- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η δεύτερη μέρα του Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων από το 1971 και μετά, όπου υπογράφηκε η Σύμβαση Ραμσάρ για την προστασία των υγροτόπων, στην ομώνυμη πόλη του Ιράν. Οι λίμνες, τα ποτάμια, οι λιμνοθάλασσες, τα έλη και η θάλασσα ακόμη έως τα έξι μέτρα βάθος, θεωρούνται υγρότοποι κατά τη Σύμβαση Ραμσάρ.
Το Μεσογειακό Γραφείο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA) από την ίδρυση του το 2003 έως και σήμερα, σε συνεργασία με τη Σύμβαση Ραμσάρ, ασχολείται με τη στενή και διαχρονική σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των υγροτόπων. «Η σχέση αυτή διαμόρφωνε και εξακολουθεί να διαμορφώνει το χαρακτήρα των υγροτοπικών περιοχών, αλλά και τον τρόπο διαβίωσης και συνεπώς την ταυτότητα του τοπικού πληθυσμού» θα πει στην A.V η κ. Λίλη Μορδεχάι από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων έχει θέμα «Οι υγρότοποι για το μέλλον μας-αειφόρος διαβίωση» και έχει σκοπό να αναδείξει τον ανεκτίμητο ρόλο που διαδραματίζουν στην ευημερία και στην υγεία μας αλλά και τους τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας. «Όσοι υγρότοποι δεν έχουν υποβαθμιστεί από τον άνθρωπο σφύζουν από βιοποικιλότητα, αποτελούν πηγή πόσιμου νερού, προστατεύουν από τις πλημμύρες, συμβάλλουν στην εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας ενώ βοηθούν και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι υγρότοποι είναι σημαντικοί για το μέλλον όλων μας» αναφέρει η κ. Μορδεχάι.
Παρά το γεγονός ότι λόγω φυσικών μεταβολών αλλά κυρίως λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων πολλοί υγρότοποι έχουν εξαφανιστεί εντελώς, όσοι όμως έχουν απομείνει παρέχουν μια σειρά από χρήσιμες υπηρεσίες τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Κατ’ αρχήν το καθαρό πόσιμο νερό, τα ψάρια και τη γεωργία, τη ρύθμιση του μικροκλίματος και την αντιπλημμυρική προστασία, ενώ καθόλου αμελητέα δεν είναι και η πολιτιστική υπηρεσία που προσφέρουν οι υγρότοποι. Εκτός από τόπους χαλάρωσης και ηρεμίας για τους τοπικούς πληθυσμούς μπορούν να αποτελέσουν και τόπους εναλλακτικού, οικολογικού τουρισμού. «Ο τρόπος εκμετάλλευσης των υγροτόπων επηρεάζει άμεσα την κατάσταση τους και είναι συνδεδεμένος με την επιβίωση των σημερινών και των επόμενων γενεών» μας λέει η κ. Μορδεχάι.
Από το σύνολο των υγροτόπων ανά τον κόσμο το 64% έχει ήδη εξαφανιστεί μέσα στον 20ο αιώνα. Ανάλογο είναι το ποσοστό και για τη χώρα μας. «Η μεγάλη πρόκληση του σύγχρονου πολιτισμού είναι να πετύχει την ισορροπία μεταξύ του τρόπου ζωής μας, της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της εξασφάλισης της υγείας κρίσιμων οικοσυστημάτων, όπως των υγροτόπων, έτσι ώστε να χτίσουμε ένα πραγματικά αειφόρο μέλλον» καταλήγει η κ. Μορδεχάι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.