Περιβαλλον

Η Ευρώπη μειώνει τις επιδοτήσεις για την καύση δέντρων

Στο πλαίσιο της γενικής οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κομμένα δέντρα
Κομμένα δέντρα © Unsplash

Η ΕΕ περιορίζει τις επιδοτήσεις για την καύση δέντρων στο πλαίσιο της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να τερματιστούν οι δημόσιες επιδοτήσεις για την περιβαλλοντικά καταστροφική πρακτική της καύσης δέντρων για καύσιμα, αλλά οι ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι τα σχέδια κινδυνεύουν να είναι «πολύ λίγα και πολύ αργά».

Ψηφίζοντας τροπολογία για την οδηγία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να «μειωθεί σταδιακά» το μερίδιο των δέντρων που υπολογίζεται ως ανανεώσιμη ενέργεια στους στόχους της ΕΕ. Όμως απέφυγαν να ορίσουν ημερομηνίες για τη μείωση της καύσης «πρωτογενούς ξύλου». Απέρριψαν τις εκκλήσεις για πλήρη σταδιακή κατάργηση μιας μορφής παραγωγής ενέργειας που οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι απελευθερώνει περισσότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ό,τι η καύση φυσικού αερίου ή άνθρακα.

Η ΕΕ θέλει να επεκτείνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατό, καθώς επιδιώκει να επιταχύνει την πράσινη μετά βαση και να τερματίσει την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν το 45% της ενέργειας της ΕΕ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.

Πίσω από αυτόν τον πρωταρχικό στόχο, η προσπάθεια της Ευρώπης για βιοενέργεια έχει προκαλέσει αυξανόμενη ανησυχία. Περισσότεροι από 500 επιστήμονες κάλεσαν πέρυσι τους ηγέτες της ΕΕ και του κόσμου να τερματίσουν τις επιδοτήσεις για την καύση ξύλου.

«Υπήρξε μια λανθασμένη κίνηση για την κοπή ολόκληρων δέντρων ή για την εκμετάλλευση μεγάλων τμημάτων ξυλείας για βιοενέργεια, απελευθερώνοντας άνθρακα που διαφορετικά θα παρέμενε κλειδωμένος στα δάση», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η μεγάλη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλείται από την κοπή των δέντρων δημιουργεί ένα «χρέος άνθρακα» που ο κόσμος δεν έχει χρόνο να αποπληρώσει. «Τα δέντρα είναι πιο πολύτιμα ζωντανά παρά νεκρά τόσο για το κλίμα όσο και για τη βιοποικιλότητα», έγραψαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ