Life in Athens

Balcony Stories: Η συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη μας μιλάει από το μπαλκόνι της

Αθηναίες διηγούνται στην Βικτωρία Γιαννάκη προσωπικές ιστορίες με σκοπό την γυναικεία ενδυνάμωση. Σκέψεις και θέσεις που ίσως αφορούν όλες-ους μας

Βικτωρία Γιαννάκη
Βικτωρία Γιαννάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Μανίνα Ζουμπουλάκη από το μπαλκόνι της

Balcony stories: Η Μανίνα Ζουμπουλάκη μιλάει στη Βικτωρία Γιαννάκη για τη ζωή και τις απόψεις της

Μανίνα Ζουμπουλάκη, συγγραφέας και δημοσιογράφος, μητέρα τριών παιδιών.

  • Λέγομαι Μανίνα Ζουμπουλάκη, με βάφτισαν Μαρία αλλά το άλλαξε η μαμά μας. Μεγάλωσα στην Καβάλα και έγινα συγγραφέας τυχαία τελείως όταν ενώ βρισκόμουν στην Αμερική και σπούδαζα σωματική αγωγή, κέρδισα ένα διαγωνισμό διηγήματος που είχε κάνει η Έλενα Ακρίτα στο περιοδικό «Ταχυδρόμο». Έχω τρία παιδιά, έναν μεγάλο 29 χρονών και δίδυμα, αγόρι κορίτσι, 15 χρονών.
  • Ποιο είναι το κίνητρο στη ζωή; Η ζωή από μόνη της είναι το κίνητρο! Δεν είναι; Αμάν, μη μου το χαλάτε,έχω λάθος κίνητρο δηλαδή;
  • Tις δυσκολίες στη ζωή τις περνώ με περπάτημα πολύ και με ατελείωτες συζητήσεις με φίλες και φίλους.
  • Βρίσκω γαλήνη, ψυχική κι εσωτερική ηρεμία κοντά στη θάλασσα. Ιδανικά, σε νησί, καλοκαίρι, στην αμμουδιά.
  • Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι οι αρνητικές σχέσεις. Η γνώμη άλλων δε με πολυκόφτει. Ο εαυτός μου είναι καλό άτομο, τον συμπαθώ πολύ. Φοβάμαι λογικά πράγματα, την αρρώστια, την απώλεια, τον θάνατο. Όπως όλος ο κόσμος.

«Με ιντριγκάρει το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι λίγο λιγότερο ίσες σε μια κοινωνία «ίσων» ανθρώπων, γι’ αυτό οι ηρωίδες που κάνω στα βιβλία μου είναι πολύ δυνατές, που καταφέρνουν τα πάντα»

Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Ροβινσών Κρούσος. Αλλά θα ήθελα να ήταν γυναίκα, και να λεγόταν Ροβινσώνα! Για μένα οι ηρωίδες των βιβλίων μου είναι κυρίως γυναίκες γιατί με ενδιαφέρει η γυναίκα στην σύγχρονη κοινωνία (από το 1995 που άρχισα να γράφω μέχρι και σήμερα), με ενδιαφέρει το πώς εξελίσσεται, πώς αντέχουμε. Θαυμάζω τις γυναίκες που κάνουν παιδιά και τις γυναίκες αντίστοιχα που δεν κάνουν παιδιά γιατί το βάρος κι εκεί είναι πολύ μεγάλο. Με ιντριγκάρει το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι λίγο λιγότερο ίσες σε μια κοινωνία «ίσων» ανθρώπων , γι’ αυτό οι ηρωίδες που κάνω στα βιβλία μου είναι πολύ δυνατές, που καταφέρνουν τα πάντα …όπως και στο τελευταίο βιβλίο μου «Κακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα» μιλάω γι’ αυτούς τους τρεις ρόλους που πρέπει μια γυναίκα να έχει τελικά στην κοινωνία, νοικοκυρά, μαγείρισσα, μάνα , άσχετα με το αν είναι διαφημίστρια, νοσοκόμα, γιατρός , αυτοί είναι προααπαιτούμενοι ρόλοι ενώ για έναν άντρα δεν είναι. Ναι αυτό με σκάει, οπότε το κάνω βιβλίο. Πάνω απ’ όλα εγώ είμαι μαμά, δεν είμαι οι άλλοι δύο ρόλοι, δεν τους αποδέχομαι , είναι ρόλοι που δεν με ενδιαφέρουν, το μαμά είναι κομμάτι της προσωπικότητάς μου, δεν τον βλέπω σα ρόλο.

  • Δύναμη για μένα είναι κλασικά: να σηκώνεσαι κάθε φορά που πέφτεις.
  • Προτεραιότητα στη ζωή μου έχουν τα παιδάκια μου, εννοείται. Έτσι θα απαντήσει κάθε μαμά, αλλιώς….καίγεται.
  • Όταν ξυπνάω το πρωί το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι… πάντα θέλω να κοιμηθώ κι άλλο. Όταν πάω στο κρεβάτι αυτό που σκέφτομαι είναι ότι με περιμένει ένα ωραίο βιβλίο να διαβάσω επιτέλουςγια καμιά ώρα.
  • Στην ζωή μου δεν προχωράω καθόλου με πρόγραμμα και καθόλου μελετημένα ή προσεκτικά… κάνω ό,τι θέλω, με άγχος όταν τα θέλω μου είναι ανάποδα με τα πρέπει, που λες, αλλά τι να κάνουμε, αυτά έχει η ζωή.

Η ευτυχία μου εξαρτάται από την  καλή υγεία των παιδιών, αδερφών, συγγενών, φίλων και φυσικά…την καλή δική μου καλή υγεία.

  • Όταν φεύγει ο έρωτας από μία σχέση μερικές φορές μένει η αγάπη, μερικές φορές δεν μένει τίποτα. Εξαρτάται από τη σχέση θα έλεγα, τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο.
  • Τρία «κλειδιά» για μία πετυχημένη, ευτυχισμένη σχέση; Μάλλον πλάκα μου κάνεις, ε; αν τα ήξερα, θα είχα μια πετυχημένη σχέση, και δεν έχω!
  • Καλός γονιός σημαίνει να αγαπάς το παιδί σου πιο πολύ από ότι αγαπάς τον εαυτό σου. Όλα τα άλλα, γίνονται. Τα καταφέρνω με δυσκολία, όπως όλες οι μαμάδες με παιδιά στην εφηβεία. Αλλά κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, όπως άλλωστε και όλες οι μαμάδες. Ο μεγάλος μου γιος είναι μεγάλος και δεν μένει μαζί μας τώρα, η ζωή με τους δύο εφήβους είναι λίγο ζόρικο. Είναι ωραία χωρίς να τα βλέπω και πολύ συχνά. Στην ηλικία αυτή σε «σιχαίνονται» και λίγο, με την έννοια ότι θα προτιμούσαν να μην είσαι στο σπίτι καθόλου αν γινόταν.
  • Ναι κάνω όνειρα! Όπως να πάει ένα σενάριό μου το Χόλυγουντ, να ανέβει έργο μου στο Εθνικό,να μεταφραστούν τα βιβλία μου σε ξένες γλώσσες. Απλά πράγματα, ξέρεις τώρα!
  • Με γοητεύει σε έναν άνθρωπο το χιούμορ, η καλοσύνη, και το να ενδιαφέρεται για τους άλλους ανθρώπους. Κλισεδάρες, δυστυχώς…

«Αξιοπρέπεια για μένα είναι να επιστρέφω ό,τι δανείζομαι»

  • Είμαι ευγνώμων στη ζωή μου για τα τρία παιδάκια μου. Για την καλή τύχη που είχα πολλές φορές στις δουλειές μου, για τους ανθρώπους που γνώρισα, μέσα από δουλειές ή μέσα από τη ζωή, και έγιναν φίλες και φίλοι μου. Για τον σχετικά υψηλό αιματοκρίτη μου (χαχα)
  • Την αγάπη μου την εκφράζω με πράξεις. Βαριέμαι τα λόγια.
  • Τα social media δεν με έχουν επηρεάσει πολύ γιατί δεν ξέρω να τα χειρίζομαι. Ακόμα πιο περιπετειώδης από τον Ροβινσώνα τον ίδιο!
Η Μανίνα Ζουμπουλάκη από το μπαλκόνι της

Πέρασα super στα balcony stories, σ’ ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες.

Περισσότερες ιστορίες γυναικών στο @balconystories.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ