- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Πρωτοβουλία Πολιτών» για το νερό
Δύο εκατομμύρια Ευρωπαίοι κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού
Περίπου 2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες υπέγραψαν την επίσημη ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία «Πρωτοβουλία Πολιτών» κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ε.Ε. Αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ το νομικό απαιτούμενο του ενός εκατομμυρίου υπογραφών.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και μετά από κάλεσμα του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη 50 ευρωβουλευτές από 18 χώρες, και από όλους τους πολιτικούς χώρους, ζήτησαν από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για την εξαγορά της ΕΥΑΘ να αποσυρθούν από το διαγωνισμό.
Επιπλέον το ΣτΕ έκρινε παράνομη τη μεταβίβαση της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ κρίνοντας ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιείται η παροχή του στους πολίτες. Ο Κρίτων Αρσένης κάλεσε τη κυβέρνηση «να υπακούσει στις επιταγές των πολιτών, να συνταχθεί άμεσα με την ετυμηγορία του ΣτΕ και να σταματήσει εδώ και τώρα την παράνομη κοινωνικά και οικονομικά, και παράλογη πώληση του νερού της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας».
Η ΕΥΑΘ παρουσίασε το 2012 καθαρά κέρδη μετά φόρων 18 εκατομμύρια ευρώ που σημαίνει ότι είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται επενδύσεις της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ. « Με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της, ο αγοραστής θα έπρεπε να πληρώσει 110 εκ. ευρώ για την εξαγορά του 51% . Όμως ακόμη και αυτό το εξευτελιστικό ποσό θεωρείται υψηλό από τους υποψήφιους αγοραστές» αναφέρει στην A.V ο Κρίτων Αρσένης.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι όπου έχει επιχειρηθεί η ιδιωτικοποίηση του νερού υπήρξαν παράλογες αυξήσεις της τιμής του νερού, μείωση της ποιότητας ενώ υπήρξαν και δραματικές αυξήσεις των διακοπών παροχής σε φτωχά νοικοκυριά που αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
Το video που ακολουθεί αποτελεί μια παρέμβαση για να σταματήσει η κυβέρνηση την επιβλαβή ιδιωτικοποίηση του νερού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.