Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα πιθανολογούμενο σενάριο αλλά μια ζοφερή πραγματικότητα που η παγκόσμια κοινότητα έδειξε αποφασισμένη να την αντιμετωπίσει στην 21η Διάσκεψη των Μερών (COP21) με την ιστορική Συμφωνία των Παρισίων. Στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2015 οι ηγέτες κατέληξαν σε μια δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έτσι ώστε να συγκρατηθεί η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2ο C. Παράλληλα αποφάσισαν και τη λήψη μέτρων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο για να διαφυλαχθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας αποφασίστηκε τα κράτη να εκπονήσουν εθνικά σχέδια των οποίων η πρόοδος θα εξετάζεται ανά πενταετία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση που ηγείται στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Για να τους πετύχει ζήτησε από τα κράτη μέλη να ορίσουν το καθένα ξεχωριστά τους δικούς τους εθνικούς στόχους και να υποβάλουν ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αξιολόγηση.
Η Ελλάδα παρότι ήδη έχει εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που βασίζεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, ωστόσο για τα θέματα του μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που όπως ανέφερα παραπάνω το θεσμικό πλαίσιο υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα κάνει τα πρώτα βήματα.
Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, για τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα. Πρόκειται για τον φορέα που θα αναλάβει την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) , το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος «για πρώτη φορά θα διαμορφωθεί ένας σαφής οδικός χάρτης για τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών σε όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.