- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ECOVOICE: Θαλάσσια θηλαστικά
Τέσσερις στους πέντε Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους
Παρότι δελφίνια, φάλαινες και φώκιες γεννιούνται, ζουν όλη τους τη ζωή και πεθαίνουν στις ελληνικές θάλασσες τέσσερις στους πέντε Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους. Τα θαλάσσια θηλαστικά όμως εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν δείκτη υγείας για την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι πανέξυπνα( για παράδειγμα ο εγκέφαλος ενός φυσητήρα ζυγίζει μέχρι και οχτώ κιλά όταν ο ανθρώπινος ζυγίζει γύρω στο ενάμιση), είναι κοινωνικά(δημιουργούν οικογένειες και διαρθρώνουν κοινωνικό σύστημα) και υποφέρουν με τον θάνατο ενός μέλους της κοινωνίας τους όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.
Η καταστροφή όμως των παράκτιων οικοσυστημάτων, οι ηθελημένες θανατώσεις από τους αλιείς, η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, η μείωση της τροφής λόγω υπεραλίευσης, η θαλάσσια ρύπανση, οι συγκρούσεις με σκάφη, οι ήχοι από τα στρατιωτικά σόναρ στη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων είναι μερικοί από τους λόγους όπου οι ελληνικοί πληθυσμοί των θαλάσσιων θηλαστικών έχουν υποστεί σοβαρή μείωση και κάποια είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Το WWF Ελλάς, η Mom, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute πραγματοποιούν με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής ένωσης την εκστρατεία «ΘΑΛΑΣΣΑ: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» www.thalassa-project.gr για να ενημερώσουν το Ελληνικό κοινό για τα θηλαστικά που ζουν στις θάλασσες μας αλλά και τι πρέπει να κάνουμε για την προστασία τους.
Κάποιοι από μας μπορεί να μην είχαν την τύχη να τα συναντήσουν ποτέ, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι ζουν μαζί μας αιώνες τώρα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική κουλτούρα. Στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης απεικονίζονται δελφίνια να κολυμπούν ανάμεσα σε πλοία σε μια ναυτική γιορτή σαν να συμμετέχουν κι’ αυτά στην γιορτή των ανθρώπων.
Λιγότερο γνωστές είναι οι φάλαινες που κολυμπούν στα νερά της Μεσογείου και περνούν όλη τους τη ζωή σε αυτή την κλειστή θάλασσα. Στην Ελλάδα εντοπίζονται στην Ελληνική Τάφρο, την περιοχή δηλαδή από την Κεφαλονιά μέχρι τη Ρόδο, ενώ κάποιες φορές έχουν κάνει την εμφάνιση τους στον Σαρωνικό. Σε ότι αφορά τις φώκιες στην Ελλάδα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό και κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες για να τον εξαφανίσουμε. Η Μεσογειακή φώκια περιγράφεται «κρισίμως κινδυνεύον» είδος που σημαίνει ότι διατρέχει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο άμεσο μέλλον.
Ας γνωρίσουμε τους συγκάτοικους μας στη γη και ας ξαναμάθουμε να ζούμε αρμονικά μαζί τους κάνοντας προσωπικό μας θέμα την προστασία τους. Άλλωστε αυτό είναι και το μήνυμα της εκστρατείας ΘΑΛΑΣΣΑ «Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, ας μάθουμε να ζούμε μαζί».
Φωτό: Α. Φραντζής/ Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.