Περιβαλλον

Πώς χρησιμοποιούνται οι δορυφόροι στη γεωργία

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο RECAP έρχεται να επιβεβαιώσει στην πράξη τη χρησιμότητα των δορυφόρων για τη γεωργία

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332749-689698.jpg

Κάποια χρόνια πριν ούτε καν θα περνούσε από το μυαλό μας ότι οι δορυφόροι, εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από τη γη, θα μπορούσαν να συνδεθούν με τη γεωργία και το περιβάλλον. Σήμερα όμως αυτό είναι πραγματικότητα και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από τους δορυφόρους μπορούν να γίνουν εργαλείο βιώσιμης γεωργίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο RECAP έρχεται να επιβεβαιώσει στην πράξη τη χρησιμότητα των δορυφόρων για τη γεωργία και τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, καθώς και για το φυσικό περιβάλλον.

Μέσω του έργου RECAP η τεχνολογία των δορυφόρων συνδυάζεται με την τεχνολογία των υπολογιστών και δημιουργείται μια πλατφόρμα πληροφορικής που θα αποτελέσει εργαλείο για τους αγρότες, τους γεωργικούς συμβούλους αλλά και τους οργανισμούς πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων.

Με την εφαρμογή, που θα μπορούν να την κατεβάσουν στο κινητό τους, οι αγρότες θα έχουν εξατομικευμένη πληροφορία για το πεδίο ενδιαφέροντος τους με απλοποίηση της ερμηνείας των πολύπλοκων κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Κανονισμοί που αναφέρονται στην καλή διατήρηση του περιβάλλοντος και τις ορθές γεωργικές πρακτικές, που πολλές φορές δεν είναι αποσαφηνισμένοι και κατανοητοί στους αγρότες. Επιπλέον θα έχουν και έγκαιρες προειδοποιήσεις για πιθανή μη- συμμόρφωση τους ώστε να μην χάνουν τις επιδοτήσεις.

Η πλατφόρμα βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή σε πέντε χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Στις χώρες της πιλοτικής εφαρμογής του έργου, πραγματοποιήθηκαν προσωπικές συνεντεύξεις των χρηστών  και καταγράφηκαν οι ανάγκες τους ώστε να ληφθούν υπόψη στον περαιτέρω σχεδιασμό της πλατφόρμας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην Ελλάδα το ερευνητικό έργο RECAP υλοποιείται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την DRAXIS Περιβαλλοντική ΑΕ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σύντομη Ιστορία της κλιματικής πολιτικής
Μια σύντομη ιστορία της κλιματικής πολιτικής

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων είναι μια μάλλον θετική προοπτική για περιοχές που πάσχουν από εποχική ξηρασία και μικρή ανάπτυξη της βλάστησης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.