Περιβαλλον

Πώς θα μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων

Μαζί με την αύξηση του πληθυσμού αυξάνεται και η ανάγκη για τροφή

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
356188-738171.jpg

Ζούμε σ’ ένα κόσμο που συνεχώς αυξάνεται. Μαζί με την αύξηση του πληθυσμού αυξάνεται και η ανάγκη για τροφή. Μαζί της αυξάνεται και η περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού η παραγωγή της τροφής μας σχετίζεται τόσο με την κλιματική αλλαγή, όσο και με την κατασπατάληση φυσικών πόρων. Την ίδια στιγμή μελέτες δείχνουν ότι το 1/3 της παραγόμενης τροφής το πετάμε, μη σκεπτόμενοι όχι μόνο την καταστροφή που προκαλούμε, αλλά ούτε καν το ένα δισεκατομμύριο συνανθρώπων μας που υποσιτίζονται παγκοσμίως.

Στην ΕΕ τα απορρίμματα τροφίμων εκτιμώνται σε περίπου 88 εκατομμύρια τόνους ή σε 173 κιλά ανά ευρωπαίο ετησίως. Ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το ελληνικό νοικοκυριό πετάει 99 κιλά τροφίμων το χρόνο. Η παραγωγή και η διάθεση αυτών των τροφίμων που καταλήγουν στις χωματερές αντιστοιχούν σε 170 εκατομμύρια τόνων διοξειδίου του άνθρακα και στην κατανάλωση 26 εκατομμυρίων τόνων διαφόρων πόρων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να περιορίσει τις ποσότητες τροφίμων που πετιούνται στα σκουπίδια προτείνει μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν έως και το 50% των αποβλήτων τροφίμων μέχρι το 2030. Ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ’ αρχήν να άρει τους υφιστάμενους περιορισμούς στις δωρεές τροφίμων, όπως η υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ, αλλά και να δώσει φορολογικά κίνητρα για τη δωρεά τροφίμων. Σημειώνει ακόμη ότι το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων με χρηματοδότηση, όπως για παράδειγμα υποδομές αποθήκευσης και μεταφοράς των δωρεών.

Τέλος ένα άλλο θέμα που ανέδειξαν οι ευρωβουλευτές είναι ότι οι καταναλωτές δεν κατανοούν τις ενδείξεις «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «ανάλωση έως» με αποτέλεσμα να πετούν τα τρόφιμα θεωρώντας τα ληγμένα. Στην πρώτη περίπτωση όμως τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν και μετά τη λήξη αλλά όχι στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να βοηθήσουν τους καταναλωτές στην κατανόηση των όρων αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει κατά πόσον θα ήταν επωφελής η αφαίρεση ορισμένων ημερομηνιών για προϊόντα που δεν εμπεριέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σύντομη Ιστορία της κλιματικής πολιτικής
Μια σύντομη ιστορία της κλιματικής πολιτικής

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων είναι μια μάλλον θετική προοπτική για περιοχές που πάσχουν από εποχική ξηρασία και μικρή ανάπτυξη της βλάστησης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.