κόστος».

Μοναδική βιώσιμη λύση οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ενεργειακής πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης, «το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι πρέπει πραγματικά να καταπολεμήσουμε αυτό το παρελθόν μας και την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και να οδηγηθούμε σε εμπροσθοβαρή μέτρα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών, αλλά φυσικά και της εξοικονόμησης ενέργειας. Ένα πάρα πολύ σημαντικός τομέας και ίσως και παραμελημένος θα έλεγα και στη χώρα μας».

Όπως είπε, η πιο φθηνή μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον αποδεδειγμένα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Είναι μονόδρομος να προωθήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται τις ανανεώσιμες πηγές, φυσικά με σεβασμό προς το περιβάλλον. Οι ανανεώσιμες πηγές είναι πηγές περιβαλλοντικού σκοπού και δεν μπορούν άκριτα απλά να αναπτυχθούν» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας οτι «με τις σωστές επενδύσεις τόσο σε ανανεώσιμες πηγές, τόσο όσο και σε συστήματα αποθήκευσης, θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Αποψιλώνουν δάση για να ζεσταθούν στη Δυτική Ευρώπη | 19/12/22 | ΕΡΤ

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τελικά για να μπει πλαφόν στο φυσικό αέριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ