- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Επικίνδυνα απόβλητα από πετρελαιοειδή στο ρέμα της Πικροδάφνης
«Η θέση του χώρου διακίνησης πετρελαίου αποτελεί υγειονομική βόμβα και μόνιμη απειλή για το ποτάμι μας» αναφέρει περιβαλλοντική οργάνωση
Υγειονομική βόμβα από πετρελαιοειδή απόβλητα καταγγέλλει το Δικτύο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης
Υπόγειες αναζητήσεις σε σκοτεινά τούνελ υποχρεώθηκαν να κάνουν τα μέλη του «Δικτύου πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» για να βρουν τις πηγές ρύπανσης των νερών, με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν μία υγειονομική «βόμβα».
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής στις 8-9 Δεκεμβρίου 2020 όταν παρατηρήθηκε εκτεταμένη ρύπανση του ρέματος Πικροδάφνης από πετρέλαιο, η οποία προερχόταν από το υπογειοποιημένο τμήμα του ρέματος Καλογήρων, που καταλήγει στην Πικροδάφνη. «Ειδοποιήσαμε την Περιφέρεια Αττικής, ήρθε αυθημερόν η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η οποία διαπίστωσε επικίνδυνα απόβλητα από πετρελαιοειδή που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Δυστυχώς όμως δεν έγινε τίποτα, καθώς τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει», λέει στην Καθημερινή η Ροδούλα Κωνσταντινίδου, εκπρόσωπος του Δικτύου.
Την επόμενη μέρα η βροχή παρέσυρε τους ρύπους στη θάλασσα στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου, όπου αρκετοί πολίτες κάνουν ακόμα και τώρα μπάνιο.
«Μετά και τη θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την ακύρωση των καταστροφικών έργων διευθέτησης της Πικροδάφνης, αποφασίσαμε να δούμε πιο συγκεκριμένα το θέμα της ρύπανσης του ρέματος, που είχαμε εντοπίσει από το 2016 ακόμα», μας λέει η κ. Κωνσταντινίδου. Τα μέλη του Δικτύου εντόπισαν οικόπεδο στον Αγ. Δημήτριο με σταθμευμένα βυτιοφόρα πετρελαίου, πάνω από τους υπόγειους κλάδους του ρέματος Πικροδάφνης.
«Η θέση του χώρου διακίνησης πετρελαίου αποτελεί υγειονομική βόμβα και μόνιμη απειλή για το ποτάμι μας, το έδαφος, τον φρεάτιο υπόγειο υδροφόρο, αλλά και τη γύρω περιοχή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο. Μετά τις καταγγελίες, ο Δήμος Αγ. Δημητρίου ενήργησε αυτοψία και παρέπεμψε το θέμα στον εισαγγελέα.
Εκεί όμως που χρειάστηκε «κατάδυση» ήταν στο υπογειοποιημένο τμήμα του ρέματος Καλογήρων, που έχει κλειστεί σε τσιμεντένια κατασκευή και έχει μετατραπεί σε υπόγειο οχετό. Την επομένη των Χριστουγέννων η ομάδα «Γεωμυθική» μαζί με σπηλαιολόγους μπήκαν μέσα στον αγωγό του ρέματος από την οδό Σωκράτους (Π. Φάληρο) ώς τον Βύρωνα. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά. Παλιοί σιδερένιοι αγωγοί αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ έχουν σαπίσει και ανοίξει, με αποτέλεσμα τα βοθρολύματα να πέφτουν μέσα στο τούνελ του ρέματος Καλογήρων και να φτάνουν στην Πικροδάφνη. Σε όλο σχεδόν το μήκος του τούνελ καταγράφονται παράνομες ιδιωτικές συνδέσεις. Σε ένα σημείο που από σπασμένο αγωγό της ΕΥΔΑΠ έτρεχε «καταρράκτης» βοθρολυμάτων, επενέβη συνεργείο της ΕΥΔΑΠ και προχώρησε σε προσωρινή επιδιόρθωση.
Μετά απ’ αυτά, το Δίκτυο Πολιτών για την Πικροδάφνη απευθύνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς να ελέγξουν και να αντικαταστήσουν τους φθαρμένους αγωγούς ομβρίων και ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ στα ρέματα Καλογήρων και Πικροδάφνης, να σφραγίσουν όλες τις παράνομες ιδιωτικές συνδέσεις ακαθάρτων και να επιβάλουν πρόστιμα, να ελέγξουν τη νομιμότητα του οικοπέδου στάθμευσης των βυτιοφόρων πετρελαίου Αγκύρας και Ευξείνου Πόντου στον Αγιο Δημήτριο.
«Μέσα από την πολύχρονη δράση μας πολύς κόσμος αγαπάει το ρέμα της Πικροδάφνης, που έχει γίνει σύμβολο μιας άλλης σχέσης με το νερό μέσα στην πόλη. Θα κάνουμε τα πάντα για να τρέξει στο ρέμα μας και πάλι γάργαρο νερό», τονίζει η κ. Κωνσταντινίδου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.