- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ντέιβιντ Ατένμπορο: Η αύξηση του πληθυσμού πρέπει να σταματήσει
Ο «εθνικός θησαυρός» της Βρετανίας μιλάει για τον υπερπληθυσμό, τη μόλυνση από πλαστικό και την κρεατοφαγία
Ο φυσιοδίφης Ντέιβιντ Ατένμπορο μίλησε στο BBC και στον Έβαν Ντέιβις. Ο «εθνικός θησαυρός» της Βρετανίας, όπως τον αποκαλούν, αναφέρθηκε στον πλανήτη και αυτά που πιστεύει ότι επηρεάζουν καταλυτικά το μέλλον του.
Βασικό παράγοντα, που σχετίζεται με τη Γη και την κατασπατάληση των πόρων της, αποτελεί ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός του πλανήτη. Με 7,6 δισεκατομμύρια πληθυσμό, για το 2018 οι ετήσιοι πόροι που παράγει ο πλανήτης έχουν ήδη εξαντληθεί από την 1η Αυγούστου. Με άλλα λόγια, η ανθρωπότητα τους επόμενους μήνες επιβιώνει με «δανεικούς» πόρους, καθώς για να καλύψει τις «ανάγκες» της δεν αρκεί μία Γη, αλλά χρειάζεται 1,7.
Βάσει αυτού, ο 92χρονος Ατένμπορο σημειώνει ότι: «Ένας από τους λόγους που ο πληθυσμός έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα είναι ότι άνθρωποι σαν εμένα ζουν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι, υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι απλώς γιατί έχει μεγαλώσει το προσδόκιμο ζωής. Μακροπρόθεσμα, η αύξηση του πληθυσμού πρέπει να φτάσει στο τέλος της».
Ως προς το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας ατομικά για τον πλανήτη, ο βιολόγος κάνει αναφορά στη χρήση του πλαστικού αλλά και στην κατανάλωση κρέατος. Για κανένα από τα δύο η στάση του δεν είναι απόλυτη και δεν καλεί κανέναν να σταματήσει εντελώς να χρησιμοποιεί πλαστικά προϊόντα ή να μην τρώει καθόλου κρέας, αλλά θεωρεί ότι για να έρθει η αλλαγή θα πρέπει όλοι να περιορίσουμε και τα δύο όσο το δυνατόν περισσότερο. Ειδικότερα όσον αφορά το κρέας, αναγνωρίζει τον άνθρωπο ως ένα παμφάγο ζώο −η οδοντοστοιχία μας δεν θυμίζει αγελάδας, αλλά ούτε και αρουραίου−, ωστόσο η περιβαλλοντική κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν αφήνει περιθώρια να τρώμε ζωικά προϊόντα με μόνο απώτερο σκοπό την απόλαυση.
Ο ίδιος μέχρι πριν μερικά χρόνια δήλωνε απαισιόδοξος για το μέλλον του πλανήτη, ωστόσο αυτό άλλαξε τον Δεκέμβριο του 2015 όταν «κατακτήθηκε» η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. «Η συμφωνία του Παρισιού μού έδωσε τότε την αίσθηση ότι τα Έθνη έρχονται στα συγκαλά τους. Είναι αλήθεια ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν συμφωνεί με αυτήν. Το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από αυτήν, θα το δούμε. Η υποψία μου είναι ότι ο κόσμος θα καταλάβει ότι η στάση των ΗΠΑ είναι παλιακή, δεν εφαρμόζεται πλέον και πιστεύω θα την προσπεράσουν. Υπάρχει ένα τεράστιο κύμα παγκοσμίως που αναγνωρίζει τι κάνουμε στον πλανήτη και τι καταστροφή πλησιάζει αν δεν κάνουμε κάτι. Αυτός είναι ο μόνος πλανήτης που έχουμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.