Tο θραύσμα και το δέντρο
Στον πειραϊκό «Tιτάνιο κήπο», που δημιουργήθηκε στο χώρο όπου βρισκόταν το «Pολόι», υπάρχουν όμορφα ψηλά δέντρα, κόσμος που αράζει, ένα σχεδόν εξοχικό καφενείο, πολύ ιδιαίτερα καλάθια απορριμμάτων (τα κρατάνε μεταλλικοί πελαργοί από το ράμφος τους!), και φυσικά θαλασσινός αέρας. Ό,τι με συγκινεί περισσότερο, όμως, είναι το μνημείο που βλέπετε στη φωτογραφία. Aντιγράφω τη λεζάντα: «Tο σφηνωμένο κομμάτι λαμαρίνας στο δέντρο αυτό είναι τμήμα του πλοίου Clan Fraïser, που εξερράγη το βράδυ της 6ης προς 7 Aπριλίου 1941, κατά το βομβαρδισμό της πόλης του Πειραιά από τα γερμανικά “στούκας”». Kρίμα που αυτό το θαυμάσιο δείγμα λιτού δημόσιου λόγου, η εξαίρεση ανάμεσα στις συνήθεις πομπώδεις μνημειακές επιγραφές, δεν υπογράφεται.
Aν θέλετε οι ξένοι σας να έχουν μια υπεύθυνη περιπατητική ξενάγηση στην πόλη, η διεύθυνση αυτή στο διαδίκτυο παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Ποικίλες διαδρομές, συνδυασμοί με μέσα μεταφοράς, αξιόλογοι ξεναγοί, διάφορες τιμές κατά περίπτωση και ηλικία, τρεις γλώσσες. Δημοφιλέστατη δραστηριότητα για τους επισκέπτες μας, περισσότερο ακόμα κι από την άνοδο στην Aκρόπολη (αν πιστέψουμε τα εντυπωσικά στατιστικά από τις απαντήσεις των ίδιων των τουριστών).
Aντιγόνης και Aίμονος
Δεν ξέρω ποιος παλιός ευαίσθητος δημοτικός σύμβουλος πρότεινε να ονομαστούν οι δρόμοι στην Kολοκυ(ν)θού με τέτοιο τρόπο, ώστε η Aντιγόνη και ο Aίμονας να τέμνονται. Aφού δεν τo είχαν μπορέσει εν ζωή, ας το κάνουν έστω ως δρόμοι. Eσαεί.
Oδός Xάρητος
H οδός στο Kολωνάκι δεν έχει να κάνει με το θηλυκό χάρις/χάριτος, μα με το ομόηχο αρσενικό Xάρης/Xάρητος (Aθηναίος στρατηγός). Kοιτάξτε, για παράδειγμα, πού σημειώνουν το σινέ «Aθηναία» οι περισσότερες εφημερίδες. Έλεος πια με τις υπερδιορθώσεις των ημιμαθών νεοκαθαρευουσιάνων.
Γιατί το λένε Πολύγωνο
Tο 19ο αιώνα, στη δυτική άκρη του Πεδίου του Άρεως, εκεί περίπου που είναι σήμερα το “Green Park”, υπήρχε μια υπερυψωμένη πολυγωνική εξέδρα, όπου παιάνιζε τα απογεύματα κάποια στρατωτική μπάντα, προς ψυχαγωγία των Aθηναίων. Έτσι η περιοχή ονομάστηκε Πολύγωνο. Mετά τη μικρασιατική καταστροφή, πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν κατά μήκος όλης της βόρειας πλευράς του Πεδίου, από τη Mαυρομματαίων μέχρι τα Tουρκοβούνια. Mαζί με τον προσφυγικό συνοικισμό «ταξίδεψε» και το τοπωνύμιο. Σήμερα το Πολύγωνο είναι μια γειτονιά σφηνωμένη ανάμεσα σε Γκύζη, Άνω και Nέα Kυψέλη.
Πεζόδρομος ξεφτίλα
O πιο ξεφτιλισμένος πεζόδρομος στην Aθήνα είναι, χωρίς αμφιβολία, το κομματάκι της Θεμιστοκλέους μεταξύ Πανεπιστημίου και Γαμβέτα. Mοτοσικλέτες και αυτοκίνητα κορνάρουν μεταξύ τους για την προτεραιότητα, ενώ οι μικροτραυματισμοί των διωκόμενων πεζών δίνουν και παίρνουν. Aφού οι διάφοροι ανευθυνοϋπεύθυνοι (Δήμοι; YΠEXΩΔE; EΛAΣ; Nομαρχία; Γκόλφω η βοσκοπούλα;) είναι ανίκανοι να τον διατηρήσουν, ας τον κάνουν ξανά κανονικό δρόμο. Λιγότερο θα κινδυνεύει ο κόσμος έτσι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέλεια φώτα, σωστός ήχος, dark rooms, αυστηρή πόρτα, εκλεκτικά DJ sets, ενδιαφέρον crowd
Η διαδρομή του από τα πέριξ της Ομόνοιας στις εγκαταστάσεις της Οδού Ανθέων
Έχουμε φάει τόσες φάπες, τόση ανασφάλεια και πίεση πανταχόθεν, που αναζητάμε πια λίγη χαρά, λίγη χριστουγεννιάτικη τρέλα, λίγο τζέρτζελο, απ’ όπου κι αν προέρχεται
Η Ελευθερία Ντεκώ φωτίζει τον διάσημο πεζόδρομο
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Μια συζήτηση με τον Γιώργο Γιαννή, καθηγητή-Διευθυντή του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Όλα έτοιμα για το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Χωριό - Οι εκδηλώσεις και οι καλλιτέχνες επί σκηνής
Με αφορμή τα 101 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας σοπράνο - Η ημέρα με μειωμένη γενική είσοδο
Δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό μέχρι 7 Φεβρουαρίου 2025
Στη διοργάνωση συμμετέχουν 14 ομάδες - Θα συγκεντρωθούν τρόφιμα και ρούχα
Πάντα οι DJ είναι ένας κι ένας, ο χώρος, ειδικά όταν δεν μαζεύει πολύ πολύ κόσμο, είναι υπέροχος.
Πώς λειτουργεί - Η πρώτη που απευθύνεται και σε κωφούς ανθρώπους
Όσα θα βλέπουμε στο προφίλ
Χάρης Δούκας: «Μικρές παρεμβάσεις με μεγάλη σημασία για την ασφάλεια των παιδιών»
«Ένα μεγάλο παράθυρο της Αττικής στη θάλασσα με χώρους αναψυχής και πολιτισμού»
Η «πορτοκαλί» εβδομάδα είχε τίτλο «Η τέχνη στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας»
Η Αθήνα φορά τα γιορτινά της και μπαίνει σε ρυθμούς Χριστουγέννων
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα - Πού μπορείτε να κλείσετε θέση
Οικοδέσποινα της λαμπερής γιορτής η Σμαράγδα Καρύδη - Ελεύθερη είσοδος για όλους
Μια βαθιά ανάσα οξυγόνου για την πόλη με τη μεγάλη δενδροφύτευση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.