- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κοινωνία - Περιβάλλον - Δημοκρατία στο βωμό των επενδύσεων
Η A.V. συνάντησε στις Βρυξέλλες τον Κρίτωνα Αρσένη και μίλησε μαζί του
Στο κυνήγι της πολυπόθητης ανάπτυξης η κοινωνία έχει οδηγηθεί στην απελπισία, το περιβάλλον σε υποβάθμιση και εν τέλει η δημοκρατία σε κατάργηση. Ένα θέμα που δεν του έχουμε δώσει τη πρέπουσα σημασία και θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας είναι οι εμπορικές συμφωνίες και οι συμφωνίες προστασίας επενδύσεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της Συνθήκης της Λισσαβόνας, έχει το δικαίωμα να συνάπτει. Η αρχή γίνεται με την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά, θα ακολουθήσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, μετά με την Ινδία, τη Σιγκαπούρη κ.ά.
Το κρίσιμο με αυτές τις συμφωνίες είναι ότι δίνουν το δικαίωμα στις επιχειρήσεις και στον οποιονδήποτε ιδιώτη επενδυτή που ενοχλείται από κάποιο νόμο για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος ακόμα και για νόμους που αφορούν τη δημόσια υγεία να ζητούν τη κατάργηση τους. Για την κατάργηση των νόμων που ενοχλούν, οι εταιρείες δεν χρειάζεται να προσφύγουν στα εθνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια αλλά σε μια εξωθεσμική επιτροπή τριών δικηγόρων. Οι δικηγόροι-διαιτητές λειτουργούν χωρίς την αρχή της αμεροληψίας που είναι η βάση του ευρωπαϊκού δικαστικού συστήματος. Μπορούν δηλαδή να συμμετέχουν ως διαιτητές σε μια υπόθεση ενώ σε μια άλλη να είναι δικηγόροι των εταιρειών. Επιπλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα του κράτους να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης των δικηγόρων.
Με απλά λόγια καταργείται τόσο το δικαίωμα των κρατών-μελών όσο και της Ε.Ε να νομοθετούν και με έμμεσο τρόπο το ρόλο του νομοθέτη αναλαμβάνουν οι εταιρείες. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν αρκετά όπου έχουν υπογραφεί ανάλογες συμφωνίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σουηδική εταιρεία Vattenfall που μήνυσε τη Γερμανία το 2012 για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να κλείσει τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας μετά το ατύχημα στη Φουκοσίμα.
Η Athens Voice συνάντησε στις Βρυξέλλες τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη και μίλησε μαζί του για τις εμπορικές συμφωνίες που πρόκειται να συνάψει η Ε.Ε. Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι μας απάντησε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ένα δυσμενές σενάριο, η άνοδος της στάθμης μπορεί να φτάσει έως και τα 1,8 μέτρα
Αυτό που θεωρείς σκουπίδι, είναι γκουρμέ γεύμα για τις πεταλούδες
Δεύτερος πιο θερμός ο φετινός Μάρτιος στην Ευρώπη
Οι ουσίες PFAS, η ρύπανση και οι εναλλακτικές λύσεις
Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση καθιστά τις ακραίες θερμοκρασίες θανατηφόρες
Το εξελικτικό «οικογενειακό δέντρο» τουςν ίσως είναι πολύ πιο περίπλοκο
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταγραφούν νέα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας
Αυξανόμενες ανησυχίες για την άγρια ζωή - Έκκληση για πανεθνικά μέτρα
Τα έντομα με τον τόσο μικροσκοπικό εγκέφαλο διαθέτουν εκπληκτική νοημοσύνη
Το προϊόν, προς έκπληξη πολλών, δεν έχει οσμή
Τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο της ζωής μας για να αντιμετωπίσουμε τις ενεργειακές κρίσεις
Οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις ήταν περιορισμένες
Η ΕΕ καθυστερεί την πλήρη απαγόρευση PFAS – Εξαιρέσεις για κρίσιμους τομείς και βιομηχανία
Η ανθρώπινη ρύπανση «δηλητηριάζει» τους καρχαρίες με ναρκωτικά και φάρμακα
Σοκαριστικά στοιχεία από την IQAir - Σωματίδια έως και 13 φορές πάνω από τα όρια του ΠΟΥ
Καταστροφές φραγμάτων, απώλειες σε χλωρίδα και πανίδα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
«Μοναδικό. Όπως και εμείς.»
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί για νέα ρεκόρ θερμοκρασίας μέσα στο 2026
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Αν και οι πόλεις σφύζουν από ενήλικα πτηνά, τα νεογέννητα παραμένουν «φαντάσματα» - Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.