- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Occupy Ζαχάρωφ
Η οδός Ζαχάρωφ είναι ένας μικρός λοξός δρόμος στους Αμπελόκηπους που συνδέει την λεωφόρο Αλεξάνδρας με τις λεωφόρους Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων. Ένα πολύ κεντρικό σημείο που καθημερινά διασχίζει πολύς κόσμος, αφού στην οδό Ζαχάρωφ βρίσκονται πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Αν και ο δρόμος αυτός δεν έχει πολλά χρόνια που σχεδιάστηκε, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να τηρηθούν οι προδιαγραφές για ασφαλή διέλευση των πεζών, ωστόσο ο σχεδιασμός έγινε με γνώμονα μόνο τα αυτοκίνητα αγνοώντας επιδεικτικά τους πεζούς. Έτσι όσοι είναι αναγκασμένοι να διασχίσουν την οδό Ζαχάρωφ παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα.
Το πεζοδρόμιο της Αλεξάνδρας πριν τη Ζαχάρωφ έχει ένα επαρκές πλάτος, μόλις όμως φτάσεις στη Ζαχάρωφ και διασταυρωθείς με άλλο πεζό, τότε ο ένας από τους δυο θα πρέπει να κατέβει στο οδόστρωμα, αφού το πέρασμα για τους πεζούς είναι μόλις 20cm. Αν τώρα σκεφτούμε ότι τα αυτοκίνητα περνούν από κει με μεγάλη ταχύτητα, είναι πραγματικά θαύμα δεν θρηνούμε θύματα καθημερινά.
Η Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών- ΠΕΖΗ, προκειμένου να αναδείξει το πρόβλημα και να πιέσει τα αρμόδια υπουργεία αλλά και το Δήμο Αθηναίων για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς πεζοδρομίου, προχωράει στη συμβολική κατάληψη μέρους του οδοστρώματος.
Αύριο Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου από τις 12:00-14:00 οι ενεργοί πολίτες της Κίνησης ΠΕΖΗ θα καταλάβουν τη μια λωρίδα κυκλοφορίας με κώνους και μας καλούν όλους να βρισκόμαστε εκεί για να διεκδικήσουμε το χώρο μας. «Σας καλούμε να έρθετε για να διεκδικήσουμε ασφαλή και ευχάριστα πεζοδρόμια. Για να σχεδιάζονται πόλεις με προτεραιότητα στους ανθρώπους και όχι στις μηχανές» θα πει ο κ. Δημήτρης Χρυσαφίδης, Πρόεδρος της Κίνησης ΠΕΖΗ.
Η δράση «Occupy Ζαχάρωφ» έχει καταχωρηθεί από την κίνηση ΠΕΖΗ στην ιστοσελίδα των πανευρωπαϊκών δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.


Ποιες είναι οι απαιτούμενες διαστάσεις πεζοδρομίων.
Στην Ελλάδα για τα πεζοδρόμια ισχύουν οι οδηγίες για τα ΑΜΕΑ. Αυτές εξυπηρετούν και τους πεζούς (ΥΑ 52907 ΥΠΕΚΑ/ ΦΕΚ 2621Β/31-12-2009) και μεταξύ άλλων προβλέπουν:
· ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου 2 μέτρα
· ελεύθερο πλάτος 1,50 μέτρο (χωρίς κανένα εμπόδιο για τους πεζούς)
· ελεύθερο ύψος 2,20 μέτρα (χωρίς κανένα εμπόδιο για τους πεζούς)
]


ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ένα δυσμενές σενάριο, η άνοδος της στάθμης μπορεί να φτάσει έως και τα 1,8 μέτρα
Αυτό που θεωρείς σκουπίδι, είναι γκουρμέ γεύμα για τις πεταλούδες
Δεύτερος πιο θερμός ο φετινός Μάρτιος στην Ευρώπη
Οι ουσίες PFAS, η ρύπανση και οι εναλλακτικές λύσεις
Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση καθιστά τις ακραίες θερμοκρασίες θανατηφόρες
Το εξελικτικό «οικογενειακό δέντρο» τουςν ίσως είναι πολύ πιο περίπλοκο
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταγραφούν νέα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας
Αυξανόμενες ανησυχίες για την άγρια ζωή - Έκκληση για πανεθνικά μέτρα
Τα έντομα με τον τόσο μικροσκοπικό εγκέφαλο διαθέτουν εκπληκτική νοημοσύνη
Το προϊόν, προς έκπληξη πολλών, δεν έχει οσμή
Τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο της ζωής μας για να αντιμετωπίσουμε τις ενεργειακές κρίσεις
Οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις ήταν περιορισμένες
Η ΕΕ καθυστερεί την πλήρη απαγόρευση PFAS – Εξαιρέσεις για κρίσιμους τομείς και βιομηχανία
Η ανθρώπινη ρύπανση «δηλητηριάζει» τους καρχαρίες με ναρκωτικά και φάρμακα
Σοκαριστικά στοιχεία από την IQAir - Σωματίδια έως και 13 φορές πάνω από τα όρια του ΠΟΥ
Καταστροφές φραγμάτων, απώλειες σε χλωρίδα και πανίδα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
«Μοναδικό. Όπως και εμείς.»
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί για νέα ρεκόρ θερμοκρασίας μέσα στο 2026
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Αν και οι πόλεις σφύζουν από ενήλικα πτηνά, τα νεογέννητα παραμένουν «φαντάσματα» - Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.