Περιβαλλον

Φωτιά στον Σχίνο: Ζώα καίγονται ζωντανά-εκκλήσεις για βοήθεια

«Η φωτιά στο Σχίνο συμβαίνει στη χειρότερη εποχή, όταν τα μωρά είναι ακόμη στις φωλιές τους, και ελάχιστα από τα μικρά πλασματάκια θα γλιτώσουν»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστες σβήνουν τη φωτιά στον Σχίνο

Περιβαλλοντική καταστροφή στον Σχίνο με χιλιάδες ζώα να καίγονται ζωντανά σε αυλές σπιτιών ή εγκλωβισμένα στις φωλιές τους.

Η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στο Σχίνο Κορινθίας συνεχίζει να μαίνεται έχοντας φτάσει μέχρι τα Μέγαρα Αττικής. Μέχρι τώρα, έχουν καεί είκοσι χιλιάδες στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους. Πρόκειται για μια περιβαλλοντική τραγωδία, κατά την οποία καίγονται ζωντανά χιλιάδες ζώα, και μάλιστα την περίοδο που τα μωρά είναι ακόμα στις φωλιές τους. 

Εκκλήσεις για βοήθεια από φιλοζωικές οργανώσεις

«Η φωτιά στο Σχίνο συμβαίνει στη χειρότερη εποχή, όταν τα μωρά είναι ακόμη στις φωλιές τους, στα κλαριά και στα λαγούμια. Δυστυχώς ελάχιστα από τα μικρά πλασματάκια θα γλιτώσουν. Διευκρινίζουμε ότι δεν έχουμε κάνει καμιά έκκληση να πάει κόσμος εκεί να ψάχνει. Η περιοχή είναι αποκλεισμένη από την Πυροσβεστική και πολύ επικίνδυνη. Όταν σβήσουν οι φλόγες και επιτραπεί η πρόσβαση, τα λέμε. Τώρα να ευχηθούμε κουράγιο στους κατοίκους και στους πυροσβέστες» γράφουν σε ανάρτησή τους μέλη του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ

Την ίδια ώρα, το φιλοζωικό σωματείο Μεγάρων «Αδέσποτος Παλμός» ήρθε σε επαφή με την ΑΝΙΜΑ και κάνει έκκληση για είδη πρώτης ανάγκης για τα ζώα όπως γάζες, ξηρά τροφή, νερά και πετσέτες. Μάλιστα, επισήμανε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, γράφοντας χαρακτηριστικά στο Facebook:

«Μόλις επιστρέψαμε από Αλεποχώρι. Δυστυχώς η κατάσταση είναι απελπιστική. Σήμερα επιτράπηκε η είσοδος σε 3 αυτοκίνητα από εμάς κατόπιν ειδικής άδειας από τον αντιδήμαρχο. Πολλά ζώα σε αυλές, πολλά καμμένα ζώα και σίγουρα πολλά τραυματισμένα που δεν μπορέσαμε να πάμε καθώς ήταν απαγορευτικοί οι δρόμοι. Από αύριο θα γίνουν οι καταγραφές στα σημεία και να μπούμε σε σπίτια που ήταν αδύνατον σήμερα».

Εκτός από το φιλοζωικό σωματείο Μεγάρων, κάνει έκκληση για βοήθεια και η ΜΚΟ Dogs Voice καλώντας όποιον μπορεί να φιλοξενήσει τα ζώα που έχουν πέσει θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, γράφουν: 

«Μετά από ενημέρωση που είχαμε από τα δύο σωματεία των Μεγάρων και εθελοντές στην Κορινθία για τις πυρόπληκτες περιοχές σας ενημερώνουμε για τα εξής:

1. Αυτή τη στιγμή δεν αφήνουν εθελοντές να προσεγγίσουν στα σημεία που φλέγονται καθώς η φωτιά δεν έχει τεθεί σε έλεγχο.

2. Σε περιοχές που επιτρέπεται περιορισμένη πρόσβαση οι εθελοντές πηγαίνουν μετά από ενημέρωση για να πάρουν ζώα εγκλωβισμένα ή παρατημένα σε αυλές.

3. Κάποια ζώα έχουν κατέβει στην παραλία και εκεί μεταφέρεται ομάδα εθελοντών για να διαπιστώσει την κατάσταση.

4. Αναμένεται αύριο να εμφανιστούν (όπως έγινε και στο Μάτι πριν από 3 χρόνια) πολλά περισσότερα ζώα από αυτά που θα δει κάποιος σήμερα. Για το σκοπό αυτό και σε συνεννόηση με σωματεία και φορείς ενεργοποιείται προληπτικά ο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων του Dogs’ Voice το οποίο πρακτικά σημαίνει:

  • Φόρμα φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων για να έχουμε σε ετοιμότητα φιλοξενίες όταν χρειαστεί. Θα τη βρείτε εδώ: https://cutt.ly/kb3t4lI Παρακαλούμε κοινοποιήστε την παντού. Εθελοντές φιλοξενίας εκτός Αττικής και Κορινθίας για πρακτικούς λόγους αποκλείονται σε αυτή τη φάση.
  • Θα ανακοινωθούν αύριο τα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία για την περίθαλψη πυρόπληκτων ζώων. Αυτά θα λειτουργούν και ως σταθμοί συλλογής φαρμακευτικού υλικού και από εκεί θα γίνεται η διανομή στους εθελοντές και τους κτηνιάτρους.
  • Θα οριστούν σημεία συλλογής ειδών πρώτης βοήθειας ξεκινώντας με τροφές και μπωλάκια για νερό. Όσοι θέλετε να δωρίσετε είδη πρώτης ανάγκης θα πρέπει να το κάνετε σε συγκεκριμένα σημεία και ώρες προκειμένου να διοχετεύονται στους εθελοντές. Θα τα ανακοινώσουμε αύριο.
  • Εθελοντές μεταφοράς ζώων και περισυλλογής: αυτή τη στιγμή ελάχιστοι εθελοντές έχουν πρόσβαση όμως μόλις η φωτιά τεθεί σε έλεγχο θα χρειαστούν εθελοντές για μεταφορές και περισυλλογή».

 

Στάχτη είκοσι χιλιάδες στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, έχουν καεί είκοσι χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους από τη φωτιά που ξεκίνησε χθες στον Σχίνο Λουτρακίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών, ενώ στον μέχρι τώρα απολογισμό γίνεται λόγος για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή με θύματα χιλιάδες νεκρά ή τραυματισμένα ζώα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ