Λεφτά για πέταμα υπάρχουν
Σπαταλούνται με την ίδια πελατειακή λογική, όπως ακριβώς και στο παρελθόν
Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για παιδεία, υγεία, κοινωνική πολιτική και βιώσιμη ανάπτυξη. Λεφτά υπάρχουν για πέταμα σε φαραωνικά, πανάκριβα και άχρηστα έργα που ούτε με το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης συνάδουν, ούτε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά ούτε και με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Συγκεκριμένα η τρικομματική κυβέρνηση, και ενώ εκκρεμεί η έβδομη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σκανδαλώδες έργο της εκτροπής του Αχελώου, υπέγραψε απόφαση για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην οποία προβλέπει διάθεση κονδυλίου 500.000 ευρώ για τη συνέχιση του έργου της εκτροπής.
Να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2012 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έβαλε φρένο στο παράλογο έργο της εκτροπής του Αχελώου, λέγοντας ότι ναι μεν επιτρέπονται οι εκτροπές ποταμών «ελλείψει άλλων εναλλακτικών λύσεων» αλλά, στην περίπτωση του Αχελώου, αφενός μεν υπάρχει κατάφωρη παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αφετέρου έκρινε ότι υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για την ύδρευση και την άρδευση της Θεσσαλίας.
Η βιασύνη τώρα να χρηματοδοτηθεί το έργο, πριν αποφανθεί το ΣτΕ, αναθέτοντας εσπευσμένα δύο μελέτες, μία για την «εξέταση και διερεύνηση του υφιστάμενου σχεδιασμού του Φράγματος Συκιά» κόστους 50.000 ευρώ και η άλλη «οικολογική μελέτη βάσης στην περιοχή κατασκευής των έργων εκτροπής ποταμού Αχελώου» κόστους 246.000 ευρώ, δείχνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει την απόφαση του ΣτΕ.
Όπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, που από το 1992 δίνουν δικαστικούς αγώνες εναντίον αυτού του καταστροφικού έργου, «η ευθύνη βαραίνει κυρίως τον υφυπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη, που δείχνει μια σπάνια προσήλωση σε έργα καταστροφής ποταμών, με επιστημονικά και οικονομικά σαθρή επιχειρηματολογία», ενώ τονίζουν ότι « η περιβαλλοντική και κοινωνική αναλγησία των κυβερνητικών υπευθύνων αγγίζει πλέον τα όρια του ιστορικού σκανδάλου».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει εδώ και χρόνια κάθε χρηματοδότηση αυτού του έργου από κοινοτικά κονδύλια που σημαίνει ότι θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε για τέταρτο μνημόνιο με νέα σκληρά μέτρα και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Λεφτά, λοιπόν, υπάρχουν και σπαταλούνται με την ίδια πελατειακή λογική, όπως ακριβώς και στο παρελθόν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.