- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Επενδύσεις για το Περιβάλλον
Το χρηματοδοτικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι δράσεις που προβλέπονται
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να στηρίξει τη Συμφωνία του Παρισιού για συγκράτηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά και για να είναι συνεπής με τους στόχους που έχει θέσει για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030, ενέκρινε επενδυτικό πακέτο ύψους 222 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Με τη μόχλευση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό ή και τον δημόσιο τομέα, το τελικό ποσό των πράσινων επενδύσεων θα ανέλθει στα 379 εκατομμύρια ευρώ. Το χρηματοδοτικό πακέτο θα δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE, που αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα.
Για να καταλάβουμε πόσο σημασία δίνει η Ευρώπη στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία 181,9 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε επενδύσεις αποδοτικής χρήσης των πόρων, ενώ στον τομέα της δράσης για το κλίμα η ΕΕ θα επενδύσει 40,2 εκατομμύρια ευρώ.
«Η ιστορική συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή έχει φέρει νέα ώθηση σε κλιματολογικά έξυπνες επενδύσεις» θα πει ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα δράσης για το κλίμα και την ενέργεια κ. Μιγέλ Αρίας Κανιέτε, κάνοντας λόγο για επενδύσεις «ζωτικής σημασίας, εάν θέλουμε να περάσουμε από τα ευχολόγια στην πράξη».
Αναλυτικότερα για το περιβάλλον και την αποδοτική χρήση των πόρων, μέσω 59 έργων LIFE θα κινητοποιηθούν 134,6 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία η ΕΕ θα χορηγήσει τα 73 εκατομμύρια ευρώ.
Τη φύση και τη βιοποικιλότητα υποστηρίζουν 39 έργα LIFE με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 135,5 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία η ΕΕ θα συνεισφέρει 18 εκατομμύρια ευρώ.
Για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θα κινητοποιηθούν 42,6 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία η ΕΕ θα συνεισφέρει 20,6 εκατομμύρια ευρώ.
Για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής ο προϋπολογισμός είναι 25,7 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα συνεισφέρει τα 13,6 εκατομμύρια.
Ωστόσο για να υποβάλλει κάποιος μια πρόταση χρηματοδότησης δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Για το λόγο αυτό στο Πράσινο Ταμείο στη Βίλα Καζούλη στη Κηφισιά υπάρχει η ελληνική Task Force για το περιβάλλον. Μια ομάδα πέντε εμπειρογνωμόνων σε θέματα περιβάλλοντος και τεχνικά θέματα προετοιμασίας προτάσεων υπό το συντονισμό του Διευθυντή του Πράσινου Ταμείου κ. Γιώργου Πρωτόπαπα είναι εκεί με σκοπό να βοηθήσουν Δήμους, Οργανισμούς, ΜΚΟ ακόμη και επιχειρήσεις στην υποβολή προτάσεων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.