- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς χρησιμοποιούνται οι δορυφόροι στη γεωργία
Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο RECAP έρχεται να επιβεβαιώσει στην πράξη τη χρησιμότητα των δορυφόρων για τη γεωργία
Κάποια χρόνια πριν ούτε καν θα περνούσε από το μυαλό μας ότι οι δορυφόροι, εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από τη γη, θα μπορούσαν να συνδεθούν με τη γεωργία και το περιβάλλον. Σήμερα όμως αυτό είναι πραγματικότητα και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από τους δορυφόρους μπορούν να γίνουν εργαλείο βιώσιμης γεωργίας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο RECAP έρχεται να επιβεβαιώσει στην πράξη τη χρησιμότητα των δορυφόρων για τη γεωργία και τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, καθώς και για το φυσικό περιβάλλον.
Μέσω του έργου RECAP η τεχνολογία των δορυφόρων συνδυάζεται με την τεχνολογία των υπολογιστών και δημιουργείται μια πλατφόρμα πληροφορικής που θα αποτελέσει εργαλείο για τους αγρότες, τους γεωργικούς συμβούλους αλλά και τους οργανισμούς πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων.
Με την εφαρμογή, που θα μπορούν να την κατεβάσουν στο κινητό τους, οι αγρότες θα έχουν εξατομικευμένη πληροφορία για το πεδίο ενδιαφέροντος τους με απλοποίηση της ερμηνείας των πολύπλοκων κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Κανονισμοί που αναφέρονται στην καλή διατήρηση του περιβάλλοντος και τις ορθές γεωργικές πρακτικές, που πολλές φορές δεν είναι αποσαφηνισμένοι και κατανοητοί στους αγρότες. Επιπλέον θα έχουν και έγκαιρες προειδοποιήσεις για πιθανή μη- συμμόρφωση τους ώστε να μην χάνουν τις επιδοτήσεις.
Η πλατφόρμα βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή σε πέντε χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Στις χώρες της πιλοτικής εφαρμογής του έργου, πραγματοποιήθηκαν προσωπικές συνεντεύξεις των χρηστών και καταγράφηκαν οι ανάγκες τους ώστε να ληφθούν υπόψη στον περαιτέρω σχεδιασμό της πλατφόρμας το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στην Ελλάδα το ερευνητικό έργο RECAP υλοποιείται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την DRAXIS Περιβαλλοντική ΑΕ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.