Η Ευρώπη μειώνει τις επιδοτήσεις για την καύση δέντρων
Στο πλαίσιο της γενικής οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η ΕΕ περιορίζει τις επιδοτήσεις για την καύση δέντρων στο πλαίσιο της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να τερματιστούν οι δημόσιες επιδοτήσεις για την περιβαλλοντικά καταστροφική πρακτική της καύσης δέντρων για καύσιμα, αλλά οι ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι τα σχέδια κινδυνεύουν να είναι «πολύ λίγα και πολύ αργά».
Ψηφίζοντας τροπολογία για την οδηγία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να «μειωθεί σταδιακά» το μερίδιο των δέντρων που υπολογίζεται ως ανανεώσιμη ενέργεια στους στόχους της ΕΕ. Όμως απέφυγαν να ορίσουν ημερομηνίες για τη μείωση της καύσης «πρωτογενούς ξύλου». Απέρριψαν τις εκκλήσεις για πλήρη σταδιακή κατάργηση μιας μορφής παραγωγής ενέργειας που οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι απελευθερώνει περισσότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ό,τι η καύση φυσικού αερίου ή άνθρακα.
Η ΕΕ θέλει να επεκτείνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατό, καθώς επιδιώκει να επιταχύνει την πράσινη μετά βαση και να τερματίσει την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν το 45% της ενέργειας της ΕΕ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.
Πίσω από αυτόν τον πρωταρχικό στόχο, η προσπάθεια της Ευρώπης για βιοενέργεια έχει προκαλέσει αυξανόμενη ανησυχία. Περισσότεροι από 500 επιστήμονες κάλεσαν πέρυσι τους ηγέτες της ΕΕ και του κόσμου να τερματίσουν τις επιδοτήσεις για την καύση ξύλου.
«Υπήρξε μια λανθασμένη κίνηση για την κοπή ολόκληρων δέντρων ή για την εκμετάλλευση μεγάλων τμημάτων ξυλείας για βιοενέργεια, απελευθερώνοντας άνθρακα που διαφορετικά θα παρέμενε κλειδωμένος στα δάση», αναφέρεται στην επιστολή.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η μεγάλη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλείται από την κοπή των δέντρων δημιουργεί ένα «χρέος άνθρακα» που ο κόσμος δεν έχει χρόνο να αποπληρώσει. «Τα δέντρα είναι πιο πολύτιμα ζωντανά παρά νεκρά τόσο για το κλίμα όσο και για τη βιοποικιλότητα», έγραψαν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.