Life in Athens

Ο Βασίλης Μπαρτζώκας μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα

«Στα 22 μου, νοίκιασα ένα όμορφο μικρό διαμέρισμα 50μ2 στο Κολωνάκι στην Αχαιού. Ήταν το πρώτο βήμα στην ανεξαρτησία»

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασίλης Μπαρτζώκας

Βασίλης Μπαρτζώκας: Aπαντά σε 29 γρήγορες ερωτήσεις για την Αθήνα

Ο Βασίλης Μπαρτζώκας είναι επιχειρηματίας με σημαντική δράση στον χώρο της Αρχιτεκτονικής και του Design. Είναι ιδρυτής της Design Ambassador, που συμβουλεύει μερικά από τα κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εταιρείες στον χώρο που αφορά το δομημένο περιβάλλον. Διοργανώνει το μεγαλύτερο συνέδριο για την Αρχιτεκτονική και το Design που λέγεται ΕΣΩ ενώ στην ιδιοκτησία της ανήκει και το ARCHISEARCH.gr. 

Η πρώτη δουλειά που κάνατε στην Αθήνα…
Τα χρόνια που ήμουν μαθητής στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, περνούσα μέρος των καλοκαιρινών μου διακοπών σαν αποθηκάριος στην εταιρεία του πατέρα μου ενώ δούλευα και ως τεχνίτης τοποθέτης μοκετών, πλαστικών δαπέδων και ταπετσαριών τοίχου. Μάθαινα σταδιακά τη δουλειά και την ευθύνη του να βγάζω τα δικά μου χρήματα.

Το πρώτο σας διαμέρισμα;
Στα 22 μου, νοίκιασα ένα όμορφο μικρό διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Κολωνάκι στην Αχαιού. Ήταν το πρώτο βήμα στην ανεξαρτησία.

Πού ζείτε τώρα; 
Μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας. Έφυγα το 2012 με την κρίση και εγκαταστάθηκα στο Βερολίνο ενώ ετοιμάζω τη μόνιμη επιστροφή μου. Στην Αθήνα ζω στο Νέο Ψυχικό γιατί είναι μια όμορφη, ήσυχη περιοχή δίπλα στο κέντρο, κοντά στα βόρεια προάστια και με γρήγορη πρόσβαση παντού τριγύρω.

Τα 3 πράγματα που σας αρέσουν περισσότερο στην πόλη.
Η σχέση της πόλης με τη θάλασσα. Οι γειτονιές και το ιστορικό κέντρο. Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η διαδρομή απο τις στήλες του Ολυμπίου Διός μέχρι την Ερμού και την πλατεία Συντάγματος.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνατε  αν ήσασταν δήμαρχος για μια μέρα;
Περισσότερη καθαριότητα, καλύτερα πεζοδρόμια, φρεσκάρισμα των όψεων των πολυκατοικιών, περισσότεροι πεζόδρομοι, δημοτικό δίκτυο συγκοινωνιών, ποδηλατόδρομοι. Θέλουμε μια πόλη πιο φιλική στους κατοίκους. Θα ήθελα πολύ να δω την υλοποίηση του project RETHINK ATHENS!

Τα 3 πράγματα που αν έλειπαν θα έκαναν την Αθήνα λίγο ομορφότερη.
Η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Οι αφρόντιστες όψεις των πολυκατοικιών. Η έλλειψη σεβασμού στον δημόσιο χώρο.

Ένα αρχιτεκτονικό κτίσμα που σας αρέσει πολύ και σας εμπνέει.
Η περίφημη αθηναϊκή Τριλογία (Βαλλιάνειο Μέγαρο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ακαδημία) έχει ξεχωριστό χαρακτήρα. Τρία επιβλητικά νεοκλασσικά μέγαρα που ορίζουν την καρδιά της πνευματικής ζωής της πρωτεύουσας και σχεδιάστηκαν τον 19ο αιώνα απο τον Χριστιανό Χάνσεν. Τα αγαπώ και τα χαζεύω όταν περνάω είτε με το αυτοκίνητο είτε με τα πόδια όπως και τα άλλα σημαντικά κτίρια τριγύρω (Κτίριο Τραπέζης της Ελλάδος, Αρσάκειον κ.ά)

Ο αγαπημένος σας αθηναϊκός ήχος/θόρυβος;
Η βουή της πόλης ! Κορναρίσματα και «καντήλια» απο τους απηυδισμένους Αθηναίους σε mix με τα συνθήματα από τις πορείες. 

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Αθηναίο;
Η αγάπη για την πόλη, η προσαρμοστικότητα και ευελιξία να κινηθεί μέσα στην έντονη καθημερινότητα και το στρες.

Πού αλλού θα μπορούσατε/θέλατε να ζήσετε στην Ελλάδα;
Λατρεύω τη Θεσσαλονίκη για την σχέση της με την θάλασσα, την κλίμακά της, τους ανθρώπους της, το καλό φαγητό, την ενέργειά της και φυσικά για το μετρό της.

Το καλύτερο σύνθημα που έχετε δει γραμμένο σε αθηναϊκό τοίχο.
Ρούχα Αρμάνι και μυαλό Χαϊβάνι.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονώνεστε;
Οποιοδήποτε σημείο δίπλα στη θάλασσα ή στον λόφο του Λυκαβηττού με θέα όλη την πόλη.

Ο μεγαλύτερος αθηναϊκός φόβος σας.
Να έχει πορεία και να είμαι αποκλεισμένος στον δρόμο.

Αγαπημένη σας αθηναϊκή πλατεία;
Πλατεία Συντάγματος με θέα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Το ιστορικό ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας και πρόσβαση από την Ερμού στο Ιστορικό Κέντρο.

Αγαπημένος σας φούρνος;
Kora Bakery στο Κολωνάκι.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας εστιατόριο;
Μου αρέσουν πολύ η Cookoovaya, το Lollos Atene στο Χαλάνδρι, το Alfiere Cafe στο Κολωνάκι, το VEZENE. Έχουν εξαιρετικό φαγητό και οι άνθρωποι που τα τρέχουν αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν.

Το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο;
Ηyper Hypo στην Βορέου.

Ένα επίθετο που χαρακτηρίζει ακριβώς τους Αθηναίους.
Zωντανοί ή / και  Στρεσαρισμένοι.

Ποιο είναι το πρώτο αθηναϊκό στιγμιότυπο που θυμάστε;
Όταν πηγαίναμε με τους γονείς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη να δούμε τους Τσολιάδες και να ταΐσουμε τα περιστέρια.

Τι σας λείπει από την Αθήνα της μικρότερή σας ηλικίας;
Οι βόλτες με το ποδήλατό μου, ένα ποδήλατο τύπου κρος με σούστες μπρός πίσω και μοχλό στο κέντρο στην κολώνα του και τα παιχνίδια που κάναμε με τους φίλους στη γειτονιά παίζοντας μπάλα και καπάκια στα πεζοδρόμια μιας πιο ήσυχης και φιλικής Αθήνας εκείνη την εποχή των 70s και 80s.

Πώς φαντάζεστε την Αθήνα σε 50 χρόνια;
Mε μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, λιγότερα αυτοκίνητα, καλύτερες συγκοινωνίες, καλύτερα πεζοδρόμια και σίγουρα πιο καθαρή και χωρίς φασαρία.

Ποιος σκηνοθέτης θα θέλατε να γυρίσει μία ταινία για την Αθήνα;
Ο Γιώργος Λάνθιμος. Μπορεί να αποτυπώσει πολύ καλά την σουρεάλ καθημερινότητα της πόλης.

Η πιο τυπική αθηναϊκή ταινία που έχετε δει.
«Η γυνή να φοβήται τον άνδρα».

Αν η Αθήνα ήταν ένα πρόσωπο, ποιο θα ήταν αυτό;
Η Μελίνα Μερκούρη.

Τι θα πρωτοδείχνατε στην πόλη (εκτός από την Ακρόπολη) σε έναν ξένο καλεσμένο σας;
Θα περπατούσαμε απο την πλατεία Συντάγματος αφού βλέπαμε την Βουλή και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στην Ερμού και την Αγίας Ειρήνης μέχρι τις στήλες του Ολυμπίου Διός. Μέσα απο το ιστορικό κέντρο, στο Μοναστηράκι, την πλατεία Αβησσυνίας,  τις υπαίθριες αγορές και τα σουβλατζίδικα, την Πλάκα και τα Αναφιώτικα, το Νέο Μουσείο της Ακροπολης και τα ποτάδικα στο Κουκάκι. Μία όμορφη βόλτα για να πάρει μια γεύση απο την ενέργεια της πόλης.

Μια συναυλία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.
Στο γήπεδο της ΑΕΚ με τον Εlton John early 90S.

Αγαπημένη διαδρομή με το αυτοκίνητο;
Η Ποσειδώνος. Η παραλιακή ζώνη από την Καλλιθέα μέχρι την Βουλιαγμένη και το Σούνιο.

Η καλύτερη θέα;
Η πράσινη Τέντα στον Λυκαβηττό.

Τα 3 πράγματα που αν έλειπαν θα έκαναν την Αθήνα λίγο ομορφότερη. 
Το κέντρο της πόλης έχει πολλά όμορφα μοντέρνα κτίρια. Μπορούν να αναδειχθούν ακόμα καλύτερα αν οι όψεις τους καθαριστούν από ανακόλουθες ταμπέλες, καλώδια, σκισμένες τέντες, air condition, μηχανολογικούς εξοπλισμούς. Και αν τα μπαλκόνια πάψουν να λειτουργούν ως αποθήκες. Ας τα αγαπήσει καθένας από εμάς. Ως δεύτερο, ας πω κι εγώ το τετριμμένο. Θα μπορούσε να λείψει η συμφόρηση των αυτοκινήτων. Πώς όμως; Με την απαραίτητη προϋπόθεση βελτίωσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, των συστημάτων δημόσιας συγκοινωνίας χειμώνα - καλοκαίρι και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης. Ας είμαστε ρεαλιστές και ας μη ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία πόλη με υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια. Επίσης στο κέντρο, αλλά πολύ περισσότερο στα προάστια - των οποίων την όψη αποφάσισαν κατεξοχήν οι πολιτικοί μηχανικοί - βλέπουμε πόσο καθοριστική είναι η ανάγκη της αρχιτεκτονικής. Ας μιλήσουμε λοιπόν για μια άλλοτε τετελεσμένη έλλειψη που είχε μεγάλο αντίκτυπο στις ζωές μας. Ο αρχιτέκτονας δεν πρέπει να θεωρείται η πολυτέλεια που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου, αλλά αντίθετα είναι - και έτσι πρέπει να αναγνωρίζεται - η εγγύηση της προστιθέμενης αξίας σε κάθε επίπεδο, από το οικονομικό ως το πολιτιστικό. Η αρχιτεκτονική υπογραφή προσδίδει αξία στο real estate, ποιότητα ζωής στον κάτοικο και μία οραματική αίσθηση ταυτότητας στην κοινότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ