- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Πώς θα μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων
Μαζί με την αύξηση του πληθυσμού αυξάνεται και η ανάγκη για τροφή
![41535-93522.jpg 41535-93522.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/41535-93522_0.jpg)
![356188-738171.jpg 356188-738171.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/05/26/356188-738171.jpg)
Ζούμε σ’ ένα κόσμο που συνεχώς αυξάνεται. Μαζί με την αύξηση του πληθυσμού αυξάνεται και η ανάγκη για τροφή. Μαζί της αυξάνεται και η περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού η παραγωγή της τροφής μας σχετίζεται τόσο με την κλιματική αλλαγή, όσο και με την κατασπατάληση φυσικών πόρων. Την ίδια στιγμή μελέτες δείχνουν ότι το 1/3 της παραγόμενης τροφής το πετάμε, μη σκεπτόμενοι όχι μόνο την καταστροφή που προκαλούμε, αλλά ούτε καν το ένα δισεκατομμύριο συνανθρώπων μας που υποσιτίζονται παγκοσμίως.
Στην ΕΕ τα απορρίμματα τροφίμων εκτιμώνται σε περίπου 88 εκατομμύρια τόνους ή σε 173 κιλά ανά ευρωπαίο ετησίως. Ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το ελληνικό νοικοκυριό πετάει 99 κιλά τροφίμων το χρόνο. Η παραγωγή και η διάθεση αυτών των τροφίμων που καταλήγουν στις χωματερές αντιστοιχούν σε 170 εκατομμύρια τόνων διοξειδίου του άνθρακα και στην κατανάλωση 26 εκατομμυρίων τόνων διαφόρων πόρων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να περιορίσει τις ποσότητες τροφίμων που πετιούνται στα σκουπίδια προτείνει μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν έως και το 50% των αποβλήτων τροφίμων μέχρι το 2030. Ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ’ αρχήν να άρει τους υφιστάμενους περιορισμούς στις δωρεές τροφίμων, όπως η υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ, αλλά και να δώσει φορολογικά κίνητρα για τη δωρεά τροφίμων. Σημειώνει ακόμη ότι το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων με χρηματοδότηση, όπως για παράδειγμα υποδομές αποθήκευσης και μεταφοράς των δωρεών.
Τέλος ένα άλλο θέμα που ανέδειξαν οι ευρωβουλευτές είναι ότι οι καταναλωτές δεν κατανοούν τις ενδείξεις «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «ανάλωση έως» με αποτέλεσμα να πετούν τα τρόφιμα θεωρώντας τα ληγμένα. Στην πρώτη περίπτωση όμως τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν και μετά τη λήξη αλλά όχι στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να βοηθήσουν τους καταναλωτές στην κατανόηση των όρων αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει κατά πόσον θα ήταν επωφελής η αφαίρεση ορισμένων ημερομηνιών για προϊόντα που δεν εμπεριέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Οχρίδα είναι ίσως η λίμνη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα για το μέγεθός της στον κόσμο. Όμως η ρύπανση και η τουριστική ανάπτυξη στις όχθες επηρεάζουν τα νερά της και τον οικολογικό της χαρακτήρα
Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Copernicus
Κλιματική αλλαγή και Ελ Νίνιο ανέβασαν υψηλότερα τον υδράργυρο
Έλληνας επιστήνονας εξηγεί γιατί το 112 και οι εφαρμογές δεν αρκούν
Η Επιστημονικής Εβδομάδας που διοργάνωσε το MedINA και οι ανησυχίες
«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»
O πληθυσμός τους υπολογίζεται σε 400 μέλη
Ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα
Τι αλλάζει στις οικονομικές συναλλαγές και την πλοήγηση μέσω GPS
Πώς τα χρώματα «αναγνώρισης» βοηθούν στον να βρουν ταίρι και ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης
Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης εάν δεν λύσουμε το πρόβλημα των πλαστικών
Καμπάνια ξεκίνησε η ΕΥΔΑΠ
Ο ρόλος της Κλιματικής Κρίσης και του υπερτουρισμού στη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας
Δράσεις ζητά η οργάνωση με την κλιματική αλλαγή να αναπτύσσεται
Η κλιματική αλλαγή δείχνει το «σκληρό» της πρόσωπο
Τα στοιχεία από την Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2024
Είναι ο «ο 12ος συνεχόμενος μήνας που ξεπεράστηκε κατά 1,5° Κελσίου ο μέσος όρος της προβιομηχανικής εποχής»
Πόσο αυξήθηκε η θερμοκρασία της Αθήνας τα τελευταία χρόνια; Ποιες είναι οι πιο θερμές περιοχές της πόλης; Πώς θα αντιμετωπιστεί ο καύσωνας;
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν τους υγροτόπους ως «χέρσες περιοχές που είναι στη διάθεσή μας για να τους μετατρέψουμε σε «χρήσιμη» γη.
Οι κάτοικοι της Τήλου δεσμεύτηκαν να εξοικονομήσουν για τον τόπο τους 1.500.000 λίτρα νερού σε ένα έτος.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.