- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Έλλειψη προστασίας των Ιπποειδών
Από τον Ιανουάριο του 2016 θα έπρεπε η χώρα μας να εναρμονιστεί με τον ευρωπαϊκό κανονισμό
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ζούμε σε μια χώρα όπου η κουλτούρα για την προστασία των ζώων δεν είναι ανεπτυγμένη ούτε στους πολίτες, αλλά ούτε και στην πολιτεία. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και το νομοθετικό κενό. Ο μόνος νόμος που έχουμε, αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς καθώς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση και την χρησιμοποίηση τους για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Δυστυχώς όμως στην πράξη ο νόμος έχει κριθεί ανεπαρκής. Εγκατάλειψη κατοικίδιων, κακοποίηση ζώων, άθλιες συνθήκες μεταφοράς, φόλες για την άγρια ζωή είναι καθημερινά φαινόμενα και σχεδόν ποτέ κανείς δεν τιμωρείται.
Μια κατηγορία ζώων που δυστυχώς η απραγία της πολιτείας τα φέρνει αντιμέτωπα με την ολοένα αυξανόμενη υποβάθμιση της ζωής τους είναι τα περήφανα και πανέμορφα ιπποειδή. Άλογα, γαϊδουράκια και μουλάρια παρότι είναι αναπόσπαστο μέρος των ελληνικών χωριών αλλά και των φυσικών οικοσυστημάτων, τυγχάνουν όχι μόνο αδιαφορίας αλλά πολλές φορές κακοποίησης και εξαφάνισης. Τα άγρια άλογα στις εκβολές του Αχελώου εξαφανίζονται και οι ντόπιοι κάνουν λόγο για παράνομο εμπόριο αλογίσιου κρέατος.
Από τον Ιανουάριο του 2016 θα έπρεπε η χώρα μας να εναρμονιστεί με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την καταγραφή των ιπποειδών. Σήμερα δύο χρόνια μετά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη.
Οι δύο μεγαλύτερες οργανώσεις για την ευζωία των ιπποειδών στην Ελλάδα, η Ippothesis και η Animal Action Hellas κατάφεραν σε διάστημα τεσσάρων μηνών να κινητοποιήσουν περισσότερους από 12.000 πολίτες και να διεκδικήσουν από τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος βελτίωση της νομοθεσίας σχετικά με την μέριμνα για την ευζωία και την προστασία των ιπποειδών στην Ελλάδα.
Οι δύο οργανώσεις αναφέρονται στα θεσμικά κενά για την αναγνώριση και καταγραφή των διαφορετικών ειδών ιπποειδών αλλά και στην κατάταξη τους με βάση τις χρήσεις τους- αν δηλαδή είναι αυτόχθονες φυλές, ιπποειδή εργασίας κλπ- που δυσχεραίνει σημαντικά την προστασία τους. Επίσης αναφέρονται στην αναγκαιότητα εναρμόνισης με το Κοινοτικό Δίκαιο, στη θέσπιση κώδικα ορθής πρακτικής για τα ιπποειδή καθώς και στη δημιουργία ανεξάρτητου ελεγκτικού φορέα.
Οι δυο οργανώσεις με την κατάθεση του ψηφίσματος, ζητούν από τα δύο αρμόδια υπουργεία συνάντηση εργασίας ώστε να αποσαφηνιστεί η διαδικασία αλλά και οι φορείς που δύναται να συμβάλλουν με την τεχνογνωσία τους σε μια τέτοια προσπάθεια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.