Περιβαλλον

EcoFest 2021 στις 4, 5 και 6 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας Σπύρος Παπαευθυμίου μοιράζεται το όραμα του Eco Fest

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
EcoFest 2021

Συνέντευξη του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, Σπύρου Παπαευθυμίου για το EcoFest

H Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) διοργανώνει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με την Περιφέρειας Αττικής, το EcoFest 2021, ένα τριήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στο περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις πράσινες πόλεις. Θα λάβει χώρα στις 4, 5 και 6 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, με στόχο κάθε άνθρωπος να καταστεί κοινωνός περιβαλλοντικού πολιτισμού. Mε αφορμή το γεγονός, ο πρόεδρος της ΗΑΕΕ Σπύρος Παπαευθυμίου μας απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις.
 

Κύριε πρόεδρε, ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στην καθημερινότητά μας στην Ελλάδα και πλήττουν το περιβάλλον;
Είναι γεγονός ότι, λίγο ή πολύ, όλοι κάνουμε λάθη στην καθημερινότητα μας, χωρίς να τα συνειδητοποιούμε. Η αλλαγή του τρόπου ζωής δεν είναι εύκολη για κανέναν μας, αλλά υπάρχουν μικρά πράγματα που μπορούμε να ξεκινήσουμε να κάνουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Αρχικά, θα πρέπει να γίνουμε όλοι καλοί γνώστες των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στη συνέχεια, να υιοθετήσουμε πρακτικές που θα επιβαρύνουν λιγότερο τον πλανήτη.  

Έχει η Αθήνα αρκετό πράσινο; Είναι εύκολο να γίνει μια πράσινη πόλη;
Δυστυχώς η Αθήνα έχει το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Για να γίνει μια πόλη πράσινη χρειάζεται πολύ παραπάνω από αύξηση των διαθέσιμων χώρων πρασίνου. Χρειάζεται ο καθένας από εμάς να αποκτήσει οικολογική συνείδηση, να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, για παράδειγμα να χρησιμοποιεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή ακόμα καλύτερα ηλεκτρικό ποδήλατο για τη μετακίνηση του. Από την πλευρά της, η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή αυξάνοντας τους κοινόχρηστους χώρους, αναπτύσσοντας πυκνό δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων, αλλά και πράσινων διαδρομών που συνδυάζουν το περπάτημα με το πράσινο. Αλλά μη μακρυγορώ, καθώς όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά στο EcoFest 2021, αφού η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη μεταξύ άλλων στις Πράσινες Πόλεις.

EcoLiving, EcoMobility, EcoCooking, EcoFun, EcoFashion. Οι έννοιες αυτές τα τελευταία χρόνια μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας ή χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση;
Είναι αλήθεια ότι οι έννοιες αυτές ακούγονται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα μας, αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει στο καθένα μας βίωμα η αλλαγή του τρόπου ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της (EcoLiving, EcoMobility, EcoCooking, EcoFun, EcoFashion) και αυτό θέλουμε να πετύχουμε με το EcoFest. 
To "ΕcoFest 2021” με ιδιαίτερα πλούσιο ενημερωτικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό περιεχόμενο στοχεύει να προσδώσει σημαντική αξία στη διαμόρφωση καθημερινής οικολογικής συνείδησης, ώστε κάθε άνθρωπος να γίνει κοινωνός περιβαλλοντικού πολιτισμού.

Ποιο είναι το όραμά σας και το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από τη Διοργάνωση;
Θα ήθελα να τονίσω ότι η είσοδος είναι ελεύθερη χωρίς κόστος για όλους τους χώρους της διοργάνωσης, γιατί πιστεύουμε ότι όλοι μαζί χωρίς εξαιρέσεις πρέπει να γιορτάσουμε την αλλαγή στον τρόπο ζωής μας. Ο κάθε επισκέπτης, μικρός ή μεγάλος θα έχει την ευκαιρία να ρίξει μια «κλεφτή» ματιά σε ένα πιο πράσινο μέλλον και να οδηγήσει τα πιο σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ένα μοναδικό test drive, να κάνει μια βόλτα με τα ηλεκτρικά ποδήλατα μέσα στα δέντρα σε ειδική e-ride διαδρομή, να φορτίσει το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο με τους καλύτερους φορτιστές της αγοράς, να γνωρίσει το πιο έξυπνο και πράσινο σπίτι του μέλλοντος, να παίξει μπάσκετ και να βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία, κάνοντας pilates και γιόγκα, να μάθει πως ανακυκλώνουμε σωστά, προστατεύοντας το περιβάλλον, να δει από κοντά πως μαγειρεύουμε οικολογικά με διάσημους σεφ, πως ντυνόμαστε σύμφωνα με τις νέες τάσεις στην βιώσιμη και ηθική μόδα, να διασκεδάσει με τις πιο πρωτότυπες δράσεις για παιδιά, που θα ζηλέψουν και οι μεγάλοι, να εντυπωσιαστεί με τα ηλεκτρικά οχήματα τύπου φόρμουλα από ελληνικά πανεπιστήμια, να επιβιβαστεί στο ηλεκτρικό λεωφορείο, να λύσει τις απορίες του για το περιβάλλον με το ρομποτάκι Nao, να θαυμάσει τα εικαστικά έργα, εμπνευσμένα από το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη και να ερευνήσει νέους τρόπους παραγωγής πράσινου καυσίμου και πολλά ακόμη.
Tο φετινό EcoFest 2021 μέσα από πολλές, ξεχωριστές και διασκεδαστικές δράσεις, φιλοδοξεί να δείξει σε μικρούς και μεγάλους πώς μπορούν να «ζήσουν τη ζωή τους στο πράσινο», σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας τους. Όλοι μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο, πράσινο τρόπο ζωής και να αναδείξουμε τη σημασία του περιβαλλοντικού πολιτισμού. Φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε το EcoFest σε ένα θεσμό, στον οποίο κάθε χρόνο θα γιορτάζουμε όλοι μαζί το Περιβάλλον και θα ανακαλύπτουμε μια νέα καθημερινότητα, προωθώντας την βιώσιμη ανάπτυξη και διαμορφώνοντας οικολογική συνείδηση. Στόχος μας είναι να γίνουμε όλοι #Εcoists!


Στο Εco Fest, μέσα από πολυάριθμες δράσεις, βιωματικές εμπειρίες και πλούσιο εκθεσιακό υλικό, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν πράσινες καινοτομίες που πλέον βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινότητά μας (eco-living, eco-mobility, eco-cooking, eco-fun, eco-fashion) θα ενημερωθούν και θα ψυχαγωγηθούν, για να καλλιεργήσουν μια πιο αρμονική σχέση με το περιβάλλον και να χτίσουν οικολογική συνείδηση. Θα υπάρχει και το session των Eco-Stories, όπου πολιτικά πρόσωπα, επιστήμονες και γνωστοί καλλιτέχνες με έμπρακτη περιβαλλοντική δράση και έργο καταθέτουν το δικό τους, προσωπικό αποτύπωμα στην προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να αποτελέσουν πρότυπο οικολογικής ευαισθητοποίησης για κάθε άνθρωπο, πρωτίστως δε για τους νέους, εμπνέοντας το κοινό να αναπτύξει ένα ισχυρό «εγώ» με οικολογική συνείδηση.

Ambassador της διοργάνωσης είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης, η Αντιγόνη Βιντιάδη, η Ντόρα Μακρυγιάννη, Γιώργος Τσούλης και Σταύρος Τσομπανίδης. Θα τιμήσει το EcoFest 2021 με την παρουσία της η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ